Med Coravin kan du ta ett glas vin utan att öppna flaskan.

Är du nyfiken på vad en Coravin är och om det är något värt att investera i? Här förklarar vi mer om Coravin, ett modernt vinkonserveringssystem. Hur fungerar den och vad finns det för fördelar och nackdelar?

Coravin - fördelar och nackdelar.

Idag finns vin i alla möjliga förpackningar, men den vanligaste är fortfarande glasflaska med en kork gjord av kork. Inte minst bland lite finare viner. En nackdel med den klassiska glasflaskan är och har alltid varit att när den väl är öppnad håller vinet inte särskilt länge innan det blir dåligt. Förslutet och ståendes i kylskåp behåller det smaken i kanske en vecka.

Tävla och vinn ett exklusivt Coravin-set här. »

Och det är där Coravin kommer in som en räddare i nöden. Men en Coravin är tanken att man ska kunna ta ett glas vin ur en flaska utan att faktiskt öppna den – vilket ger vinet betydligt bättre hållbarhet. Med en teflonbeklädd nål som trycks in genom korken sprutas argongas in i flaskan och det ökade trycket får sedan vinet att komma ut ur den tunna nålen. Tack vare naturkorkens naturliga egenskaper återsluter den sig själv när nålen sen dras ut. Flaskan bör därefter försvaras liggandes för att inte korken ska torka.

Fördelar med en Coravin

  • Har du en Coravin behöver du inte öppna en hel flaska av ett vin du egentligen bara vill ha ett eller två glas av. Det du inte vill dricka nu sparar du helt enkelt till ett annat tillfälle – flaskan kan ofta sparas i flera år till om det är ett lagringsbart vin.

  • Det kan också vara ett smidigt sätt att provsmaka ett vin eller jämföra några olika, om du undrar hur de smakar eller hur de skulle kunna passa till maten.

  • Den kan även göra att steget till att investera i lite finare viner blir mindre, när du inte behöver invänta ett "speciellt tillfälle" eller spara det tills du har tillräckligt med gäster som skulle uppskatta det. Du och din bäste vän eller älskade kan ta varsitt glas finvin bara för att – utan den där känslan av att "slösa".

  • Inte minst är det ett användbart verktyg för restauranger och barer, som med en Coravin kan erbjuda sina gäster fler viner på glas, utan att behöva riskera att viner blir dåliga och måste hällas ut.

Nackdelar med en Coravin

  • Den vanliga Coravin-varianten fungerar inte på mousserande viner. För detta behöver du en särskild variant, Coravin Sparkling, och med denna ökar hållbarheten från 3-4 dagar (om du öppnat flaskan) till cirka fyra veckor. Men inte mer än så.

  • Coravin fungerar heller inte på skruvkork eller konstgjord kork utan enbart på flaskor med naturkork som har den återslutande effekten.

  • En annan nackdel är att den kostar en del, så det är inte säkert att det lönar sig för den som sällan dricker vin eller oftast köper billigare viner. Även när du har din Coravin så räcker en gaspatron endast till 15-20 glas, så dessa behöver du beställa nya av då och då.

Så här fungerar en Coravin: