Folk o folk provar det italienska vinet Calamoresca.

Med återkommande frekvens samlas redaktionen för folk o folk för att prova och analysera utvalda drycker. Denna gång har vi provat det italienska vinet Calamoresca som är baserat på druvan Fiano och ursprunget är den italienska regionen Kampanien.

Calamoresca har folk o folk provat den här månaden.

Fiano är en gammal druvsort som har sitt ursprung i italienska Kampanien och den nämns i skrift redan år 1240. Det mest kända vinet från regionen och druvan är Fiano di Avellino som är en DOCG, det vill säga den högsta ursprungsbeteckningen i Italien.

Intensivt, fruktigt vitvin

Förutom i Kampanien odlas fiano även i regionerna Basilicata och Marche. På grund av sin förmåga att klara varmt klimat har även flera producenter i Australien tagit druvan under sina vingar.

Calamoresca

119,00 kr


Calamoresca är ett friskt och fruktigt vin med inslag av päron, vit persika, färska örter och citrus. Ett utmärkt vin att servera som aperitif, till grönsaksrätter eller rätter på fisk eller skaldjur.

I glaset finner vi en intensiv och fruktig doft som för tankarna till päron, mandarin, solmogen citron, nektarin, färska örter, mandel samt en fläkt av blommor. Smaken är medelfyllig, fruktig och fräsch med delikata toner av citron, lime, nektarin, färska örter, mandel samt ett stråk av limeskal.

Det är ingen tvekan om att detta vin uppskattas av provningspanelen. Det är nästan så man drömmer sig bort till varmare månader i goda vänners lag. Alla har fått varsitt glas att avnjuta medan färskpotatisen står på spisen och det ligger havsabborre på grillen som snart kommer serveras tillsammans med ört- och citronsmör...

Från producent i nationalparken Cilento

Fianodruvorna kommer från Capaccio Paestum i Cannito. Det är en vingård som ligger vid foten av berget Calpazio. Producenten är Azienda Agricola San Salvatore 1988. Att de har en buffel i sin logotype är helt naturligt då grundaren Guiseppe Pagano först började som producent av buffelmozzarella. Sex år senare fanns det både kapital och vilja att även inkludera vinproduktion.

Idag äger man cirka 750 bufflar som även bidrar med gödsel samt produktion av biogas. Totalt äger producenten 160 hektar mark som fördelas mellan vinodlingar, olivodlingar, skog och betesmark för bufflarna. Hållbarhetsfrågor genomsyrar hela företagets verksamhet.

Smakpanelen bestod denna gång av:

Mats Claësson, Monica Myrvold, Uday Printzell och Mikaela Alex.