Bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna i Stockholm.

Sugen på några färska ostron? Eller kanske en grillad fisk med läckra tillbehör? Stockholm har gott om bra fisk- och skaldjursrestauranger men det är inte alltid det lättaste att hitta dem. Här listar vi några av våra egna favoriter för havets läckerheter.

Restaurang med fisk och skaldjur i Stockholm.

På jakt efter en riktigt bra fiskrestaurang i Stockholm? Storstaden kryllar av matställen, vissa bättre än andra och det är inte alltid kvaliteten lever upp till priserna. Fisk, och framförallt skaldjur, kommer ofta med en något högre prislapp, vilket kanske också spär på förväntningarna på maten. Därför har vi valt ut några säkra kort för dig som är ute efter en riktigt bra restaurangupplevelse i Stockholm och har ställt in siktet på just fisk eller skaldjur.

Stockholm är trots allt en kuststad, och även om Östersjön inte längre är stockholmarnas primära källa till fisk så lever matkulturen kvar. Du kan hitta allt från klassiska fiskrätter som toast skagen, silltallrikar eller inkokt lax, till mer exotiska fiskrätter som grillad bläckfisk eller hela, friterade sardiner.

Bra fisk och skaldjur i Stockholm

I arbetet med den här artikeln om fisk- och skaldjursrestauranger i Stockholm slogs vi av hur många krogar och restauranger som kallades "fiskrestaurang" trots att större delen av menyn bestod av kötträtter eller vegetariskt. När vi pratar om fiskrestauranger så menar vi ställen där menyn till största del består av havets läckerheter och där restaurangen har en utpräglat marin inriktning – inte bara i inredningen utan framförallt kring matutbudet.

För den som är ute efter en skaldjursplatå, färska ostron, en halv hummer eller rökta räkor finns det flertalet restauranger till buds. När du vill ha ett stort utbud av varma fisk- eller skaldjursrätter är det ofta svårare. Många ställen nöjer sig med klassiker som bouillabaisse eller sjötunga meuniere. Här nedan listar vi hur som helst några av de fisk- och skaldjursrestauranger i Stockholm vi tycker är allra bäst!

9 bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna i Stockholm:

Wedholms fisk i Stockholm.

Foto: Wedholms Fisk

Matsalen på Wedholms Fisk.

Wedholms Fisk, City

Wedholms Fisk är en klassisk krog som legat på ett hörn nära Berzelii Park i många, många år. Här kompromissas det varken på service eller kvalitet och fiskrätterna här är ett sant mathantverk. Här finns gott om läckra förrätter som löjromstoast eller torsktartar, men allra godast (om du frågar oss) är kanske deras champagnesås som serveras till sjötungan. Dryckeslistan är omfattande och den som vill inleda middagen med ett glas bubbel kommer inte att bli besviken.

  • Läs mer om Wedholms Fisk på wedholmsfisk.se

Wasahof, Vasastan

På Wasahof blir du tagen till en klassisk fransk bistro med vita dukar och kaklat golv. Det är de överdådiga skaldjursplatåernas nav och på fredagar kan du fira in helgen med ostron i baren, på lördagar är det operatema med liveuppträdande. Förutom själva restaurangen med fisk och skaldjur har de också en vinkällare där man håller vinprovningar och en festvåning som går att hyra. Vägg i vägg ligger Wasahofs bakficka, Musslan, som delar kök men har mer fokus på musik och klubbliv.

På menyn finns klassiska läckerheter som rökta räkor, halv hummer eller Moules Marinières. Några andra trevliga fiskrätter är grillad röding med svamprisotto, parmesan, tångkaviar och tigerräka, samt gräddig hummersoppa med kräftstjärtar och oststång.

  • Läs mer om Wasahof på wasahof.se

Oyster Bar, Östermalm

Som namnet antyder råder här ett stort fokus på ostron, men andra skaldjur har också tagit stor plats på menyn. Till ostron drick det champagne, och det finns det också gott om på Oyster Bar, liksom goda vita viner. Förutom olika sorters färska ostron, ostronplatåer och tillagade ostron erbjuds här även skaldjursplatåer i olika storlekar, kalla skaldjur, varma skaldjur och diverse tillbehör. Vill du ha mer finns en hummermeny, eller kanske lyxmenyn lockar mer? Utöver detta finns även en handfull klassiska fisk- och skaldjursrätter och desserter.

  • Läs mer om Oyster Bar på oysterbar.se

Seafood Gastro.

Foto: Grand Hotel

Vackra lokalerna på Seafood Gastro.

