Hur får man bort rödvinsfläckar på kläder och möbler?

Går det att få bort fläckarna om man råkat spilla rödvin på sig själv, duken eller soffan? Absolut, men det finns några faktorer som kan avgöra resultatet. Här tipsar vi om några saker att testa med dina rödvinsfläckar nästa gång olyckan är framme.

Hur får man bort rödvinsfläckar?

Ni sitter hemma runt vardagsrumsbordet och spelar brädspel en sommarkväll med några vänner. På bordet finns, förutom spelet, några skålar med snacks och allas vinglas där det finns plats. Någon köper gatan som någon annan suktat efter länge och upprörda ord blir till gester och det dröjer inte länge innan ett av glasen landar på mattan. Glaset kanske håller, men fläcken är ett faktum.

Här gäller det att agera snabbt. Låt inte fläcken torka in, då ökar risken att pigmenten från rödvinet biter sig fast i textilens fibrer för gott. Här listar vi några knep du kan ta till – olika knep passar olika fläckar beroende på om det gäller kläder, möbler eller mattor exempelvis.

Får bort rödvinsfläckar – 5 tips:

1. Klassikern: Salt på rödvinsfläck

Att lägga salt på fläcken är ett gammalt husmorsknep som faktiskt funkar väldigt bra. Börja med att skölja fläcken med antingen vatten eller vitvin, det du har närmast till hands. Kom ihåg att inte gnugga på rödvinsfläcken – dutta istället, så att du inte gör fläcken större och gnuggar in den ännu mer. Sen häller du rikligt med salt över fläcken och låter det dra åt sig vätskan. Efter en stund kan du skrapa av saltet och upprepa proceduren vid behov. Avsluta med att tvätta plagget eller duken i tvättmaskinen. På en soffa eller matta kan du gå vidare med att använda en trasa med varmt vatten och diskmedel för att få bort det sista av fläcken.

2. Potatismjöl eller bakpulver

Om du inte har den mängden salt hemma som behövs för en rödvinsfläck kan det även gå att använda dig av antingen potatismjöl eller bikarbonat, som har en liknande effekt på fläcken. Börja även här med att skölja fläcken med vatten eller vitvin, torka bort överflödig vätska och bled på av mjölet. Här kan det vara lättare att göra bikarbonatet till en kräm genom att blanda ut en del bikarbonat med två delar vatten och smeta över fläcken, låt det torka och skrapa sedan bort mjölet innan du slänger tyget i tvättmaskinen för en tvätt.

3. Varm mjölk

Även detta är ett välbeprövat knep mot rödvinsfläckar, om än inte lika känt som salttricket. Koka upp lite mjölk, helst treprocentig, och låt den svalna lite. Tänk på att materialet som fått rödvinsfläcken måste vara värmetåligt! Lägg sedan tyget med fläcken i mjölken och låt ligga i cirka en timme innan du tvättar tyget i tvättmaskin.

4. Diskmedel eller galltvål

Om du får en rödvinsfläck på en matta eller en soffa är det kanske inte ett alternativ att tvätta tyget i tvättmaskinen. Här kan du börja med salt- eller bikarbonatknepet, men sedan gå vidare med att använda en ren trasa som du doppar i en diskmedelsblandning med en generös andel diskmedel. Gnugga då försiktigt på fläcken, och börja från ytterkanterna och jobba dig inåt för att inte riskera att göra fläcken större. Du kan även använda fläckborttagningsmedel om mattan eller soffan tål det. Om mattan är av ett känsligare slag rekommenderar vi att du testar med flytande galltvål istället för diskmedel, det är mildare. En riktigt fin matta bör lämnas in på mattvätt.

5. Torktumla inte

När du tvättat plagget eller duken eller vad det nu är som fått en rödvinsfläck - använd inte torktumlare för att få tyget torrt efter att du tvättat det. Värmen som torktumlaren av ger gör att fläcken, om den är kvar, kan binda sig vid tygets fibrer och bli mycket svårare att få bort.

Lycka till med rödvinsfläckarna!