Mat- och dryckesmässor 2023 - de här vill du inte missa.

Här har vi samlat några av mässorna som äger rum i Sverige under 2023, med mat och dryck på temat. Ett utmärkt tillfälle att upptäcka nya smaker!

Vinmässa i Sverige 2023.

På mässor får du en chans att träffa både stora och små producenter och importörer, och kanske hitta nya favoriter både vad gäller mat och dryck.

Där det serveras alkohol finns oftast en åldersgräns på 18 eller 20 år och du får antingen köpa dryckesbiljetter som du betalar olika smakprover med eller så betalar du direkt i båset du går till. Ibland får du även ett eget glas som ingår i inträdesbiljetten. På mindre mässor kanske priset är desto högre men smakproverna ingår.

Här har vi listat några av de mässor med mat, vin och annan dryck som brukar vara värda ett besök för gastronomen. Listan är i kronologisk ordning.

Stockholm: VINET 2023, 18 februari

För tredje gången hålls denna vinfestival på Fotografiska i Stockholm. Runt 40 vinmakare kommer dit och du får en utmärkt chans att smaka på viner, prata om vin och få både kunskap och inspiration. Det finns även möjlighet att delta i seminarier om vin.

Karlstad: Vin & Deli, 17-18 februari

I februari kommer hela världen till Värmland när Vin & Deli-mässan hålls i Karlstad. Med över 70 utställare får du chans att prova sånt du aldrig smakat förut i vinväg och kan kombinera det men bland annat ostar, oliver, choklad, chark, praliner med mera.

Örebro: Örebro Vinmässa 3-4 mars

Det blir 27:e gången gillt för denna mässa, som tidigare gick under namnet Chateau Grand Cru. Här finns både vin, spritdrycker och delikatesser och även en avdelning kallad Örebro Sparkling för den som vill testa allt från prosecco till riktigt fina champagner. Du hittar här både stora och små importörer av vin, osttillverkare och annan småskalig verksamhet samt en rad olika choklad- och delikatessföretag.

Stockholm: Sparkling & Wine, 10-11 mars

Det som tidigare enbart hette Sparkling Stockholm har i år utvidgat till att även erbjuda stilla viner. Självklart är det fortfarande stort fokus på mousserande, men många av producenterna får nu chans att visa upp mer ur sina sortiment på samma mässa. Under 2023 är Stockholm dessutom European Capital of Gastronomy, något som mässan blir en del av.

Göteborg: Vin & Deli, 17-18 mars

Upptäck spännande vin och mat i kombination på denna mässa i Göteborg under våren. Här finns viner från både nya och gamla välden, från stora och små producenter med mat som passar till. I entréavgiften ingår vinprovarglas och garderob, och förutom mat och dryck att prova hålls det föreläsningar och seminarier samt tävlingar i både mat- och dryckeshantverk.

Uppsala: Vin & Deli, 24-25 mars

Det spelar ingen roll om du är en sann vinkonnässör eller fullkomlig nybörjare - Vin & Deli är mässan för alla som delar ett intresse för mat och dryck. Här kan du smaka på både nyheter, klassiker och små och stora producenters viner och delikatesser. Det kommer att erbjudas vinprovningar och goda lunchmöjligheter.

Göteborg: En öl och Whiskymässa, 14-15 april

Här finns det mesta va det bästa representerat på mässgolvet för dig som gillar öl eller whisky. Det kommer finnas över 2000 olika produkter att botanisera bland och mängder av olika varumärken och producenter. Förutom inträdesbiljetter finns även chans till paketerbjudanden med en god lunch eller hotellövernattning.

Västerås: Smakfullt Västerås, 21-22-april

En mat- och dryckesmässa i Västerås med 45 noga utvalda utställare. Du kan även delta i mat- och vinprovningar och förkovra dig inom din favoritdryck med hjälp av kunniga branschmänniskor. Exempel på utställare är Västerås destilleri och Köpings musteri, samt bageri April och matproducenten Dellback.

Göteborg: Drinkmässan 2023, 19-21 maj

Gillar du drinkar och cocktails? Då är detta mässan för dig! Upptäck trender och nyheter inom cocktails, tillbehör, redskap och blanddrycker. Passa på att nörda ner dig i is, shakers, rörtekniker och glas med mera. Små och stora dryckesföretag ställer ut på mässan och är med i tävlingar och gör allt för att inspirera besökaren.

Österlen: Smaka Svenska Viner 2023, 28-29 juli

Jadå, svenska viner har en egen vinmässa! Detta blir sjunde året mässan äger rum på Östelen och det är tv-kocken Tareq Taylor som ansvarar för maten på mässan. Aktiviteter och massor av spännande nya svenska viner utlovas. Förutom spännande vinprovningar blir det också sabreringstävling och ostronöppning som aktiviteter. Boka snabbt om du är intresserad - antalet biljetter är begränsade.

Västerås: Vin i Västerås, 22-23 september

På Västerås egna vinmässa har du chans att testa spännande viner från hela välden, både nya och gamla vinvärlden. Hit kommer stora och småskaliga producenter och importörer och ställer ut vita, röda och mousserande viner men också naturvin och gott om olika delikatesser, från choklad till oliver och ostar.

Stockholm: Öl- och spritmässan, 6-7 oktober

Detta är en ny mässa för dig som är intresserad av öl och andra spritdrycker. Här representeras trender, hantverk, välkända destillerier och små, svenska byggerier och importörer. Du kommer både kunna förkovra dig i den dryck du är mest intresserad av, eller lära dig nytt och kunna testa helt nya drycker.

Linköping: Vin i Linköping, 13-14 oktober

Ta chansen att smaka viner du aldrig skulle köpa på krogen, och lär dig om historien bakom vinerna och hantverket på denna mässa i Linköping. Här finns stor- och småskaligt och gott om mathantverk i form av ostar, chark och andra delikatesser som passar till vin. Du kan också ge bort en biljett till någon du tycker om som tycker om vin och god mat!

Göteborg: Sparkling Göteborg, 20-21 oktober

Mässan för alla bubbelälskare! Prova spännande sorter av champagne, prosecco, cava och crémant med mera på Clarion Hotel Post i Göteborg. Här samlas kunniga leverantörer som kan svara på alla dina frågor om mousserande vin, och du har chans att testa kända märken såväl som nyheter på marknaden.

Stockholm: Sthlm Food & Wine, 10-12 november

En av de största mat- och dryckesmässorna i landet som håller hus på Stockholmsmässan i Älvsjö söder om Stockholm. Här hittar du inte bara alla möjliga sorters mat och dryck utan också kokböcker, köksredskap, vinresor, köksinredning och mycket mer! Räkna med event, föreläsningar, live-matlagning och tävlingar etc. Förra året hade man inkorporerat Bak- och Chokladfestivalen i denna mässa också.

Malmö: Sparkling & Wine, 17-18 november

Liksom på vårens mässa i Stockholm kommer bubbelmässan i Malmö i år även att husera stilla viner från välrenommerade producenter, men också utvalda spritdrycker och delikatesser - både skånska, svenska och internationella. På mässan gäller 20-årsgräns och dagarna är uppdelade i olika pass för att minska trängsel.

Dukat bord med människor som äter

Matdagar 2023.


Många av våra mest populära maträtter har en egen dag i kalendern. Håll koll på årets matdagar och planera in några trevliga middagar redan nu.

Läs mer »