Mat- och dryckesmässor 2024 – de här vill du inte missa.

Här har vi samlat några av mässorna som äger rum i Sverige under 2024, med mat och dryck på temat. Ett utmärkt tillfälle att upptäcka nya smaker!

Vinmässa i Sverige 2024.

På mässor får du en chans att träffa både stora och små producenter och importörer, och kanske hitta nya favoriter både vad gäller mat och dryck.

Där det serveras alkohol finns oftast en åldersgräns på 18 eller 20 år och du får antingen köpa dryckesbiljetter som du betalar olika smakprover med eller så betalar du direkt i båset du går till. Ibland får du även ett eget glas som ingår i inträdesbiljetten. På mindre mässor kanske priset är desto högre men smakproverna ingår.

Här har vi listat några av de mässor med mat, vin och annan dryck som brukar vara värda ett besök för gastronomen. Listan är i kronologisk ordning.

Västerås: Öl & Destillat, 9-10 februari 2024

Efter några års uppehåll är denna mässa tillbaka för alla som är intresserade av öl eller destillerad sprit. På Västerås Kongress får du lära sig allt om den explosionsartade gintrenden, hantverkssprit, högt ansedda destillerier/bryggerier och importörer. Smaka och lukta på nya spännande produkter och träffa människorna bakom.

Karlstad: Vin & Deli, 16-17 februari 2024

I februari kommer hela världen till Värmland när Vin & Deli-mässan hålls i Karlstad. Med över 70 utställare får du chans att prova sånt du aldrig smakat förut i vinväg och kan kombinera det men bland annat ostar, oliver, choklad, chark, praliner med mera.

Stockholm: Svenska viner, Spritmuseum, 17 feb 2024

Den 17 februari kommer sex svenska vinproducenter till Spritmuseum på Djurgården i Stockholm och håller mässa. Smaka och lär dig mer om ett brett utbud av viner som framställs i Sverige, bland annat av den köldtåliga druvan solaris. Det kommer att finnas runt 30 olika produkter på plats, och förutom vanliga viner även cider och Pet-Nat. Från kl 11.

• VAR? Spritmuseum, Djurgårdsstrand 9, 115 21 Stockholm.

Biljetter och mer info. »

Stockholm: Sparkling & Wine, 8-9 mars 2024

Det som tidigare enbart hette Sparkling Stockholm har i år utvidgat till att även erbjuda stilla viner. Självklart är det fortfarande stort fokus på mousserande, men många av producenterna får nu chans att visa upp mer ur sina sortiment på samma mässa. Under 2023 är Stockholm dessutom European Capital of Gastronomy, något som mässan blir en del av.

Göteborg: Vin & Deli, 22-23 mars 2024

Upptäck spännande vin och mat i kombination på denna mässa i Göteborg under våren. Här finns viner från både nya och gamla välden, från stora och små producenter med mat som passar till. I entréavgiften ingår vinprovarglas och garderob, och förutom mat och dryck att prova hålls det föreläsningar och seminarier samt tävlingar i både mat- och dryckeshantverk.

Uppsala: Vin & Deli, 5-6 april 2024

Det spelar ingen roll om du är en sann vinkonnässör eller fullkomlig nybörjare - Vin & Deli är mässan för alla som delar ett intresse för mat och dryck. Här kan du smaka på både nyheter, klassiker och små och stora producenters viner och delikatesser. Det kommer att erbjudas vinprovningar och goda lunchmöjligheter.

Göteborg: En Öl & Whiskymässa, 19-20 april 2024

Har anordnats sedan 2013. Här finns det mesta av det bästa representerat på mässgolvet för dig som gillar öl eller whisky. Det kommer finnas över 2000 olika produkter att botanisera bland och mängder av olika varumärken och producenter. Förutom inträdesbiljetter finns även chans till paketerbjudanden med en god lunch eller hotellövernattning.

Örnsköldsvik: Vin & Deli-mässa 19-20 april 2024

Premiär för Vin & Deli-mässan i Ö-vik! Den perfekta mötesplatsen för alla i norr som tycker om vin och champagne och vill lära sig mer om dryckerna och vilken mat och delikatesser som kan tänkas passa till. Smaka på både dryck och mat och prata med människorna bakom produkterna.

Västerås: Smakfullt Västerås, 3-4 maj 2024

En mat- och dryckesmässa i Västerås med 45 noga utvalda utställare. Du kan även delta i mat- och vinprovningar och förkovra dig inom din favoritdryck med hjälp av kunniga branschmänniskor. Exempel på utställare är Västerås destilleri och Köpings musteri, samt bageri April och matproducenten Dellback. Du kan även delta i både mat- och dryckesprovningar.

