Världens bästa vin 2022: Storslagen cabernet från Napa Valley.

När det internationella vinmagasinet Wine Spectator utsåg världens 100 bästa viner 2022 var det kaliforniska Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon 2019 som knep första platsen och nu kan kalla sig "Världens bästa vin".

Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon 2019 - världens bästa vin 2022.

Double Diamond ”Wine of the Year 2022”

Det är med stor glädje vi kan konstatera att Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon 2019 blivit utnämnd till årets vin 2022 av det internationella vinmagasinet Wine Spectator. Vinet finns att köpa i Systembolagets beställningssortiment.

Tidningen utser de 100 bästa vinerna varje år

Amerikanska Wine Spectator är utan tvekan en av de mest framstående vinmagasinen. Varje år utser redaktörerna de 100 bästa vinerna som de provat under året. I år har man provat 8800 viner och de 100 bästa utifrån kvalitet, prisvärdhet och tillgänglighet platsar på den prestigevärda listan Wine Spectator Top 100 of 2022. Även historien och passionen bakom vinet kan ha en bidragande faktor.

Högst upp på prispallen finner vi Double Diamond

Så här beskrivs Wine of the Year 2022; Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon 2019:

"Packs in generous steeped plum, boysenberry and mulberry flavors backed by a broad swath of roasted alder and bittersweet cocoa. Brimming with dense fruit, and is squarely in the not-shy style. The long finish has a serious loamy tug, too. Best from 2023 through 2035."

Thomas River Brown med vinet Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon 2019.
Thomas River Brown med vinet Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon 2019.

Viner är just nu slutsålt men beräknas åter finnas i Systembolagets beställningssortiment i december 2022. Vill du läsa mer om vinet och utmärkelsen kan du göra det här.

Double Diamond från Schrader Cellars

En av Napa Valleys mest ryktbara producenter är utan tvekan Schrader Cellars som grundade 1998 av Fred Schrader. Ambitionen var redan från början att göra det bästa cabernet sauvignon-vinet från Napa Valley. Sedan dess har vinerna nått en enastående ryktbarhet och hela 35 stycken 100-poängarna har inkommit från bland annat The Wine Advocate, Wine Spectator, Jeb Dunnuck, och James Suckling.

Årgång 2019 klassas mycket högt i Sonoma och Napa Valley där druvorna skördades under perfekta förhållanden, och det visas också i vinernas kvalitet.

Ansvarig vinmakare är Thomas Rivers Brown. År 2001 skapade Fred Schrader vinet Double Diamond som fick stor uppmärksamhet. Efter ett treårigt uppehåll relanserades vinet 2018. Även här är vinet signerat Thomas Rivers Brown.

Druvorna, som genomgår en omsorgsfull selektion både i vingård och i vineriet, kommer från utvalda vingårdar i distriktet Oakville som ligger i hjärtat av Napa Valley. Bland annat kommer en del av vinet från den legendariska vingården To Kalon. Vinet lagras under 17 månader i fat av fransk ek, där 52% är nya fat. Att Double Diamond Cabernet Sauvignon är av högt carat är det ingen tvekan om.

Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon

859,00 kr


Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon 2019 har en intensiv och utrycksfull doft med inslag av cassis, hallon, muskot, ceder, plommonsaft samt ett stråk av mint. Smaken är mycket rik och intensiv med fina toner av björnbär, cassis, svart te, mörk choklad, ceder, stenkross och ett stråk av lavendel.

Fler bra producenter på den åtråvärda listan

På plats nummer 6 finner vi ett vin från Robert Mondavi Winery i Napa Valley: Cabernet Sauvignon Oakville Estates 2019. Tyvärr finns inte vinet tillgängligt på den svenska marknaden. Men om ni vill prova samma vin från producenten i årgång 2018 går den att beställa. Årgång 2018 är generellt i Napa Valley klassad högre än 2019.

Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Oakville 2018

699,00 kr


Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Oakville 2018 har en intensiv och nyanserad doft med inslag av solmogna blå plommon, svarta vinbär, rostade fat, vanilj, fänkål samt en fläkt an muskot. Vinet är kraftfullt och intensivt med stadiga men finkorniga och mogna tanniner. Smaklängden är ypperlig med toner av både mogna plommon, cassis, fat, muskotnöt, ceder och ett stråk av kummin.

En producent som är ny på den svenska marknaden, Damilano, finner vi på plats 61 och vinet är Damilano Barbera d'Asti 2020. Även det vinet finns i våra lager. Men eftersom samarbetet med producenten precis påbörjats finns ännu inte vinet i Systembolagets beställningssortiment. Men den som väntar på något gott! Vinet lanseras den 5/12.