Defekter i vin: Hur smakar ett korkdefekt vin?

Ett korkskadat vin är inte att man fått rester av kork i vinglaset utan det är en defekt, och vinet ska då reklameras vid restaurangbesöket eller till Systembolaget. Men hur vet man om vinet är korkskadat?

Korkskadat eller korkdefekt vin.

I en ny artikelserie behandlar vi defekter och skönhetsfel i vin och vi börjar med korkskadade, eller korkdefekta viner som det också heter.

Hur smakar ett korkdefekt vin?

Doften kan påminna om blöt och möglig pappkartong, fuktig källare, blöt säckväv eller klor. Samma toner finns i smaken och vinet känns hårt, aromfattigt och tappar all frukt. Ibland kan det vara svårt att upptäcka om de endast är lätt korkskada, så kallad ”smygkork”. Andra gånger är det fullkomligt uppenbart.

Både korken och hela vineriet kan drabbas

Drygt 1–2 procent av världens viner beräknas vara korkdefekta. 20–30 procent av dessa beror på kontaminering i vinanläggningen (luftburen). Därför kan det förekomma korkdefekter även i vin som har andra förslutningar än naturkork.

De övriga 70-80 procenten beror på att korken är drabbad. Angrepp på korken kan ske på korkeken, under produktionen av korken eller senare.

Två ämnen som ger korkdefekt

Det är främst två ämnen som ligger bakom korkdefekta viner: TCA (2-4-6 Trikloranisol) och TBA (2-4-6 Tribromoanisole).

TCA kan bildas vid en kontaminering av mögelsvampar på korkeken eller korken (Penicillum och/eller Asperigillus). Men det kan också kan uppstå när en substans som innehåller fenoler (vin, trä, kork) Kommer i kontakt med substans som innehåller klor (impregneringar, rengöringsmedel).

TBA kan bildas av Tribrofenol som används som insektsmedel i byggnader. Men det kan också komma från förpackningar (exempelvis pappkartonger) som behandlas med TBA för att förhindra mögelangrepp. 

21.08.2023

Vinlus - Phylloxera Vastatrix - på vinodling.Phylloxera vastatrix - vinlusen blev nästan slutet för Europas vinbönder.

Du har kanske hört talas om Phylloxera, eller vinlus - ett litet, litet kryp som inneburit mycket huvudvärk för världens vinbönder. Här kan du läsa om förödelsen den orsakade, som kunde inneburit slutet för Gamla Världens viner.

Läs mer
Man som doftar på vin i ett vinglas på en vingård.Ordlista: 6 vintermer som kan vara bra att kunna.

När man pratar om vin finns det vissa ord som är återkommande när det handlar om att beskriva hur ett vin smakar. Men vad betyder egentligen "fylligt" och "mineraliskt", till exempel? Här reder vi ut några av de vanligaste termerna.

Läs mer
Champagne som hälls på en pyramid av glas.Ordlista: 17 ord du bör känna till om champagne

Vintage, Blanc de Blanc och Réserve - vad betyder de fina orden på champagneflaskan? Folk o folk reder ut begreppen som berättar vad din champagne varit med om.

Läs mer
Myter om rosévin.5 myter om rosévin det är dags att sluta tro på.

Har du längtat efter ett glas rosé i solen - men tänker att det stannar där för det rosa vinet? Då är det här en text för dig!

Läs mer