Örebro: Vin & Deli 26-27 april 2024

Det blir 28:e gången gillt för denna mässa, som tidigare gick under namnet Chateau Grand Cru. Här finns både vin, spritdrycker och delikatesser för den som vill testa allt från prosecco till riktigt fina champagner. Du hittar här både stora och små importörer av vin, osttillverkare och annan småskalig verksamhet samt en rad olika choklad- och delikatessföretag.

Göteborg: Drinkmässan 2024, 24-25 maj

Gillar du drinkar och cocktails? Då är detta mässan för dig! Upptäck trender och nyheter inom cocktails, tillbehör, redskap och blanddrycker. Passa på att nörda ner dig i is, shakers, rörtekniker och glas med mera. Små och stora dryckesföretag ställer ut på mässan och är med i tävlingar och gör allt för att inspirera besökaren.

Österlen: Smaka Svenska Viner 2023, 26-27 juli 2024

Jadå, svenska viner har en egen vinmässa! Detta blir åttonde året mässan äger rum på Östelen och det är tv-kocken Tareq Taylor som ansvarar för maten på mässan. På plats finns represantanter från 10-12 svenska vingårdar och över 40 olika svenska viner att smaka. Förutom spännande vinprovningar blir det också sabreringstävling och ostronöppning som aktiviteter. Boka snabbt om du är intresserad - antalet biljetter är begränsade.

Västerås: Vin i Västerås, 20-21 september 2024

På Västerås egna vinmässa har du chans att testa spännande viner från hela välden, både nya och gamla vinvärlden. Hit kommer stora och småskaliga producenter och importörer och ställer ut vita, röda och mousserande viner men också naturvin och gott om olika delikatesser, från choklad till oliver och ostar.

Stockholm: Öl- och spritmässan, 4-5 oktober 2024

Detta är en mässa för dig som är intresserad av öl och andra spritdrycker. 2023 var premiären och den blev en stor succé. Här representeras trender, hantverk, välkända destillerier och små, svenska byggerier och importörer. Du kommer både kunna förkovra dig i den dryck du är mest intresserad av, eller lära dig nytt och kunna testa helt nya drycker.

Linköping: Vin i Linköping, 11-12 oktober 2024

Ta chansen att smaka viner du aldrig skulle köpa på krogen, och lär dig om historien bakom vinerna och hantverket på denna mässa i Linköping. Här finns stor- och småskaligt och gott om mathantverk i form av ostar, chark och andra delikatesser som passar till vin. Du kan också ge bort en biljett till någon du tycker om som tycker om vin och god mat!

Göteborg: Sparkling Göteborg, 18-19 oktober 2024

Mässan för alla bubbelälskare! Prova spännande sorter av champagne, prosecco, cava och crémant med mera på Clarion Hotel Post i Göteborg. Här samlas kunniga leverantörer som kan svara på alla dina frågor om mousserande vin, och du har chans att testa kända märken såväl som nyheter på marknaden.

Stockholm: Sthlm Food & Wine, 8-10 november 2024

En av de största mat- och dryckesmässorna i landet som håller hus på Stockholmsmässan i Älvsjö söder om Stockholm. Här hittar du inte bara alla möjliga sorters mat och dryck utan också kokböcker, köksredskap, vinresor, köksinredning och mycket mer! Räkna med event, föreläsningar, live-matlagning och tävlingar etc. Sedan 2022 har man inkorporerat Bak- och Chokladfestivalen i denna mässa också.

Stockholm: Drinkmässan 2024, 15-16 november

2024 gör Drinkmässan premiär i huvudstaden, efter att ha ägt rum i Göteborg i flera år och även under våren. Upptäck trender och nyheter inom cocktails, tillbehör, redskap och blanddrycker. Passa på att nörda ner dig i is, shakers, rörtekniker och glas med mera. Små och stora dryckesföretag ställer ut på mässan och är med i tävlingar och gör allt för att inspirera besökaren.

Malmö: Sparkling & Wine, 15-16 november 2024

Liksom på vårens mässa i Stockholm kommer bubbelmässan i Malmö i år även att husera stilla viner från välrenommerade producenter, men också utvalda spritdrycker och delikatesser - både skånska, svenska och internationella. På mässan gäller 20-årsgräns och dagarna är uppdelade i olika pass för att minska trängsel.

Dukat bord med människor som äter

Matdagar 2024.


Många av våra mest populära maträtter har en egen dag i kalendern. Håll koll på årets matdagar och planera in några trevliga middagar redan nu.

Läs mer »