3 tips: Säsongens rödviner.
Nu har vi lagt rosévinerna på hyllan (eller förhoppningsvis druckit upp dem). Istället gör vi plats för höstens härliga rödviner som passar till både svamp, vilt och diverse långkok. Här tipsar vi om tre favoriter.
Det är inte bara naturen och ljuset som förändras när vi "går mot mörkare tider". Vad vi längtar efter ändras också. Visst lockar mustiga långkok, stickade tröjor och en kopp te under en varm filt mer nu än det gjorde i maj? Och till höstens mysiga kvällar korkar vi mer än gärna upp ett gott rödvin. Här nedan ser du våra tre tips för säsongens rödvinsstunder.
Under själva vinet kan du även läsa vår vinexpert Mats Claëssons kommentar för varje vin.
3 tips: Rödviner till höstsäsongen
Welmoed Shiraz Pinotage:
En smidig 1,5-litersbox med shiraz och Sydafrikas nationaldruva, pinotage. Ett vin fullt av fattoner, mörkabär och kryddor som passar höstens mustiga köttgrytor och lammlägg. Eller bara som ett trevligt sällskapsvin. Dekantera gärna i karaff innan servering.
Mats kommentar:
"I denna sydafrikanska box som är lite mindre än vanligt (1,5 liter) presenteras en lyckosam blandning av druvan shiraz och landets nationaldruva pinotage. Här domineras doftbuketten av mörka frukter och bär såsom svarta vinbär, svarta mullbär, och björnbär. Men de ståtar inte ensamma utan det smyger sig in även toner av lakrits, viol, muskot, och en lätt köttig ton. I smaken som både är fruktig och lite kryddig kommer associationerna igen från doften tillsammans med lite svartpeppar. Ett utmärkt vardagsvin som passar både allena och till allehanda kötträtter. Som de flesta boxviner vinner det på att dekanteras och luftas en halvtimme innan konsumtion."
DeAetna Rosso Terra Costantino:
Detta rödvin tilldelades silvermedalj i kategorin ”Årets röda vin” i tävlingen "Årets Vinare 2024". Tävlingen arrangeras av det svenska vinmagasinet Allt om Vin. DeAetna Rosso Terra Costantino har fått många fina omdömen och vi förstår varför – detta Etnavin kommer med en nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kakao, rökig mineral, mogna jordgubbar, kanel och pomerans.
Mats kommentar:
"Det pratas mycket i vinvärlden just nu om vulkanviner och vad kan vara hetare än viner från Etnas sluttningar. Här bjuds vi en intensiv och angenäm doftbukett som visar upp solmogna jordgubbar, hallon, körsbär, enbärsträ, rökighet, samt en subtil fläkt av blommor, Smaken är medelfyllig med fräscha syror och ganska stadiga men finkorniga tanniner. Vinet har en bra smaklängd och en ordentlig dos av elegans. I smaken hittar man toner av hallon, körsbär, lingon, apelsin, rökig mineral och kakao. Avnjut gärna till en kalvkotlett med gräddstuvad svartrot, rödvinssås och en krämig potatiskaka."
Punt Road Pinot Noir:
En härligt josig pinot noir från Yarra Valley i Australien, med fin aromatik, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat. Perfekt till chark, eller varför inte en Coq au vin? 2024 fick vinet guldmedalj i tävlingen Vinordic Wine Challenge i kategorin röda viner 160-179 kr.
Mats kommentar:
"Här får vi en rödfruktig och stilig pinot noir från Australien iklädd en elegant skrud av ek. Doften är fint sammansatt med inslag av skogshallon, smultron, kardemumma, sandelträ, färska örter samt en fläkt av tranbär. Smaken är finstämd och balanserad med fräscha fruktsyror som samsas på bästa sätt med rödfruktigheten, fatkryddighet och de färska örterna. Avnjut lätt kyld till den kraftiga fiskrätten eller till en elegant köttanrättning. Eller så häller du vinet i en stor kupa, fyller en skål med ostbågar och bänkar dig vid tv:n för din favoritserie."
Tänk dig till exempel en god sangiovese, shiraz eller en pinot noir. Det är bara några exempel som är väl lämpade för hösten med sina toner av bär, kryddor och kanske en antydan av fat. Dessa viner kompletterar höstens gastronomiska höjdpunkter perfekt. Som till mustiga grytor, stekt viltkött, eller en enkel bricka med utvalda ostar och charkuterier – vinet blir pricken över i.
Oavsett om det är en mysig middagsbjudning, en höstbrasa utomhus eller en skördefest så är ett fint rödvin alltid ett uppskattat inslag. Att samlas kring ett bord med nära och kära, diskutera dagens händelser och låta sig värmas av både elden och vinet.
Långbakad fläsksida med coleslaw.
Långbakad fläsksida är rysligt enkelt att göra, och resultatet blir fantastiskt - den riktigt mör och god. Här har Linnéa gjort en fläsksida med BBQ-smaker.
Läs mer »Pulled pork med rotmos och smörstekt svartkål.
Pulled pork är perfekt comfort food och Linnéa har gjort en supergod variant av pulled pork som serveras med rotmos och toppas med stekt svartkål.
Läs mer »Texas Chili av Jonas Cramby.
Hösten 2023 släppte Jonas Cramby kokboken "Americana", full av läckra recept som bottnar i den amerikanska matkulturen. Här är hans version av en äkta Texas Chili.
Läs mer »