Nominerad till årets vinmakare - möt Patricia Tóth på Planeta.
Möt Patricia Tóth, ansvarig vinmakare på sicilianska Planetas vineri, som nyligen nominerades till Winemaker of The Year 2020 av tidningen Wine Enthusiast.
Läs mer »Ett rött vin gjort på den anrika druvan Nocera som har sitt ursprung på Sicilien.
folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson har arbetat med vin under hela sitt yrkesverksamma liv och provar många nya viner under en arbetsvecka. Vi bad Mats berätta mer om vinet från den Sicilianska producenten Planeta.
Ibland blir man barnsligt förtjust och går igång på alla cylindrar när man provar ett vin. Ska jag vara ärlig sker det inte så ofta. Men när jag provade Nocera från Planetas nya vingård i Capo Milazzo blev jag lika upprymd som när man skymtar ett stråk av svart trumpetsvamp under höstens skogspromenader. Det är ett vin som verkligen har egenskaper och en personlighet man vill lära känna lite närmre.
Nocera är en druvsort som har sitt ursprung på Sicilien. Det är en anrik druva som var den dominerade i Marmertinum-vinerna som hyllades av romarna redan under 200-talet före Kristus. Idag för den en mer tynande tillvaro och det finns drygt 30 hektar kvar. Men kanske är det på väg en ny renässans då Planeta med den första årgången 2015 producerade en ren Nocera. Planetas vinmakare Patricia Tóth hyllar druvans kvalitet och tror att den kommer få en viktig roll på ön i framtiden. Planeta Nocera 2017 är gjort på 100% Nocera.
La Baronia är Planetas minsta vineri på Sicilien med 8 hektar vinodlingar omgivna av 20 hektar knotiga olivträd. Egendomen ligger i Capo Milazzo på en makalöst vacker halvö med havet på tre sidor och här produceras Nocera.
Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier, Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planeta byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och klimat.
Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket långt och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN, där man nått den högsta graden. Man arbetar mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.
219,00 kr
Doften är mycket uttrycksfull och nyanserad med inslag av solmogna mörka bär, plommon, fikon, peppar, färska örter, och en elegant blommighet. Smaken är medelfyllig och fruktig med ganska frisk syra, Vinet har en stor personlighet med bra balans, intensitet och smaklängd där man finner både en rik fruktighet, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus.
Möt Patricia Tóth, ansvarig vinmakare på sicilianska Planetas vineri, som nyligen nominerades till Winemaker of The Year 2020 av tidningen Wine Enthusiast.
Läs mer »När det erkända vinmagasinet Decanter listade världens bästa viner 2023 hamnade tre av våra favoriter med bland de absolut bästa. Missa inte de här vintipsen!
Läs mer »Den blå druvan Nero d´Avola har fått sitt namn, och har med största sannolikhet sitt ursprung i staden Avola som ligger i den sydöstra delen av Sicilien.
Läs mer »Södra Italiens matkultur är hyllad världen över. Vill du förstå varför så kan Susanna och Patric Björninger låta dig guidas och inspireras i deras kommande bok ”Smaker från italienska södern”.
Läs mer »