Privatimportera vin & sprit - så gör du.

I Sverige är det väldigt enkelt att göra en privatimport av vin eller annan alkohol genom Systembolaget. Här förklarar vi steg för steg hur processen går till när du som privatperson vill importera vin eller sprit.

Så privatimporterar du vin och sprit i Sverige.

Systembolaget har ett väldigt stort utbud av vin, sprit, öl – men riktigt allt har de inte. Kanske har du druckit något gott utomlands som du skulle vilja få hem, eller blivit serverad ett riktigt gott vin på en restaurang och skulle vilja köpa några flaskor? Då kan du testa privatimport.

I Sverige kan du få hjälp med privatimporten av Systembolaget, något som sparar dig mycket tid och besvär. Dock måste du skapa ett konto (gratis) på Systembolaget om du inte redan har ett. Så här går det till steg för steg när du gör en privatimport av vin eller sprit i Sverige.

Så gör du en privatimport av vin eller sprit

A. Registrera en förfrågan:

 1. Börja med att skapa ett konto på Systembolaget.se om du inte redan har ett. Det är gratis och går snabbt att göra.

 2. Ta reda på vem som säljer drycken i eller till Sverige samt kontaktuppgifter till säljaren.

 3. Privatimport av vin och sprit är endast tillåtet för drycker som omfattas av alkoholmonopolet, det vill säga sprit, öl med en alkoholhalt över 3,6 procent och vin samt cider med en alkoholhalt över 2,25 procent. Du kan alltså inte importera alkoholfria drycker via Systembolaget.

 4. Finns det en svensk säljare av drycken måste denna vara registrerad dryckesleverantör hos Systembolaget för att privatimport ska vara tillåtet. Finns säljaren i utlandet behöver du delge Systembolaget mejladress, faxnummer eller länk till webbformulär hos säljaren.

 5. En förfrågan kan innehålla flera drycker från en säljare, men vill du importera viner eller spritprodukter från olika säljare måste du göra en förfrågan för varje säljare.

 6. När du fyllt i det digitala registreringsformuläret och känner dig klar skickar du in det.

B. Offertförfrågan skickas:

 1. Systembolaget skickar med hjälp av dina uppgifter en förfrågan till säljaren eller säljarna, som får avgöra om de kan sälja dryckerna till dig och eventuella villkor.

 2. En offertförfrågan är ingen beställning, en beställning blir det först när offerten godkänts.

 3. Varje offertförfrågan får ett eget nummer. Handläggningstiden för en offertförfrågan kan variera. Därför kan du få offerter vid olika tillfällen, även om du efterfrågat dryckerna vid samma tillfälle. 

C. Offerten:

 1. Säljaren svarar på förfrågan, och utifrån dennes svar tar Systembolaget fram en offert åt dig. Du får ett mejl om när den finns att hitta under dina sidor i inloggat läge.

 2. Offerten berättar vad det hela kommer att kosta samt eventuella villkor. Accepterar du offerten binder du dig till köpet och Systembolaget lägger en beställning hos säljaren. Godkänner du inte offerten läggs ärendet ner.

 3. Om säljaren svarar att denne inte kan sälja drycken blir du meddelad om detta, sedan stängs ärendet automatiskt.

D. Leverans och betalning:

 1. När beställningen är lagd tar leveransen olika lång tid beroende på säljare. Är det en svensk säljare kommer beställningen ofta till din närmaste Systembolagetbutik inom 14 dagar. Är det en utländsk säljare tar det vanligtvis mellan fyra-sex veckor, ibland mer, innan drycken levereras till butiken.

 2. När din beställning finns på plats meddelas du via sms och du har då 14 dagar på dig att hämta och betala varorna i den Systembolagetbutik du beställt till.

Att göra en privatimport kostar dig ingenting extra från Systembolagets sida, men säljaren kan ha villkor som att du får stå för frakt, tull eller att du måste beställa minst x antal flaskor.

Goda viner att privatimportera:

 • L de la Louvière Blanc 2018: 100% sauvignon blanc från Pessac-Léognan. Vinet är mjukt, fylligt och smakrikt med en härlig fräschör och inslag av citrus och ekfat. Privatimport genom Vinunic.

 • Château de Barbe Blanche Rouge 2016: 80% merlot och 20% cabernet franc från Lussac St-Émilion. Smaken är rund, fyllig och kraftfull men ändå med en lätt elegans. Frukten och kryddigheten från doften går igen i smaken. Vackert balanserat och elegant. Privatimport genom Vinunic.

 • Romitorio de Santedame 2016: Ett djupt och rikt vin med toner av blåbär. Tydliga tanniner. Ett intensivt och komplext vin som fått höga betyg av vinjournalister. Privatimport genom Philipson Söderberg.

 • Exklusiv trälåda med två viner från Ruffino: I en vacker trälåda kommer då en flaska Modus Toscana 2019 och en flaska Modus Primo Toscana 2018. Privatimport genom Philipson Söderberg.

Lycka till med din beställning!