Ramslök: 7 saker du kan göra med vårprimören.

Ramslök är en sällsynt delikatess som är lika god som den är vacker. Här listar vi några recept och tips på vad du kan använda ramslök till om du får tag på den.

Färsk ramslök på en träbräda.

Vi i Sverige har tur som kan hitta vilt växande ramslök i lundar och på ängar i vissa delar av landet. Framförallt brukar den hittas i höjd med Gästrikland och den växer även i Blekinge där den är fridlyst på många platser. Man kan gott och väl odla den i sin trädgård.

Löken har två blad per lök som påminner mycket om den giftiga liljekonvaljens. Även blommorna är vita, men höga och stjärnformade till skillnad från konvaljens klocka. Löken blommar i maj-juni.

Ramslöken kallas i bland för skogens vitlök då både doft och smak påminner om vitlökens, däremot använder man bladen och inte själva löken när man använder ramslök. Om ramslöken hettas upp tappar den mycket av sin arom, vilket är varför den oftare används rå inom matlagning.

Här är några saker som ramslök passar utmärkt för för dig som vill prova.

Pesto med ramslök

En vanlig pesto är grön och innehåller vitlök – så att använda ramslök i en pesto är helt rätt! Här är ett enkelt och fantastiskt gott recept:

Ingredienser

 • 300 g färsk ramslök

 • 1 dl mandlar

 • 75 g riven parmesan eller annan vällagrad ost

 • 1,5 dl olja

 • salt och svartpeppar

Gör så här:

 1. Skölj och ansa ramslöken. Torka helt torr.

 2. Mixa ramslök, mandlar och riven parmesan i en mixer.

 3. Tillsätt olja medan peston mixas.

 4. Smaka av med salt och peppar.

Hur använder man peston då? Jo, till exempel ihop med grillade räkor som i det här smarriga receptet. »

Nässelsoppa med ramslök.
Nässelsoppa med ramslök.

Soppa med ramslök

Ramslök gör sig även fint som smaksättare i en fräsch soppa. Att göra en soppa på enbart ramslök går att göra men kanske blir lite väl...lökigt. Blanda gärna med andra smaker. Kanske till en spenatsoppa eller i en potatissoppa?

Här har Linnéa lagat en soppa med vårens späda nässlor samt ramslök. Toppa med ett halverat kokt ägg.

Pastasås med ramslök

Låt ramslökens blad ge smak åt en god pastarätt. Blanda med andra härligt krispiga vårprimörer. Passa på när det är säsong!

Skala och skiva vitlök och lök. Stek mjuk i lite smör. Ansa och skölj ramslöken, dela några sockerärtor på mitten. Rensa lite sparris och skär i mindre bitar.

Låt ramslök, ärtskidor och sparris steka med löken tills ramslöken mjuknat helt. Lägg några sparrisknoppar och ärtskidor åt sidan för dekoration. Häll en skvätt grädde över primörerna och låt koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och citron. Klart!

Se hela receptet på pasta med burrata och vårprimörerna ramslök och sparris här.

Ramslök i potatissallad

Oavsett om du gillar den klassiska krämiga potatissalladen eller den franska varianten med vinägrettdressing så passar ramslök perfekt som ingrediens. Här är ett recept på potatissallad med ramslök:

Ingredienser

 • 1,5 kg färskpotatis

 • 2 msk rapsolja

 • 1 dl färsk ramslök, strimlad

 • 250 g sparris

 • 1 rödlök, tunt strimlad

 • 2 st avokado, tärnad

 • flingsalt

Dressing:

 • 5 msk olivolja

 • 3 msk vitvinsvinäger

 • 2 msk kapris

 • 1 msk dijonsenap

 • 1 msk grov senap

 • 1 msk flytande honung

Gör så här:

 1. Halvera färskpotatisen och koka mjuka i saltat vatten. Låt sedan potatisen ånga av och blanda med rapsolja. Blanda ner ramslök.

 2. Hyvla sparrisen till remsor med en potatisskalare men spara topparna till dekoration.

 3. Blanda potatisen med sparris, rödlök, avokado och flingsalt.

 4. Blanda alla ingredienser till dressingen och ringla över potatissalladen precis innan servering.

Ramslök med vita blommor.
Ramslöken är även en vacker trädgårdsväxt.

Ramslök som dekoration och kryddört

Ramslökens blad är mycket vackra och gör sig fint som dekoration på en annars färglös rätt. En dekoration som dessutom ger god smak. Du kan även hacka ner den och strössla över pastan, grytan eller soppan.

Ett annat sätt att använda den färska ramslöken är att hacka ner den i din sallad där den ger fin smak. Blanda gärna med andra vårprimörer som sparris och rädisor. Hinner du inte använda din ramslök innan den blir gammal? Hacka och frys in!

Ramslök i trädgården

Ramslök är gott i mat men också fin att titta på. Den gör sig fin i en rabatt och är inte svår att sköta om. Ramslöken vill växa skuggigt, svalt och fuktigt. Jorden får gärna vara kalkrik och ha ett högt pH-värde. Undvik helst att plantera ramslök i kruka eller pallkrage då dessa ofta blir för varma för att löken ska trivas.

Den blommar maj-juni och bildar då en vit matta av blommor i din trädgård. Lökväxten blir cirka 15-45 centimeter hög. Var sparsam med skörden första året efter plantering så detta är en väst som sprider sig långsamt.

Ramslök för hälsan

Ramslök är full av näringsämnen och sägs ha antibakteriell verkan och används ibland som ett naturligt antibiotikum. Den sägs även kunna motverka sjukdomar som åderförkalkning, lindra väderspänningar och motverka blodproppar. Detta är inget vi kan garantera, men gott är det i alla fall!