Jessica Frej bjuder in till siciliansk cookalong med CHILL OUT.

Matinspiratören Jessica Frej lagade flitigt med mat under pandemin tillsammans med sina följare på Instagram. Nu är hon aktuell med en cookalong med sicilianska influenser i form av en sparrispasta som matchar perfekt till CHILL OUT-vinet ”cat zib”.

Jessica Frej

Som för många andra försvann alla föreläsningar och boksigneringar för kokboksförfattaren och matinspiratören Jessica Frej i stort sett över en natt våren 2020. Vännen och kocken Louise Johansson kom då med den geniala idén att göra cookalonger för instagramföljarna.

– Jag tyckte att det var en så bra idé att jag hakade på. Louise och jag körde var sin dag varje vecka, hon på torsdagar och jag på tisdagar. Och så tipsade vi om varandras.

Inläggen ligger fortfarande kvar under hastaggen Jessicascookalong och på hennes IGTV, för dem som vill titta i efterhand.

– Jag lagade igenom mina kokböcker tillsammans med mina följare. Det var superkul. Det blir som Nyhetsmorgon som jag annars kör, fast ännu mer på riktigt eftersom jag får feedbacken och att alla lagar samtidigt. ”Nu smakar vi på såsen”, typ. Det var också jätteroligt att hänga med mina följare på ett nytt sätt och se hur recepten fungerade på riktigt, säger Jessica och fortsätter:

– Det blev kul för dem också. Många som bor ensamma fick lite sällskap en dag i veckan och hade något att hänga upp dagarna på: ”på tisdagar är jag med i det här, då händer det något”.

Jessica berättar att en del kompisgäng till och med planerade tillsammans. Var och en lagade mat på sitt håll och ringde sedan upp varandra på Facetime efter cookalongen och fortsatte middagen tillsammans.

– Det blev som en middag ihop på riktigt, säger hon glatt.

Modigare på att förenkla maträtter

För Jessica som receptskrivare blev den direkta feedbacken också en nyttig erfarenhet som hon har nytta av när hon ska skapa nya recept.

– Jag kunde i skarpt läge se var de fastnade i receptbeskrivningarna.

Har cookalongerna och kontakten med följarna förändrat ditt sätt att tänk när du skapar recepten? – Framför allt har jag insett att jag aldrig behöver vara orolig för att det är för lätt. Tidigare funderade jag ibland över om en del saker blev för simpla. Men jag har blivit modigare på att förenkla ännu mer utan att känna att prestige mot andra som jobbar med samma sak som jag. Folk ska kunna laga maten och prata på en gång eftersom cookalongen nästan blir som att ha gäster hemma samtidigt som man gör middagen. Jag tycker att man ibland kan unna sig att ta den enkla vägen så länge man inte tummar på kvaliteten.

Jessica Frej och CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic

Cookalong med inspiration av vin från Sicilien

Så småningom började arbetstempot komma tillbaka och numera hinner hon inte längre med att ha cookalonger varje vecka, utan gör bara något specialinslag då och då, som till exempel i samband med jul eller i samarbete med något företag. Hon är just nu aktuell med en cookalong där hon lagar en vårig pasta som passar ihop med det sicilianska vinet CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibbio Organic.

– För att matcha den lilla sötman i vinet och dess generösa fyllighet har jag landat i en krämig pasta med umami från parmesan och ett litet bett av cayennepeppar. För att möta friskheten i vinet har jag använt zest från citron och även vinet själv, säger hon.

Här kan du se Jessica Frejs cookalong >>

Sicilien är som ett mikro-Italien

Jessica har varit på Sicilien vid flera tillfällen och berättar om att hennes kärlek till ön till viss del beror på att Sicilien är en intressant matdestination.

– I vanliga fall har Italien extremt regionala kök. Åker du till exempel till kusten finns det nästan bara fisk och skaldjur och du kan knappt beställa en köttbit om du skulle vilja det. Men Sicilien är som ett mikro-Italien. Där finns både kust, berg och inland och maten är så mycket mer varierande än i övriga landet.

Favoritplatsen är den lilla pittoreska staden Taormina. Den ligger på östkusten på sluttningen av berget Monte Tauro med vidunderlig utsikt över både Medelhavet och vulkanen Etna. – Om man kommer till Taormina tycker jag att man ska ta sig till Grand Hotel Timeo. Det är extremt lyxigt och drinkarna är lite dyra, men så värt det för den magiska utsikten över Etna. Och så får man, som på många ställen i Italien, en trevlig snacksbricka till.

Släpper flera kokböcker på gång

Vad gör du annars nu?

– Jag håller på med en ny kokbok med tema glutenfritt som kommer lagom till bokmässan i höst.

Tillsammans med Maria Blohm har hon tidigare givit ut kokböcker om glutenfri kost som sålt slut varje gång.

– Vi får mycket förfrågningar, så jag och Maria har gjort som ett rockband – vi har återförenats för en sista spelning, säger Jessika och skrattar. Vi ska ge ut alla böcker igen i en stor tjock bok, och har samtidigt uppdaterat och lagt in lite nya recept. Det blir som en bibel för alla som behöver glutenfria recept. Jessica skriver också på en steg för steg-kokbok som ska ges ut på LL-förlaget, ett förlag med böcker för personer som av olika anledningar har läs och skrivsvårigheter. – Det är fint, för den får så stor spridning på ställen som jag inte hade tänkt på tidigare. Och det är inte bara dem med dyslexi. Till exempel har många kvinnor med utmattningsdepression hört av sig till mig.

I övrigt har hon den senaste tiden i princip varit föräldraledig. I september 2021 fick hon en liten dotter och arbetar än så länge deltid. I söndags var det comeback i Nyhetsmorgon i TV4. – Annars är instagram en stor del av min arbetsdag, säger Jessica.

CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic

79,00 kr


Detta fruktiga, aromatiska och friska vin från Sicilien är en blend av ekologiska catartto- och zibibbo-druvor. Blommiga aromer med smaker av honungsmelon, päron och fläder i en generös, fruktig stil. Vinet passar bra asiatiska rätter med lite hetta, pastarätter, mjuk getost och skaldjur.

CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic med pasta och citron

Nytt vin med smak av Sicilien.


Nu lanserar CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic i Systembolagets beställningssortiment. Ett aromatiskt och friskt vitt vin från Sicilien gjord av de ekologiskt odlade druvorna catarratto och zibibbo.

Läs mer »
Chill Out tre vinboxar på ett bord.

CHILL OUT


CHILL OUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen.

Läs mer »