Två härliga sicilianska viner lanseras i folk o folk selection.

Nu lanserar vi två röda viner gjorda på den anrika druvan Nocera som har sitt ursprung på Sicilien. Vinerna från Planeta släpps i folk o folk selection.

Vinerna Nocera och Mamertino från Planeta

folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson har arbetat med vin under hela sitt yrkesverksamma liv och provar många nya viner under en arbetsvecka. Vi bad Mats berätta mer om de två nya vinerna från den Sicilianska producenten Planeta som blivit utvalda att lanseras som folk o folk selection.

Viner med stor personlighet som fick vår vinexpert att gå igång på alla cylindrar

Ibland blir man barnsligt förtjust och går igång på alla cylindrar när man provar ett vin. Ska jag vara ärlig sker det inte så ofta. Men när jag provade Nocera och Mamertino från Planetas nya vingård i Capo Milazzo blev jag lika upprymd som när man skymtar ett stråk av svart trumpetsvamp under höstens skogspromenader. Det är två viner som verkligen har egenskaper och en personlighet man vill lära känna lite närmre.

Nocera en antik druvsort som kan få en viktig roll i framtiden

Nocera är en druvsort som har sitt ursprung på Sicilien. Det är en anrik druva som var den dominerade i Marmertinum-vinerna som hyllades av romarna redan under 200-talet före Kristus. Idag för den en mer tynande tillvaro och det finns drygt 30 hektar kvar. Men kanske är det på väg en ny renässans då Planeta med den första årgången 2015 producerade en ren Nocera. Planetas vinmakare Patricia Tóth hyllar druvans kvalitet och tror att den kommer få en viktig roll på ön i framtiden. Planeta Nocera 2017 är gjort på 100% Nocera och vad det gäller Mamertino 2017 är det Nocera i en lyckad symbios med Nero d'Avola.

La Baronia vinegendom med vidunderlig havsutsikt

La Baronia är Planetas minsta vineri på Sicilien med 8 hektar vinodlingar omgivna av 20 hektar knotiga olivträd. Egendomen ligger i Capo Milazzo på en halvö med havet på tre sidor. Det är makalöst vackert och Planeta producerar här två röda viner som nu lanseras som folk o folk selection.

Planeta - en resa genom Sicilien

Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier, Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planeta byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och klimat.

Producent med fokus på hållbarhet och socialt ansvar

Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket långt och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN, där man nått den högsta graden. Man arbetar mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.

Utvalda medlemsviner med dolt nummer på Systembolaget

folk o folk selection är noga utvalda produkter för folk o folks läsare. De produkter som lanseras under namnet folk o folk selection har genomgått en omfattande urvalsprocess och lanseras i Systembolagets beställningssortiment med ett dolt nummer. Det vill säga att produkterna är dolda på Systembolagets hemsida. Det dolda numret får man enbart tillgång till via folk o folk. Viner som lanseras som folk o folk selection är noga utvalda av folk o folks erfarna och skickliga vinprovare. "Drycker i folk o folk selection har alltid personlighet, smak, karaktär och kvalitet som ligger oss mycket varmt om hjärtat” förklarar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson

Planeta Nocera

209,00 kr


Doften är mycket uttrycksfull och nyanserad med inslag av solmogna mörka bär, plommon, fikon, peppar, färska örter, och en elegant blommighet. Smaken är medelfyllig och fruktig med ganska frisk syra, Vinet har en stor personlighet med bra balans, intensitet och smaklängd där man finner både en rik fruktighet, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus.

OBS! Planeta Mamertino är slutsåld