Hyllade Lilla Ego har blivit med kokbok.

folk o folk träffar krögarna bakom en av Stockholms bästa krogar, som nu även kan titulera sig författare.

Lilla Egos mat

Lilla Ego är enligt sajten TripAdvisor Stockholms bästa krog. Av 2 527 betygsatta krogar har Lilla Ego fått bäst betyg av alla i Stockholm. 205 personer har gett högsta betyg, 32 har gett en fyra och endast en enda människa har sagt att Lilla Ego är en hemsk krog. Det är ganska otroligt eftersom när jag besöker Lilla Ego en vanlig onsdag mitt på dagen är krogen ännu fulare än jag minns den. Lokalen är sliten med nakna tegelväggar och gamla kakelplattor. Färgsättning är skrikig och stolarna de billigaste du kan hitta på IKEA. På väggarna är menyerna uppklistrade med frystejp. Det ser ut som en svartklubb i Göteborg på 80-talet.

Namnet Lilla Ego kommer från början från Kent-låt, vilket för övrigt är den enda artisten som spelas i matsalen. Men Lilla Ego är i första hand en reaktion på att kockars ego har gått från att laga mat till att bli varumärken. Man skulle också kunna tro att Lilla Ego har hämtat sitt namn från Lilla My i Mumintrollen, men det är helt fel. Åtminstone när jag träffar kockarna bakom krogen; Tom Sjöstedt och Daniel Räms. Just nu är de aktuella med sin första kokbok om Lilla Ego. Den innehåller en massa ganska krångliga recept, men också krögarnas åsikter om allt från restaurangrecensenter till hur en krog ska drivas och vindrickande.

Både Tom och Daniel har vunnit Årets Kock för några år sedan och går och pratar som stjärnkockar brukar göra. Det är tvärsäkra uttalanden om sin egen fantastiska mat och ganska hårda ord om konkurrenterna som jag lovar att inte skriva. Det som skiljer Tom och Daniel från konkurrenterna är att de alltid är på sin krog.

- Det spelar ingen roll hur mycket instruktioner du delar ut till kockarna i köket, är du inte där och har koll så blir det inte bra. Personal gör inte som du säger, de gör som du gör.

En 42 stolar liten krog kan vara tuff att driva om det är halvtomt i matsalen. På Lilla Ego är det ALLTID fullt. Bokningarna släpps 90 dagar i förväg vid midnatt på nätet. Vill du komma en fredag eller lördag så gäller det att inte sova. Även de professionella kritikerna har lovordat krogen så trycket är enormt. I princip är det tre sittningar per kväll.

- Det blir inga konflikter mellan mig och Daniel eftersom vi tar varannan kväll. Och när det går bra och det kommer in pengar så blir det sällan bråk. Om vi hade fått dåliga recensioner och haft halvfullt hade det varit tuffare. Många undrar hur vi orkar att köra i köket så mycket, men vi gör inget annat än jobbar och tar hand om våra familjer.

Att Lilla Ego gör gästerna nöjda är uppenbart, men även branschen ger Lilla Ego tummen upp. I senaste upplagan av tävlingen Årets Kock var tre av de åtta kockarna i finalen verksamma på Lilla Ego och vann gjorde Jimmi Eriksson från nämnda krog. Om man ska våga sig på en beskrivning av maten på Lilla Ego kan man säg att köket vill göra det mesta av varje råvara. Köttet eller fiskens uppgift är att lyfta fram den gröna råvaran. Den senare presenteras ofta i ett gäng olika utföranden och att plocka ihop varje rätt är ett enormt pilljobb. Att laga Lilla Egos mat hemma är alltså en utmaning som heter duga. När det kommer till vin så är krögarnas inställning: "Den ultimata kombinationen mat och vin är INGET vi eftersträvar. Vi tycker det är sjukt patetiskt. Det är bättre att dricka en hel flaska vin som är gott och prata med varandra än att analysera smakkombinationer i oändlighet".

En rätt på menyn som sticker ut är hästtartar.

- Det är det bästa köttet, travhästar får antibiotika för att orka. Ridhästar lunkar på och mår bra. När de blir gamla går de till slakt. Ridskolehästar ger en sötare, nötigare smak.

Faktarutan

Tom Sjöstedt

Namn: Tom Sjöstedt

Familj: Ja, fru och 2 barn

Ålder: 41

Bor: Stockholm

Stressar av med: Försöker springa

Dricker i en bar: Gin och tonic

Favoritvin: En vass Barolo

Favoritsprit: Rom

Äter gärna på måndag: Spaghetti och köttfärssås

Äter gärna på helgen:  Köttbit med tomatsallad

Senaste bok: Tiggaren

Favoritkrog i Sverige: Nook

Bästa bar i världen: Ingen jävla aning.

Lagar helst: Grönsaker

Senaste resa: Köpenhamn

Detta vet vi inte om Tom: Är otroligt grym på schack.