Lär dig sabrera.
Imponera på dina vänner genom att sabrera din flaska med en vanlig kökskniv. Det är enklare än du tror men håll dig gärna utomhus. Här lär du dig hur!
1. Kyl flaskan väl.
2. Ta bort folien runt flaskhalsen och ta försiktigt bort grimman (ståltråden) runt korken.
3. Hitta en av de två fogarna i glaset längs flaskans sida.
4. Håll i flaskan ordentligt, med armen utsträckt och placera tummen i flaskans botten. Se till att halsen är riktad i trettio graders vinkel uppåt från det horisontala läget och att du inte riktar flaskan mot någon eller något.
5. Lägg kniven platt längs flaskans fog med den vassa kanten riktad mot flaskans botten, redo att glida med kraft mot ringen längst upp.
6. Kraften när du slår emot denna ring med kniven förstärks genom flaskans inre tryck så att korken flyger iväg. Det ger ett fint snitt på flaskans hals utan risk för glassplitter i drycken.
7. Skål!
Cava - Spaniens svar på Champagne.
De spanska mousserande vinerna är populära över hela världen. Dryckesexperten Mats berättar om hur Cavan kom till, hur den tillverkas och vilka druvor som används. Du får också tips på Cava i olika prisklasser.
Läs mer »Drinkar med prosecco och andra bubbel.
Vill du blanda en drink av lite lyxigare slag? Då rekommenderar vi en drink som baseras på mousserande vin - som prosecco, cava eller champagne. Här hittar du 10 goda, bubblande drinkar.
Läs mer »