YOKO - noggrant utvalda viner för det asiatiska köket.
YOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling och en sake från Japan.
Läs mer »Årets Bocuse d’Or bjöd på stämning och dramatik när Sverige tillslut hamnade på en ärofylld 5:e plats. Vi fick en pratstund med Sebastian Gibrand efter finalen.
Bocuse d'Or, eller kock-VM som det kallas i dagligt tal, är världens mest prestigefulla kocktävling. Efter kraftig försening på grund av pandemin avgjordes det hela den 27 september 2021. I en fullsatt arena med jublande, peppande och sjungande supportrar slutade Sverige med Sebastian Gibrand som femma. Värdlandet Frankrike knep guldet.
Vartannat år är det final i Bocuse d'Or i Lyon, franska gastronomins huvudstad, i samband den gigantiska matmässan Sirha. Vanligtvis sker händelserna i ett råkallt Lyon i januari. Men pandemin gjorde att de sköt på hela spektaklet och i stället bar det av till ett somrigt Lyon i slutet av september för att kunna följa tävlingen på plats.
Tävlingen är uppdelad på två dagar där kockar från 21 nationer från världens alla hörn tävlar om vem som är världens bästa kock. Varje lag består av en tävlande kock, en commis (kockassistent) samt en coach som står på utsidan av tävlingsköket och håller ordning på alla moment och tiden.
Allt är planerat in i minsta detalj och hur många sekunder som varje moment får ta. På fem timmar och 30 minuter ska de tillaga två presentationer med rätter inför juryn. Och det gäller att vara klar exakt på rätt tid. Vid överträdelse blir det minuspoäng och för tidigt kan det påverka juryns smakupplevelse.
Det svenska laget representerades av kocken Sebastian Gibrand, Jakob Persson, commis samt Jonas Dahlbom, coach. Årets tävlingsrätter bestod av en trerätters take-away-meny baserad på tomat och räka samt en fatpresentationen med fjäderbladbog på nötkött.
En av de stora upplevelserna med att följa Bocuse d’Or på plats är stämningen inne på arenan. För om sanningen ska fram är det svårt att bilda sig en uppfattning om vad som egentligen händer inne i tävlingsköken.
Det hackas, styckas, steks och rörs om i kastrullerna. Mellan köken spatserar vitklädda kockar i höga hattar – vita kockmössor alltså – och beskådar och skärskådar händelserna. Det finns metoddomare, smakdomare, de som ska bedöma commins arbete samt köksdomare som skärskådar alla råvarorna som de tävlande har med sig. För svenskarna gick den biten inte så bra och det uppstod ett litet drama.
– De tyckte att vi hade skalat våra kronärtskockor för mycket, trots att de bara var grovt skalade. Så de blev underkända, säger Jakob Persson.
Mindre än en timme innan starten gav sig således några av Sebastian Gibrands medföljande kockvänner ut i Lyon för att leta nya kronärtskockor.
– Den typen av händelser förbereder man sig för, säger Sebastian Gibrand som gav ett lugnt intryck under hela tävlingen.
På arenan är det milt sagt fullt ös. De olika ländernas supportrar har med sig trumpeter, serpentiner, harskramlor massor av hejarramsor med mera. Och så flaggor förstås. Ljudet är öronbedövande och kontrasten mellan kockarnas metodiska arbete inne på tävlingsområdet och den matchstämning som råder på läktaren är absurd – på ett bra sätt.
I år ”vann” Sveriges hejarklack supporterkampen. Det är visserligen inte en regelrätt tävling, men supportrarna för de olika lagen gör allt för att överrösta varandra. Och svenskklicken hördes mest. När de skanderade ”vi vill se Sebbe vinka” tittade han upp, brast ut i ett leende och lydde uppmaningen.
Stör skränet från publiken dig?
– Publiken är ett superbra stöd, men så klart är jag samtidigt uppe i min prestation och fokuserad på den. Men ibland stannar jag upp och då tar jag in stödet från läktaren och det ger extra energi, svarar Sebastian Gibrand.
– Det skapas en enorm energi på läktaren, och den vill vi förmedla till de tävlande. Det är lite som att vara på en hockeyarena, säger Karin Cushing, sponsoransvarig på Sundqvist
I Bocuse d'Or 2021 kom favorittippade (tillsammans med Danmark och Norge) Sverige på femte plats, värdlandet Frankrike med Davy Tissot stod som segrare, Danmark tog silver och Norge brons. Det var en märkbart besviken Sebastian Gibrand som pratade med folk o folk precis efter prisutdelningen.
– Det är tuff konkurrens och jag hade det på känn redan igår. Min magkänsla brukar inte vara fel. Jag vet att jag har gjort mitt absolut bästa och är nöjd med min insats.
Om han ska ställa upp igen låter han vara osagt. Han tävlade även 2019 och tog då silvermedalj. Framöver finns det planer på att öppna restaurang med bästa kompisen kocken Robert Sjöberg.
– Vi kommer att öppna en stjärnkrog utan stjärna. Vi har en tydlig plan, men den kommer inte att öppna förrän 2023, säger han avslutningsvis.
YOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling och en sake från Japan.
Läs mer »Sara Berg har skrivit boken "Pasta på italienska" som är en resa genom 12 italienska regioner och deras pastakultur.
Läs mer »För några år sedan fick en förläggare på Bonnier upp ögonen för Martin Nordins Instagramkonto och nu har han nyligen släppt sin tredje vegetariska kokbok – Laga svamp.
Läs mer »I höstas tävlade kocken Albin Edberg i Kockarnas Kamp i TV4, men 28-åringen hade redan då ett imponerande CV. När han blev pappa ändrades dock prioriteringarna - och framtidsplanerna.
Läs mer »