Topp 3: Säsongens rödviner.
Nu har vi lagt rosévinerna på hyllan – eller förhoppningsvis druckit upp dem. Istället gör vi plats för höstens härliga rödviner som passar till både grytor, vilt och diverse långkok. Här tipsar vi om tre favoriter.
Foto: AI
Det är inte bara naturen och ljuset som förändras när vi "går mot mörkare tider". Vad vi längtar efter ändras också. Visst lockar mustiga långkok, stickade tröjor och en kopp te under en varm filt mer nu än det gjorde i maj? Och till höstens mysiga kvällar korkar vi mer än gärna upp ett gott rödvin. Här nedan ser du våra tre tips för säsongens rödvinsstunder.
Topp 3 rödviner för höstsäsongen:
AUSSIE Kangarouge Shiraz
79,00 kr
Stor, något eldig, fruktig smak med inslag av svartpeppar, mynta, lakrits och eucalyptus. Perfekt i eller till mat som viltgrytor eller Boeuf Bourguignon. Tetraförpackningen är väldigt praktisk att ha med sig på t.ex. picknicken eller på vandringsturen.
Ruby Zin Bag-in-Box
279,00 kr
Till en gryta med lite söta toner passar ett mjukt och fruktigt vin bra, och Ruby Zin är då perfekt. Gjort på zinfandel och ruby cabernet, med en bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Dessutom med låg histaminhalt.
Pinot Noir for you and for me
79,00 kr
Här har vi en mjuk pinot noir med fruktsötma som väl finner sin plats till heta rätter på ljust kött eller fågel, som en indisk kycklinggryta. Serveras med fördel lätt kylt (cirka 13 grader).
Tänk dig till exempel en god cabernet sauvignon, merlot eller en pinot noir. Det är bara några exempel som är väl lämpade för hösten med sina toner av bär, kryddor och kanske en antydan av fat. Dessa viner kompletterar höstens gastronomiska höjdpunkter perfekt. Som till mustiga grytor, stekt viltkött, eller en enkel bricka med utvalda ostar och charkuterier – vinet blir pricken över i.
Oavsett om det är en mysig middagsbjudning, en höstbrasa utomhus eller en skördefest så är ett fint rödvin alltid ett uppskattat inslag. Att samlas kring ett bord med nära och kära, diskutera dagens händelser och låta sig värmas av både elden och vinet.
Långbakad fläsksida med coleslaw.
Långbakad fläsksida är rysligt enkelt att göra, och resultatet blir fantastiskt - den riktigt mör och god. Här har Linnéa gjort en fläsksida med BBQ-smaker.
Läs mer »Pulled pork med rotmos och smörstekt svartkål.
Pulled pork är perfekt comfort food och Linnéa har gjort en supergod variant av pulled pork som serveras med rotmos och toppas med stekt svartkål.
Läs mer »Texas Chili av Jonas Cramby.
Hösten 2023 släppte Jonas Cramby kokboken "Americana", full av läckra recept som bottnar i den amerikanska matkulturen. Här är hans version av en äkta Texas Chili.
Läs mer »