Selsk tava - bondgryta.
I kokboken "Diadonnas balkanmat" visar Diana hur du gör en otroligt god bondgryta med antingen fläskfilé eller kycklingfilé. Avnjuts till fördel med ett glas chardonnay.
Läs mer »Diana Dontsovas populära matkonto har blivit kokbok! Vi fick en pratstund med författaren som vill dela med sig av balkanmat som alla kan ta del av.
Diana ”Diadonna” Dontsova har ett instagramkonto med 124 000 följare och massor av matrecept, en egen digital mediabyrå med matinriktning och dessutom driver hon en podd om mat tillsammans med Jennie Walldén. Nyligen har hon också släppt sin första kokbok: Diadonnas Balkanmat – och livet kring det dukade bordet.
Diana Dontsova har vuxit upp i ett makedonskt hem i Växjö. Föräldrarna kommer från Makedonien och kulturen, smakerna och språket i hemmet var makedonskt.
– Resten av tiden var jag smålänning. Det har varit en kombination som jag har kunnat balansera på ett härligt sätt, säger hon full av energi.
Det blev naturligtvis mycket makedonsk mat under uppväxten. Både hemma och hos släktingar i Växjö samt på somrarna när familjen bilade söderut till föräldrarnas forna hemland.
– Dessutom bodde min farmor och farfar hos oss. Och när det finns en äldre generation i hemmet blir ju relationen till maten ännu starkare.
Men det var först när hon flyttade hemifrån för att studera i Lund som hon på allvar började laga mycket mat själv – i studentköket.
Diana är utbildad gymnasielärare, ett yrke som hon verkligen älskade och planerade att fortsätta med i många år. Men hon brände ut sig, blev sjukskriven och samtidigt försvann intresset för maten. Under ett helt år orkade hon inte ens laga mat.
– När jag blev bättre och började komma tillbaka igen startade jag ett instagramkonto – mest för att följa andra och bli inspirerad av dem att laga mat.
Hon började lägga upp egna bilder och fick allt fler följare och folk frågade efter hennes recept.
– Då hade jag ingen aning om att det skulle bli så stort.
I dag har kontot 124 000 följare. Det var också tack vare instagram som namnet Diadonna kom till – då hon behövde döpa sitt konto. Först försökte hon med de tre första bokstäverna i sitt för- och efternamn, Diadon, men det namnet var upptaget. Så det fick bli Diadonna i stället.
När hon mådde bättre förberedde hon sig för att gå tillbaka till läraryrket. Under den här tiden började Diana få mycket matrelaterade jobbförfrågningar och därmed valde hon att jobba halvtid som lärare och halvtid med mat. 2014 sa hon upp sig helt från lärarjobbet och startade Diadonna Media, en digital mediabyrå som dels gör kokböcker och poddar, dels arbetar med kampanjer åt olika varumärken och ibland även anlitar andra influensers.
Nyligen släppte Diana Dontsova sin första kokbok: ”Diadonnas Balkanmat – och livet kring det dukade bordet.”
Varför kommer din kokbok först nu, du har ju länge skapat egna recept?
– Jag har inte haft tid. Men när covid kom och de event som vi hade planerat försvann fanns det en öppning att kunna skapa den här boken – som jag har tänkt på så länge.
Det fanns flera anledningar till att inriktningen blev balkanmat i boken. – Det var dels för att det kändes naturligt för mig och är en del av den jag är. Men jag ville också skapa en bok med balkanmat som alla kan ta del av, presentera den typen av mat på ett annat sätt än vad många är vana vid.
Vad är egentligen balkanmat?
– Jag vill beskriva den som enkel, rustik och äkta med råvaran i fokus samt goda genuina smaker. Det är alltid rejält och generöst så att det räcker till många. Den stora skillnaden från vad vi är vana vid är alla smårätter – meze – som är som tapas.
Under det senaste året har hon även startat podden ”Maten och livet med Walldén och Diadonna” tillsammans med Jennie Walldén. De gör två avsnitt i veckan där de bjuder på kökshacks, livsglädje, en del skratt och ibland någon tår. Och en massa mattips, förstås.
Meze kan ätas både som förrätt, som tillbehör eller med många rätter så att de blir till en hel måltid. Maten från Balkan har mycket influenser från det grekiska och turkiska köket. Till exempel använder de mycket vitost, vilket påminner om feta. Men ost som är tillverkad utanför Grekland får inte kallas feta.
– Så då heter den vitost i stället.
Vad dricker du till?
– Personligen väljer jag rödvin, gärna ripasso. Men andra dricker också öl, rakija eller slivovitza.
– Det största utmaningen med att göra boken för mig var tiden. Jag har tagit och redigerat alla bilder, lagat och stylat maten samt skrivit recepten och alla övriga texter.
Recepten varvas med inbjudande miljöbilder från Makedonien.
– Jag har fått höra att folk känner som att jag har tagit med dem till Balkan och de känner att de har varit där.
Diana har också kryddat boken lite extra med sådant som en musiklista, en text om traditionen att spå i kaffe samt introtext till många av recepten som berättar ett minne, ger tips på hur maten ska serveras eller handlar något annat som Diana förknippar med rätten.
– Det finns ett uppslag som har figurerat mycket i sociala medier. Det är avsnittet som handlar om traditioner vi hade hemma när jag växte upp, men som jag först senare förstod var något som inte alla gjorde. Som till exempel att dränka in en näsduk med i rakija (fruktbrännvin, reds anmärkn) och svepa den om pannan vid huvudvärk.
Vad är nästa ditt projekt?
– Det är min nästa kokbok. Och när vi kan börja umgås igen har jag även några andra projekt på gång, men dem kan jag inte berätta om än, säger hon hemlighetsfullt.
Namn: Diana Dontsova
Ålder: 47 år
Bor: I Lund
Aktuell med: Kokboken: ”Diadonnas Balkanmat – och livet kring det dukade bordet” som ges ut av Roos Tegner.
Yrke: Driver den egna digitala mediabyrå Diadonna Media.
I kokboken "Diadonnas balkanmat" visar Diana hur du gör en otroligt god bondgryta med antingen fläskfilé eller kycklingfilé. Avnjuts till fördel med ett glas chardonnay.
Läs mer »Baklava cheesecake har allt som en baklava ska ha: filodeg, valnötter, kanel och sötma. Men här får du även den krämiga färskosten, utmärkt till frasig filodeg!
Läs mer »Gratäng som är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt.
Läs mer »