Prisad sommelier med sikte på toppen.

Sommelier Maya Samuelsson har många utmärkelser bakom sig. Här ger hon sina tips till dig som vill bli bättre på vin.

Maya Samuelsson

En plats i sommelierlandslaget, vinnare av Årets Lily, tredjeplats i SM 2014, 2015, 2016, vinnare av freestyle sommelier 2014, trea i en polsk sommeliertävling samt en tävling i Estland 2014 och utnämnd till Årets framtidslöfte 2014. Maya Samuelsson har många bedrifter bakom sig, senast vann hon Nordic Ruinart Challenge 2016.

Idag jobbar hon bland annat som lärare på familjeföretaget Vinkällan Dryckesutbildningar där hon hoppas att hennes vinster kan inspirera eleverna på skolan att själva våga ställa upp i tävlingar och därmed utveckla sig själva.

– För varje tävling jag medverkar i utvecklas jag. Det var extra roligt att Nordic Ruinart Challenge bara bestod av vinprovning vilket jag känner mig väldigt ödmjuk inför då det är svårt och man ofta har olika dagsform. Denna gång var det väl min dag.

Med en tävlingsinstinkt och stöd runt omkring sig är Maya inte rädd för att utmana sig själv.

– Jag är en tävlingsmänniska, det har jag alltid varit, men jag älskar även att lära mig nya saker och att utmana mig själv. Men jag skulle aldrig lyckas göra allt det jag gör utan mitt stora stöd från kollegor och familj. De är duktiga på att hjälpa till att säga ifrån när de märker att jag tar på mig för mycket.

Planerna för framtiden tar sikte på familjeföretaget.

– Jag älskar att jobba på Vinkällan och det är där jag ser mig själv i framtiden. Jag har fantastiska kollegor och vi har så många, roliga planer för framtiden. Sedan har jag också några egna projekt som jag pysslar med men inte kan avslöja riktigt ännu. På tävlingsfronten är det SM som gäller nästa gång och det går av stapeln i maj 2017 så då får ni hålla tummarna!

Mayas tips till den som vill bli bättre på vin:

– Våga testa nya saker. Jag vet att det ofta blir så, när man står på bolaget, att man plockar samma vin som alltid, sitt favoritvin som man är trygg med och vet smakar bra. Men våga prova ett nytt vin också! Öppna sedan båda vinerna hemma och drick dem bredvid varandra till maten du lagat och se vilket du tycker passar bäst. Ställ in dem med kork i kylen, röda som vita viner, och de håller utan problem i minst en vecka. Ta fram dem igen nästa gång du lagar mat och vill ha ett glas vin till och prova dem på samma sätt. Kanske tycker du annorlunda den här gången.

Faktarutan

Namn: Maya Samuelsson

Familj: Far Dick Samuelsson, Mor Britta Samuelsson Hammerby, Bror Filip Samuelsson

Ålder: 29

Bor: Lilla Essingen

Stressar av med: Stå på händer

Dricker i en bar: Negroni

Favoritvin: Gammal Bordeaux, röd som vit, och torr Sherry

Favoritsprit: Grappa (just nu)

Äter gärna på måndag: Sturehof

Äter gärna på helgen: Hemma med gratinerad hummer och en god och mycket vällagrad Champagne.

Senaste bok: Vin med adress av Alf Tumble var den senaste boken. Min senaste skönlitterära var 1984 av George Orwell.

Favoritkrog i Sverige: Operakällaren, världens bästa service!

Bästa bar i världen: Jag har ett par barer kvar att prova innan jag kan svara på detta. Återkommer med svar om cirka 30 år.

Lagar helst: Grönsaker i alla olika former, soppor, puré, ugnsbakade, grillad m.m.

Senaste resa: Rheingau i Tyskland provandes Riesling

Detta vet vi inte om Maya Samuelsson: Jag har sedan 4 års ålder gått på gymnastik och tävlat på elitnivå. Till för cirka ett år sedan tränade jag för skojs skull fortfarande i ett RM-lag men har idag lagt det, i alla fall tillfälligt, på hyllan. Men det försiggår en del gymnastik hemma i vardagsrummet (efter viss ommöblering) när längtan efter favoritsporten är som störst.

Jacopo Poli Grappa Barili di Sassicaia

799,00 kr


Eftersom Maya gillar grappa är vi rätt säkra på att hon skulle gilla den här. Den destilleras av pressrester av från prestigevinet Sassicaia från Toscana. Poli använder enbart färska pressrester som direkt efter pressningen körs till fabriken där de omgående destilleras. På så sätt erhåller man en mycket aromatisk grappa helt utan oxiderade toner.