Det är inte bara kött som blir otroligt gott när du grillar det. De speciella smakerna som grillen frambringar gynnar allt från grönsaker till bröd och även middagens söta - som frukt och kakor.
Här tipsar vi om sex läckra desserter du kan göra på eller med hjälp av grillen - som inte är den klassiska grillade bananen med choklad. Alla desserterna blir fantastiskt goda och lite extra somriga.
Grillade desserter - 6 tips
1. Grillad ananas med vaniljglass och romkolasås
Skär av skalet på en hel ananas och skär den i ca 1,5 cm tjock skivor. Grilla på grillen tills de fått fina grillränder, som servera med äkta vaniljglass och kolasås. Rom och ananas är en supertrevlig smakkombination, så om du gör egen kolasås kan du med fördel ha i 1 cl rom också för smaksättning!
2. Grillad sockerkaka med grädde och bär
Perfekt när du har sockerkaka över från något annat tillfälle och den börjar bli lite torr och smulig. Skär den i ca 2-3 cm tjocka skivor och släng på grillens eftervärme så att den får en härligt frasig yta. Du kan även testa att bre lite smör på vardera sida om grillen fortfarande är ganska varm, för att verkligen få till en härlig yta.
Toppa den grillade sockerkakan med lättvispad grädde eller kesella, och släng en näve färska bär som hallon, blåbär eller skivade jordgubbar på toppen. Underbart!
3. Grillade jordgubbsspett med choklad
Skölj och snoppa några jämnstora jordgubbar och trä på spett (kom ihåg att lägga träspett i blöt en stund innan). Grilla i några minuter så att de blir genomvarma och får fina grillränder. Servera gubbarna kvar på spettet och ringla mörk chokladsås över. Det lättaste är nämligen att äta jordgubbarna kvar på spettet, om du inte vill använda kniv och gaffel.
4. S'mores
Klassiska smores är kort sagt grillade marshmallows med en bit choklad mellan två kex. Som en liten varm kaka. Vanligtvis används i USA grahamkex, men det går jättebra med digestivekex eller mariekex också. Först grillar du några marshmallows så att de blir mjuka och varma. Ta av marshmallowsen och lägg på ett kex, lägg en bit choklad på så att den börjar smälta. Lägg på ett till kex på toppen - klart att äta!
5. Grillade persikor med yoghurt och honung
Persikor är en klart favorit när vi pratar om grillad frukt. Den blir så otroligt saftig och smakerna kommer fram på ett helt nytt sätt. Dela persikorna i två halvor, som du delar en avokado. Gröp ur kärnan och lägg med fruktytan ner på grillen tills de fått lite färg. Vänd den en liten stund innan du lägger upp dem på en tallrik. Toppa med en klick tjock yoghurt, som grekisk eller turkisk, strö över lite krossade valnötter och ringla på lite honung.
6. Grillade fikon med mascarpone och kardemumma
Räkna med ett helt fikon per person. Halvera fikonen och grilla så de får lite färg. Vispa mascarpone med lite florsocker och en halv tesked kardemumma (eller efter smak) och servera fikonen med en rejäl klick av mascarponen bredvid.
Goda dessertviner till efterrätten:
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC
Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak. Serveras vid 10-12°C, traditionellt till biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.
Nederburg Noble Late Harvest
Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar.
Vintry's Madeira Fine, 375ml
Ett vin med relativt stor och eldig doft. Här finns inslag av arraksboll, choklad, kokos, mandel och rostat kaffe. Smaken är halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig och även den med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.