Jenny Warséns superenkla recept för dagens alla måltider.

Jenny Warsén är matbloggare, receptkreatör samt kokboksförfattare. Nyligen släppte hon sin fjärde bok: "Snabbt, gott & billigt - superenkla recept för dagens alla måltider".

Jenny Warsén med boken Snabbt, gott och billigt

Jenny Warsén är matbloggare, receptkreatör samt kokboksförfattare. Nyligen släppte hon sin fjärde bok – Snabbt, gott & billigt.

Snabbt, gott & billigt är en förlängning av "Middagstipset” fast med ännu snabbare, enklare och billigare rätter, skriver Jenny Warsén på sociala medier om sin senaste kokbok.

Jenny gör gärna recept som förenklar för barnfamiljer, och gör det möjligt för dem att kunna laga god mat utan att använda en massa halvfabrikat. Boken är därför utformad till att passa dem som har en stressig vardag med jobb, skola och fritidsaktiviteter, men ändå vill laga bra och god mat.

– Jag tror att många av mina följare vill laga bra mat från grunden, men att det ändå inte ska kosta skjortan, svarar hon när folk o folk frågar om bokens fokus.  

"Snabbt, gott & billigt" är 160 sidor fullspäckade med massor av bilder och inbjudande recept. Det är alltifrån tidsbesparande allt-i-ett-rätter som sköter sig själva medan man kan göra annat; mättande, mustiga soppor och pajer till vardagslyx – rätter som med enkla medel är piffade för att bli lite extra. 

Startade Jenny’s matblogg till sina barn

Jenny Warséns matintresse föddes tidigt. I tonåren bakade hon mycket – det fanns alltid sju sorters kakor hemma. När hon som 18-åring blev mamma till sitt första barn kom hon även igång med att på allvar laga mat.

– Jag provade nya rätter och skrev ner de bästa i min anteckningsbok.

För tio år sedan började hon med bloggen Jenny’s matblogg. 

– Jag ville starta en matdagbok för mina barn, där jag skrev ner deras favoritrecept så att de skulle kunna gå tillbaka dit och själva leta upp recepten.

Bara några veckor efter de första inläggen tipsade hon Pernilla Wahlgren om ett recept som fanns på bloggen. Artisten hade nämligen frågat efter kladdkakor på sin egen blogg

– Då länkade jag till en av mina godaste kladdkakor i hennes kommentarsfält. Ett par dagar senare kontaktar hon mig och undrar om jag vill blogga hos henne.

Några veckor senare satte hon igång och bloggen blev snabbt mycket omtyckt. I dag har den ungefär 300 000 unika följare och hon är en av Skandinaviens populäraste matbloggare. Hon har för länge sedan lämnat Pernilla Wahlgren och andra externa portaler och driver allt i egen regi. Numera är bloggen, kokböckerna och andra uppdrag med mat Jennys heltidssysselsättning.

– Jag jobbar ofta sju dagar i veckan, förklarar hon.

Att hon arbetar hårt med ett späckat schema blir folk o folk varse om när vi kontaktar henne för den här intervjun. Det kommer ett mail som talar om att hon har fullt upp och redan är i full färd med fotograferingen för nästa kokbok, bara en månad efter att "Snabbt, gott & billigt" har släppts.

Den kommer att lanseras i april, och på frågan om vad den kommer att handla om svarar hon hemlighetsfullt:

– Det kan jag inte berätta riktigt än.

Några snabba frågor till Jenny Warsén

Jenny Warsén

Vad kännetecknar din mat??– Det är enkel, snabb och barnvänlig mat – vardagsmat. 

Hur ser en vanlig dag ut för dig? – Det är väldigt olika, alla dagar ser olika ut. 

Varifrån hämtar du inspiration till recepten?– Överallt: i matbutiken, på Instagram och hos vänner. 

Har du någon favoritingrediens?– Crème fraiche

Vilka ingredienser har du alltid hemma?– Crème fraiche, kinesisk soja och fond. 

Är det fortfarande kul att laga mat?– Ja, det tycker jag. Det är avkoppling för mig. 

Lagar du mat även de dagar du inte jobbar?– Då händer det såklart att vi lyxar till det och äter ute. Men jag jobbar oftast sju dagar i veckan. 

Dricker du vin? – Ja

Har du någon favorit? – Jag föredrar torrt bubbel, gärna champagne.

Vilket kök (mat) är din favorit? – Thailändsk mat tröttnar jag aldrig på.

Vad beställer du på restaurang? – Det är väldigt olika, men helst beställer jag nog in tapas så att jag får en massa olika smaker.

Vilket är ditt bästa matminne? – Det kan ha varit på Smak i Stockholm för några veckor sedan. Det var en fantastisk avsmakningsmeny.