Mindre socker
Planeta Nocera

Årgång:

2020

Planeta Nocera

Italien


209,00 kr

Systembolaget nr:

7587801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Doften i Planeta Nocera är mycket uttrycksfull och nyanserad med inslag av solmogna mörka bär, plommon, fikon, peppar, färska örter, och en elegant blommighet. Smaken är medelfyllig och fruktig med ganska frisk syra, Vinet har en stor personlighet med bra balans, intensitet och smaklängd där man finner både en rik fruktighet, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus.

Produktion

Druvorna som handskördas sorteras noggrant vid ankomst till vineriet innan jäsning genomförs i rostfria ståltankar med skalkontakt under 7 dagar.

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt utvalda ostar. Varför inte servera ankbröst med gräddstuvad svartkål, rödvinssky och potatisterrin.

LammNötköttPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Nocera är en druvsort som har sitt ursprung i Sicilien. Det är en anrik druva som var den dominerade i Marmertinum vinerna som hyllades av romarna redan under 200-talet före Kristus. Idag för den en mer tynande tillvaro och det finns drygt 30 hektar kvar. Men kanske är det på väg en ny renässans då Planeta med den första årgången 2015 producerade en ren Nocera. Planetas vinmakare Patricia Tóth hyllar druvans kvalitet och tror att den kommer få en viktig roll på ön i framtiden.La Baronia är Planetas minsta vineri på ön med 8 hektar vinodlingar omgivna av 20 hektar knotiga olivträd. Egendomen ligger i Capo Milazzo på en halvö med havet på tre sidor. Det är makalöst vackert och Planeta producerar två viner denna rena Nocera och Mamertino som är en Nero d´Avola och Nocera blandning.Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planera byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.


Planeta Nocera, 2020 Italien, Sicilien, 199 kr, nr 75878, rött vin, fruktigt & smakrikt Betyg: 5 av 6 Medelhavets största ö har en bred flora av egna druvor. Nocera är en av dem. Här i varsamma händer hos en av de främsta och största producenterna: Planeta. Stilen är örtig och fräsch. Ur glaset virvlar eneträ, pinje, varma medelhavsörter, röda körsbär och skogshallon. Avnjutes lätt kyld i ordentliga kupor och väl tilltagna klunkar.

- Svenska Dagbladet - Sofia Ander 2023-04-17


Tärning med 5 ögon

Medelhavets största ö har en bred flora av egna druvor. Nocera är en av dem. Här i varsamma händer hos en av de främsta och största producenterna: Planeta. Stilen är örtig och fräsch. Ur glaset virvlar eneträ, pinje, varma medelhavsörter, röda körsbär och skogshallon. Avnjutes lätt kyld i ordentliga kupor och väl tilltagna klunkar.

- Svenska Dagbladet, 17 april 2023 Sofia Ander

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

7587801

Volym

750 ml

Varumärke

Azienda Agricola Planeta

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Sicily - Sicily

Sockerhalt

3,9 g/liter

Druva

Nocera

Lagring

Utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-3 år.