Triss i högklassig malbec från Patagonien.

Få producenter har gjort lika mycket som Bodegas Noemia för att lyfta Patagonien i Argentina och dess status. Nu kommer det tre efterlängtade viner där druvan malbec är den stora stjärnan.

3 nyheter från Bodega Noemia.

Kultvinet A Lisa lanseras på helflaska och magnumfaska. Allokeringen av årgång 2023 till Sverige uppgår till 6000 helflaskor och 300 magnum. Det är bara att tacka och ta emot då vinet är en härlig malbec med understöd av några procent merlot och petit verdot. En flirtig, floral doft med mjuka solmogna plommon, josiga svarta vinbär och uppiggande mynta. Elegant och charmigt med läskande syra och balanserade fat.

Till detta vin väljer man druvor från fem gamla vingårdar i området Maingué som ligger i provinsen Rio Negro. Stockarna är i genomsnitt 40–50 år gamla och är oympade, det vill säga att de växer på sina egna rotstockar.

Druvorna skördades för hand under mars. De avstjälkades, tappades på cementkar och ståltankar, jäste därefter i tio dagar med regelbunden nedtryckning och överpumpning av skalmassan. Vinet lagras sedan i åtta månader. Majoriteten på ståltank och en liten del i små franska ekfat.

A Lisa 750ml

239,00 kr


En argentinsk malbec som passar utmärkt till allt från lamm till grillad fisk. Floral doft och intensiva toner av mörk frukt, plommon och röda körsbär. Elegant struktur med fasta tanniner som balanseras av frisk syra och en lång saftiga finish.

A Lisa 1500 ml

509,00 kr


Samma läckra malbec som även finns på 750 ml-flaska. Toner av mörka frukter som plommon och körsbär. En frisk syra som möter upp med fasta tanniner och ger en elegant struktur i vinet. Eftersmaken är lång och saftig.

Ett vin du måste prova under din livstid

Prestigevinet Bodega Noemia finns med i boken ”1001 Wines You Must Try Before You Die”. Tyvärr är antalet flaskor mycket begränsat så årgång 2021 lanseras på Systembolaget endast som en webblansering, med start klockan 10.00 den 15 augusti.

Vingården som är planterad 1932 är på 1,5 hektar uppdelad i 4 delar eftersom man anser att det finns skillnader i dess terroir. Man plockar druvorna vid olika tidpunkter då de olika plotterna ger mognad olika snabbt. Alla druvor handskördas (malbec) och musten fermenteras i öppna träkärl med varsam extraktion genom pigeage (nedtryckning av skalmassan). Vinet macererar i 10 dagar post-fermentering och pressas sedan varsamt. Vinet lagras i 18 månader på 30 procent nya franska ekfat. Resterande 70 procent lagras på gamla 600 litersfat.

Bodega Noemia

1299,00 kr


Vinet har en djup, violett färg och en intensiv smak mörka bär, kaffe, mörk choklad och toner av kryddor. Det är välbalanserad och elegant; väl integrerad frukt, tanniner och syra som ger en lång eftersmak.

Bodegas Noemia drivs av Hans Vinding-Diers

Bodega Noemia grundades av danska vinmakaren Hans Vinding Diers och hertiginnan Noemia Marone Cinzano 2001. På besök i Rio Grande förälskade de sig i en vingård med vinstockar från 1930-talet och resten är historia. som man brukar säga. Idag drivs firman enbart av Hans och hans familj.

De var en av de första producenterna i Argentina att arbeta uteslutande efter biodynamiska principer och kartlägga sin terroir. Med målet att låta växtplatsen ta sitt uttryck i flaskan, blev de tidigt en av landets mest kända producenter av seriös malbec.

Deras viner har tack vare sin svala, terroirdrivna, stil fått höga poäng av internationella vinjournalister som Jancis Robinson, Robert Parker och James Suckling. Hans Vinding Diers fick i maj 2018 den prestigefulla utmärkelsen “Argentina Winemaker of the Year” av Tim Atkin, MW.