Kräftpremiär och hög tid att boka in kräftskivan.

Den andra fredagen i augusti, nej den andra onsdagen, eller kanske bara den 8:e augusti? Ja det finns många bud på när kräftpremiären faktiskt ska infalla. Det vi kan enas om är att kräftor är gott, och att det nu är hög tid att boka in kräftskivan.

Kräftor
Kräftor

Några dagar in i augusti börjar de flesta svenskar ladda för en omtyckt period i den svenska sommaren, nämligen kräftsäsongen. Ett officiellt datum för kräftpremiär har vi i Sverige inte haft på länge, på grund av det förbud mot kräftfiske som gällde fram till 1994. Traditionen att äta kräftor tillsammans med vänner och familj lever dock i allra högsta grad kvar och nu är det alltså dags igen.

Många åker nu till Vättern för att hämta in årets fångst. Vättern är den enda sjö i Sverige där alla får fiska kräftor helt fritt, så länge man håller koll på fiskereglerna.

Kräftor på TanumStrand

- Det är ett jättehögt fisketryck. Folk åker långt ifrån med husvagn och tält och det är ganska livligt runt sjön just de helgerna. De som gillar friluftsliv och tar med barnen tycker ju att det är kul. Det är lite tradition också, så många är intresserade, sa Marie Carlén, fiskhandlare vid Vätterns västra strand, till Göteborgsposten inför årets säsong.

Kräftskiva med tillhörande nubbe

När kräftorna är fångade (eller inhandlade) kan planeringen för kräftskivan börja. Kräftskivor är synonymt med svensk sommar och även svensk identitet, om man målar med riktigt stora penseldrag. En sommareftermiddag på verandan med kräftor, gott sällskap och glasen med nubbar höjda är drömmen för många svenskar.

Sång och nubbar är en stor del av kräftskivan och snapsvisorna ska gärna byta av varandra med förfriskningar direkt efter slutklämmen. En grundregel vad gäller val av nubbe är att matcha kryddning på mat och dryck. Svenska Nubbars multipack, som inkluderar det bästa av kryddat brännvin och svenskt dryckesarv. I det finns en bredd av kryddningar och smaker. Lagom till sommaren kom Svenska Nubbar i en fin sommarförpackning, som är en hyllning till den svenska sommaren med ängsblommor, sommarfjärilar och björklöv.

Till själva kräftorna rekommenderas främst Läckö Aquavit och O.P. Anderson Björk och till osten på bordet samt den klassiska västerbottenpajen, rekommenderas O.P. Anderson. Till festens sötare inslag vill vi slå ett slag för Rånäs Brännvin!

Kräftsäsongen pågår ända till slutet av september, men att börja i tid har aldrig skadat. Smaklig måltid!

Svenska nubbar: