Få varje dag till en fest med Catarina König.

folk o folk har träffat Sveriges Mästerkock 2016 för att prata om hennes kokbok och hur man lyckas bli en bra kock.

Catarina König och hennes pulled chicken

Catarina König har stått i köket så länge hon kan minnas. Som liten bakade hon varje dag, men allt eftersom övergick hon mer och mer till matlagning. Idag föredrar hon båda och har bjudningar hem till sig varje helg där hon bjuder vännerna på både klassiska som experimentella rätter.

När Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016 så hade hon svårt att tro att det var sant.– Det var magiskt. Det är som att vinna på lotto; det händer inte mig, säger hon.

Aktuell med kokboken Varje dag är en fest

Som vinst fick hon ett bokkontrakt hos Bonniers. Hon har drömt hela sitt liv om att skriva en kokbok så det gick fort att sätta ihop den. Hon hade ju redan majoriteten av recepten klara.–  Alla recepten jag har med i min bok är mina favoriter, de som varit guldkornen i mitt egna kök. Jag gjorde boken så som jag själv skulle vilja ha en kokbok.

Varje dag är en fest är uppbyggd som att komma hem på fest hos Catarina König. Först är recept på fördrinkar och tilltugg, därefter förrätter, huvudrätter och till sist bakverk.– Om man ska anordna en fest så är det bara ta ett recept från vardera del i boken och festa till det.

Men det är inte bara på fest som det behöver vara festligt. Catarina König lägger stor vikt på att lägga upp maten snyggt, även om det är vardagsmat. Hennes barn är så vana att hon alltid piffar till maten att de direkt frågar om det inte ligger lite extra dill på fisken.– Det är så lätt att få maten festlig genom att bara droppa ut lite sås eller lägga en örtkvist uppepå. Jag blir lyckligare av att maten ser festligare ut.

Nyckeln till att bli en bra kock

Det bästa sättet att lära sig laga mat på, enligt Sveriges mästerkock, är att aldrig följa recept utan att ifrågasätta; stanna upp och smaka av flera gånger. Det är nämligen då man, enligt Catarina König, förstår innebörden av ingredienserna.– Man ska vara med i matlagningen och våga vara intresserad. Smaka hela tiden. När man till exempel lagar tomatsås så gör lite socker en sån himla skillnad. Smaka innan och efter så förstår du varför – och så är det med allt man har i. Hur mycket salt vill du ha, bör du fråga dig.

Att låta degen till frukostbrödet jäsa över natten kan enligt henne bli de godaste morgonmackorna utan att ta lång tid alls. Hon tror också på att våga testa nya smaker.– Testa att tillsätta en helt ny krydda i dina vanliga köttbullar! Och servera dem på ett fint sätt så att det ser festligare ut, så blir det också roligare att äta.

Spännande framtidsplaner

Catarina König har planer på att skriva fler kokböcker men vill inte avslöja sina idéer redan nu. Däremot så avslöjar hon att hon i november kommer att släppa ett egendesignat läderförkläde ihop med Jofama Fashion (som tidigare arbetat med bland annat Kenza och Måns Zelmerlöw). Vid sidan av sin matlagning driver Catarina König nämligen en klädbutik i Uppsala.–  Det är perfekt att få kombinera mina två stora intressen, matlagning och kläder, och det känns jättestort att få designa ett förkläde åt Jofama Fashion, berättar hon energiskt.

Att i framtiden starta en restaurang är ingen omöjlighet, men just nu satsar hon på att lära sig så mycket som möjligt. Efter att hon vann Sveriges Mästerkock har jobben kommit rullande och hon ser sig själv fortsätta i samma banor tills hon en dag stannar upp och fastnar i ett av projekten.

Fakta Catarina König

Boken Varje dag är en fest av Catarina König

Titel: Sveriges Mästerkock 2016 (Butiksägare, klädhandel)

Ålder: 32

Familj: Min man Anders, son Julius 6, dotter Filippa 4

Dricker gärna: Bubbel, eller rött

Öl: Samuel Adams Boston lager 

Vin: Amarone

Sprit: Gin eller en riktigt bra vodka, Grey Goose

Äter gärna: kött & skaldjur

Måndag: pasta Arrabiata

På lördag: Grillad oxfilé, smashed potatoes med örtsmör och en hemslagen chilibearnaise + en syrlig sallad

Senaste resan: Turkiet, älskar deras matkultur. Kött, fisk, fågel, grönsaker i balans med härligt friska röror.

Senaste bok: Livet efter dig! Tårar från första till sista sidan

Favoritkrog i Sverige: Jay FU i Uppsala, eller mitt eget kök

Bästa bar i världen: Broken Shaker, MiamiThe Artesian, London

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

230,00 kr


Friskt mineralisk och tropisk doft av grapefrukt, lime och persika. Lätt till medelfyllig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime mineraler samt en nyanserad grapefruktsbeska i eftersmaken. Passar till olika anrättningar av fisk, skaldjur och fågel. Gärna med fräscha och fruktiga tillbehör.