Julpynta ditt hem med hänsyn till miljön och vår omvärld.

Vi tipsar om 10 hållbara julpynt att dekorera ditt hem med.

Julgranskula

December månad är en tid med julljusstakar, stjärnor och tända ljus. Vi fyller våra hem med vackra saker och julpynt som får oss i julstämning. Samtidigt matas vi från alla håll med uppmaningar om att tänka på vår omvärld, konsumera mindre samt välja hållbara saker. folk o folk har botaniserat bland en uppsjö av julpynt och andra juliga saker och hittat några julpynt som skonar vår planet. Här är lite tips för en miljövänligare jul!

Vaxljus som julpynt

Lys upp i mörkret

Ljus är ju ett självklart julpynt! Här är ett dekorativt ljus i form av en tallkotte eller en julgran. Bivaxljusen är tillverkade av helt naturliga och nedbrytbara ingredienser som är skonsamma mot människor och natur. De är tillverkade av 100 procent bivax och tillsatta färg men ingen doft. När de brinner känner man en naturlig, söt, honungsdoft direkt från bikupan! 

Det bruna ljuset kostar 149 kronor, är 7,62 cm i diameter och 10,16 cm högt. Det gröna kostar 99 kronor, är 5,08 cm i diameter och 8,89 cm högt. Brinntiden är cirka 40 timmar. Båda finns hos Lapland Ecostore. 

https://www.laplandecostore.se/

Adventsstjärna som julpynt

Adventsstjärna i miljövänligt papper

Den här vackra adventsstjärnan är gjord av papper från återvunnen bomull. Den ger garanterat julkänsla och stämningsfullt ljus i ditt fönster. Lampsladden och lampan säljs separat, se då till du väljer en miljövänlig LED-lampa. 

Adventsstjärnan är 45 cm i diameter och kostar 49,90 kronor. Den finns på Rusta.

https://www.rusta.com

Julgransmatta som julpynt

Eko under granen

Låt julgranen stå tryggt och skonsamt på den här fina julgransmattan med små pompoms i glada färger. Mattan är tillverkad i 100 procent ekologisk bomull och färgad med giftfria färger. Om du vill återanvända mattan fungerar den utmärk som lekfilt för de minsta när julen är över. 

Mattan är handsydd och 100 cm i diameter. Priset är 459 kronor och den säljs av Lapland Ecostore.  

https://www.laplandecostore.se/

Julstrumpa som julpynt

Julstrumpa i återvunnet material

Om tomten lyckas hitta till just din skorsten är det bra om du ha förberett så att han har någonstans att stoppa klappen. Då kommer den här vackra julstrumpan från Indiska väl till pass. 

Fen är tillverkad av vintage-tyger – alltså återvunna textilier. Strumpan är 49 cm lång, 32 cm bred och kostar 199 kronor.

https://indiska.com/se/

Stapelträd som julpynt

Gran i miljövänligt gummiträ

Vi på folk o folk tycker att den här är så fin att den fungerar som ett kul julpynt, även om den också säljs som leksak. Med tanken på miljön är det alltid bra om sakerna kan användas mer än bara några veckor om året, så när julen är över kan barnen ha den fram tills nästa jul.

Granen är gjord i miljövänligt gummiträ från träd som inte längre producerar latex och är målad med giftfria färger. Den går under namnet ”Stapelträd” och kostar 199 kronor. Du hittar den hos Ekokul.

https://www.ekokul.se

Disktrasa som julpynt

Torka torrt med ekotrasa

En miljövänlig disktrasa med vår klassiska dalahäst i en julig variant. Trasan är gjord i 70 procent cellulosa och 30 procent bomull och går att kompostera. Den är tillverkad i Sverige och trycket är designat av Anneli Asplund. Tänk att något så trist som en disktrasa kan fungera som julpynt!

Dalahäst-trasan kostar 35 kronor och finns på Anneko design Sweden. 

http://www.annekostore.se

Julelefant som julpynt

Julelefant av redan förbrukade resurser

Vem har sagt att juldekorationer ska vara tomtar eller änglar? Vi på folk o folk föll för den här söta elefanten gjord av tyg från Indiska Sari, där man alltså tar vara på redan förbrukade resurser. Varje produkt har ett eget unikt uttryck. Ett annorlunda med fint julpynt tycker vi!

Den är 25 cm hög och kostar 249 kronor. Du hittar den på Indiska. 

https://indiska.com/se/

Tomten Timbuktu som julpynt

Tomten Timbuktu från Mali

Den här skojiga tomten Timbuktu är gjord av återbrukade burkar. Han är handgjord av i Mali och där är det vanligt att man skapar föremål av gamla plåtburkar, tråd, skrot, gummi och plast, sådant som vi ser som skräp. 

Timbuktu är 13 cm hög och kostar 135 kronor. Du hittar honom på Afroart.

https://www.afroart.se

Presentpapper

Slå in klappen med omtanke om miljön

Välj ett bra papper att slå in julklapparna med. Ett tips är att använda gamla dagstidningar och sätta ett rött band om – för er som fortfarande läser papperstidningar. Annars finns det mer eller mindre miljövänliga omslagspapper. Det här röda julpappret från Rusta är FCS-certifierat, vilket innebär att det är tillverkat av trä som kommer från ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö.

Papperet kostar 14,90 för en rulle på 3 meter och 70 centimeters bredd. 

https://www.rusta.com

Loppmarknad

Återanvänd andras prylar

Ett självklart miljövänligt val är att leta efter julpynt på loppisar. Då handlar det om verklig återvinning – när vi använder gamla prylar i stället för att kasta bort dem och köpa nytt. 

På Svenskaloppisar.se kan du hitta loppmarknaden i närheten av där du bor, så att du slipper sätta dig i bilen och köra långt.   

https://www.svenskaloppisar.se/

Julpynta med en kopp av julens dryck:

Blossa Ekologisk Vinglögg 750ml

99,00 kr


En ekologisk glögg med mysiga smaker av pepparkaka, kryddnejlika och kardemumma. Värmande god när allt julstök och julpynt är klart.