Boktips för mysiga stunder i soffan.
Vi tipsar om fem böcker i olika genrer. För visst är det få saker som slår att krypa upp i soffan med en spännande deckare eller fängslande roman.
Läs mer »Förflytta spelkvällen till Zoom eller Teams och ha roliga stunder tillsammans fast på avstånd! Vi tipsar om några lekar som funkar utmärkt även i digital form.
Så här års ser många av fram emot ledighet med långa härliga spelkvällar. Men som alla vet måste vi i år vara försiktiga i umgänget med släkten och vännerna. Men misströsta inte. Tekniken som vi har lärt oss att använda vid digitala möten på jobbet funkar bra även på jullovet. Förlägg spelkvällen till Zoom eller Teams i stället för vardagsrummet.
folk o folk har listat några spel som går utmärkt att spela på distans. Glöm inte att justera kameran så att motståndaren ser, om det så är halva rummet i Charader eller ett papper i Hänga gubbe.
Netflixserien The Queen’s Gambit har fått intresset för det uråldriga spelet schack att skjuta i höjden. Enligt en del historiker är det över 1500 år gammalt och har sina rötter i Indien. Andra anser att det är ännu äldre, eller härstammar från Kina där det fanns ett liknande spel. Till Europa kom det någon gång på 800–900-talet och fick hög status. Och nu har alltså det gamla brädspelen dammats av och blivit superpopulärt.
För att spela schack i coronatider är det bäst om både du och din motspelare på andra sidan skärme har var sitt bräde. Sedan är det bara att spela som vanligt, med enda skillnaden att ni också flyttar motspelarens pjäser på respektive schackbräde så att det går att följa med i spelet.
De flesta av oss har spelat Yatzy som barn. Men det är faktiskt lika roligt när du är vuxen. Den amerikanske leksaks- och spel tillverkaren Edwin S. Lowe patenterad spelet 1956 och klassificerade det som ett poker-tärningsspel. Och poker är ju för vuxna, eller hur?
Det enda som krävs är fem tärningar. Har du inget färdigt Yatzy-spel går det lika bra att ”låna” tärningarna från dina vanliga sällskapsspel. De behöver varken ha likadan färg eller vara i samma storlek. En av Yatzys fördelar är att ni kan vara hur många som helst.
Varje spelare får tre slag vardera, och det gäller att rulla tärningarna så att de liknar en pokerhand, det vill säga samla till kåk, par, stege och så vidare. Lyckas du skrapa ihop 63 poäng eller mer på den övre halvan av protokollet får du en extra bonus på 50 poäng.
Här kan du ladda ned ett Yatzy-protokoll.
Den som har flest poäng när protokollet är färdigifyllt vinner.
De flesta känner till charader sedan tidigare. Det är en lek som man vanligtvis spelar i lag. Det går ut på att du illustrerar ett ord eller en person med kroppsspråk och gester utan att säga det högt, medan de andra lagmedlemmarna försöker gissa vilket ord det är. Målet är att ditt lag ska gissa rätt så fort som möjligt. Vill ni göra det riktigt svårt kan ni i stället bilda hela meningar.
Vid spel IRL skriver man ofta olika ord som ska illustreras på lappar, som man sedan drar slumpvis. När du kör på distans kan var och en hitta på egna ord eller personer, men det ska vara inom de ramar som ni har bestämt. Det kan vara mer rättvist om ni använder en charadgenerator på nätet som väljer orden, du hittar en här.
Skriv ned hur lång tid det tar tills laget gissar rätt. Det lag som har varit snabbast totalt vinner.
I stället för lagspel går det att köra individuellt. Då gissar alla på ordet utom den som agerar. Den som gissar rätt först får poäng. Gå laget runt. Den som får flest poäng vinner.
Allt ni behöver är en penna och ett rutigt papper på var sin sida om skärmen. Börja med att rita upp två spelplaner var som koordinatsystem. De ska vara 10 x 10 rutor. Numrera de lodräta axlarna från 1 till 10 och de vågräta från A till J.
Därefter kommer ni överens om vilka typer av skepp som er respektive flotta ska bestå av och placerar ut dem på spelplanerna. Varje skepp måste ha minst en ruta till nästa, de får vridas 90 grader. Visa inte spelplanerna för varandra.
Förslagsvis kan varje spelares flotta bestå av 4 u-båtar (en ruta), 3 torpedbåtar (2 rutor), 2 kryssare (3 rutor) och 1 slagskepp (4 rutor).Spelet går ut på att gissa var din motståndare har ”gömt” sina skepp. Det går till så att spelarna turas om att skjuta på sin motståndare genom att ange koordinater (vilken ruta) som ni vill bombardera.
Det kan låta så här:Spelare 1: Jag siktar på D-7.Spelare 2: Bom!Spelare 2: Jag siktar på H-1.Spelare 1: Träff!
Vid varje träff får ni ett skott till. När hela skeppet är träffat talar den det berör om att det är sänkt.Under spelets gång fyller du i vilka skott du har avlossat på motståndarens spelplan, förslagsvis med en cirkel. Och om det är träff med ett kryss. På så sätt undviker du att slösa skott på en ruta som redan är beskjuten.
Den som lyckas sänka motståndarens hela flotta först vinner.
Det går bra att leka den här traditionella leken då ni delar datorskärm. Den ena av er funderar ut ett långt ord och det gäller det för den andra att gissa vilket ordet är, genom att föreslå bokstäver som kan finnas i ordet. Rita upp streck, samma antal som ordet består av.
Varje gång bokstaven finns i ordet, skriver du den på rätt plats. Förekommer bokstaven på flera gånger ska den fyllas i på alla ställen. För varje felgissning ritar du en del på galgen och går sedan vidare med huvud, kropp, armar och ben. Ett streck i taget. Det gäller för motståndaren att avslöja ordet innan kroppen hänger i galgen – totalt 10 gissningar.
79,00 kr
109,00 kr
Skåla i bubbel med en medelstor och angenäm doft med inslag av solmogna päron, äpplen, kex och nougat. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.
Vi tipsar om fem böcker i olika genrer. För visst är det få saker som slår att krypa upp i soffan med en spännande deckare eller fängslande roman.
Läs mer »Bag-in-box är en förpackning vi svenskar brinner för lite mer än man gör i andra länder. Den är praktisk, miljövänlig och bjuder ofta på bra viner. Här är din guide till de bästa röda boxarna i jul och nyår.
Läs mer »