Seafood Gastro, City

En relativt ny stjärna på fisk- och skaldjurshimlen i Stockholm är Mattias Dahlgrens Seafood Gastro som ligger i anslutning till Grand Hotel på Blasieholmskajen. Här äter du en fast avsmakningsmeny till ett saftigt pris. Kan vara något att spara till det särskilda firandet?

Här serveras inte bara fisk och skaldjur utan även annat som hör det marina livet till, som sjöfågel eller alger. De flesta vilda råvaror kommer från noga utvalda skandinaviska leverantörer, och kompletteras med inhämtade marina ingredienser som inte finns naturligt i vårt närområde.

  • Läs mer om Seafood Gastro på grandhotel.se

Lisa Elmqvist, Östermalm

Östermalms saluhall genomgick en större renovering som blev klar för något år sedan, och nu är lokalerna fräscha samtidigt som de fortfarande andas Stockholmshistoria. Lisa Elmqvist har legat i Östermalmshallen sedan 1926 och drivits av fyra generationer, och är utan tvekan något av en institution i saluhallen. Förutom restaurang har Lisa Elmqvist också en gedigen fisk- och delikatessdisk där utbudet av olika sorters lax är värt ett besök i sig. Restaurangen har många gånger blivit omnämnda i Guide Michelin.

På menyn hittar du bland annat ångad hälleflundra med saffran och sötpotatisrouille, brässerad fänkål, kryddinkokta tomater, sojabönor och en smörad skaldjursbuljong smaksatt med vanilj. Vill du ha något mer klassiskt finns exempelvis skaldjursrisotto eller stekt salt sill med gräddkokt lök.

  • Läs mer om Lisa Elmqvist på lisaelmqvist.se

Stim grill.

Foto: Stim

Bar och matsal på Stim.

Stim Grill, Östermalm

Stim är en gemytlig kvarterskrog på Narvavägen som riktat in sig på kolgrillade fisk- och skaldjursrätter. Här kan du sitta i den mysiga matsalen eller ta ett glas vin och något lättare att äta vid matbaren. Bland de kolgrillade rätterna hittar du exempelvis piggvar på benet med brynt smör, pepparrot och dill, eller gös med surkål och grillad smörsås. Du kan även beställa en "Köket väljer"-meny, där köket sätter ihop en fyrarätters med de bästa råvarorna för dagen.

  • Läs mer om restaurang Stim på stimgrill.se

B.A.R., City

B.A.R. står för Blasieholmens Akvarium och Restaurang och drivs av krogvännerna Henrik Norström, Peter Johansson och Daniel Frick. Här kan du själv gå fram till havsgrillen och peka på vad du vill ha ur akvariet eller på isbädden bredvid. Du väljer vad du vill ha och hur det ska tillagas, så du kan helt och hållet bygga din måltid själv. Känns det för meckigt finns det också ett gäng färdigkomponerade rätter på menyn, bland annat olika ostronfat eller skadjursfat, saffransrisotto, bouillabaisse eller moules frites. Men lämna plats för efterrätt – som yuzukaramelliserad ananas eller en rabarberdessert med yoghurtglass.

  • Läs mer om B.A.R. på restaurangbar.se

Sturehof, Östermalm

Mitt på Stureplan har restaurang Sturehof legat sedan 1887. Perfekt för den som behöver en paus i shoppingrundan eller vill ta ett glas bubbel och något ostron med kollegorna efter jobbet. Sturehof är en del av restauranggruppen Svenska Brasserier, där även Gondolen, Riche och Teatergrillen ingår.

Här kan du njuta av färska skaldjur styckvis eller som del av en skaldjursplatå, eller gå direkt på varmrätterna som inkluderar grillad marulk med blåmusslor, kronärtskocka, fregola, hummermajonnäs och tomatbuljong, eller fiskgratäng med räkor, champagnesås, pommes duchesse, fänkål och grönsallad. Bon apetit!

  • Läs mer om Sturehof på sturehof.com

Rolfs Hav i Stockholm.

Foto: Rolfs hav.

Ta en tur till Rolfs Hav för en avslappnad men god kväll.

Rolfs hav, City

Denna systerkrog till Rolf Kök drivs av kockarna Johan Jureskog och Klas Ljungquist. Här berättar varje rätt en historia från havet, och matchas gärna med ett gott vin eller bubbel. Menyn uppdateras ofta, så det du kan läsa på hemsidan stämmer inte alltid överens med det som finns att beställa på plats. Dock finns råa, gravade eller tillagade skaldjur och fiskar, konserverade fiskar och skaldjursröror, och som varma rätter kan du exempelvis hitta gratinerade havskräftor eller chowder.

  • Läs mer om Rolfs hav på rolfshav.se

04.04.2024