Vi välkomnar O.P. Andersons Gastrogarde.
Nu säger vi hej till O.P. Anderson Gastrogarde. Men vad är det egentligen och vilka är kockarna? Jonas Ericsson berättar allt du behöver veta, och lite till.
Läs mer »Matkreatören Julia Tuvesson slog igenom 2018 med kokboken Plåtmat. Nu har hon släppt sin fjärde gröna kokbok. Den här gången står tomaten i fokus och boken heter "Tomat tomat".
Det var på sonens simskola som matprofilen Julia Tuvessons fick idén till sin senaste bok. Egentligen höll hon på att skriva på en helt annan. Men medan hon satt vid kanten av bassängen läste hon i en bok som presenterade författarens olika paradrätter och minnen kopplade till dessa.
– Det fick mig att börja tänka över mitt eget livs paradrätter. Det vill säga de rätter som på något sätt har format mig, antingen kroppsligt eller identitetsmässigt.
Julia började skriva ner alla dessa rätter på en lista. Det var gazpachon som hon åt tillsammans med sin mamma när de gått vilse i Barcelona, den söta ketchupen som de brukade äta på färjan i samband med att de tog bussen till Tyskland, tomatmackorna hos mormor, tomatpastan som hon och Calle, hennes blivande man, åt på första dejten samt lasagnen som de serverade på sitt bröllop.
– När jag kollade på min lista blev det tydligt för mig att det fanns en råvara som hade verkat som en röd tråd igenom hela mitt liv. Det var såklart tomaten. Och det gjorde mig så vansinnigt inspirerad att jag bara blev tvungen att skriva en bok om det.
Boken Tomat tomat släpptes i våras på Bokförlaget Polaris. Det är en inspirerande hyllningsbok till den lilla grönsaken. Här får vi läsa om Julias mat- och tomatminnen samtidigt som hon delar med sig av sina läckra recept, fakta och lite kuriosa om tomaten i populärkulturen. Läsaren får också en sammanställning av olika sorter samt tips på smakkompisar och olika tillagningstekniker och en hel del annat. Allt varvat massor av härliga bilder och illustrationer.
Vad betyder tomaten för dig?
– Jag har mycket svårt att föreställa mig ett liv utan tomaten. Det har du nog också om du börjar tänka på det. Om man ser över listan över våra mest lagade middagsrätter har tomaten en tydlig plats. I färssåsen, i stroganoffen, till makaronerna och köttbullarna, i chili con carnen. Och såklart till korv med bröd, i hamburgaren och i pizzan. Tomaten har en tydlig plats på middagsbordet året om – som färska under sommarmånaderna och konserverade under vintermånaderna, svarar Julia och fortsätter:
– Tomaten är otroligt viktig för mig ur så många olika aspekter. Framför allt är har den varit en trygg följeslagare sedan jag var barn. Den går inte att tröttna på och det finns ständigt nya rätter att laga. Jag brukar kalla tomaten matvärldens ”lilla svarta”. Den går både att klä upp och ner beroende på tillfället. Den går att servera till vardags och till fest. Och året om i olika utföranden. Har jag några burkar tomater i skafferiet vet jag att jag har en middag.
Den så populära grönsaken ingår också i ett av Julias första matminnen. Hon minns sin pappa som lagar färssås i den blå gjutjärnsgrytan från Kockums. Doften när han förberedde rätten och hur hela processen såg ut från att han tog ut fläskfärsen i ett brunt papperspaket från frysen till hur han stekte det frysta färsblocket genom att låta en sida steka åt gången, för att sedan vända på det och skrapa bort allt som tinat. Därefter öppnade han konservburkarna med tomatkross. Efter ett tag brukade han tröttna på att färsen tog så lång tid på sig att tina och hällde i varmt vatten för att skynda på processen.
– Ja, färssåsminnet är så starkt för mig att jag tog med den blå grytan på bokens omslag. Hela omslagsbilden är skapad efter olika barndomsminnen och alla detaljer betyder något särskilt för mig. Har du någon favoritsort?
– Det skulle jag inte vilja säga att jag har. Men den godaste tomaten på året är den man äter på en resa till södra Europa. Det första jag gör när jag kommer till resmålet är att gå och handla stora, tunga tomater som jag skär upp i tjocka skivor och lägger på en rostad skiva ljust bröd med majonnäs och rikligt med salt. Jag kan längta hela året efter den första tuggan.
Vilka är dina favorit tomaträtter?
– I boken är det såklart bröllopslasagnen eftersom den har ett symboliskt värde för mig och min familj. Vi åt den på vårt bröllop då det var den enda rätten som jag kunde laga tillräckligt bra till så många människor. Varje gång vi äter lasagne tänker jag på den dagen. En annan favoriträtt från boken är tian – en fransk gratäng som jag gör på både stora och små tomater, zucchini och potatis med vitt vin, franska örter och smör som smaksättare. Den är så sanslöst enkel att göra, bär på en fin historia och är något av det godaste man kan äta till sommarens alla grillmiddagar tillsammans med en yoghurtsås och en stor, lite syrlig grön- och/eller tomatsallad vid sidan.
Är du kock i grunden?
– Nej, jag är utbildad etnolog. Inom matlagningen är jag helt självlärd.
Hur föddes ditt intresse för mat?
– Under studentåren försökte jag spara pengar på mina matinköp. Jag lusläste kampanjblad och cyklade mellan butikerna och handlade ingredienser som såldes billigt. Oftast köpte jag på mig rotfrukter, konserver och baljväxter. Det var när jag förstod att priserna varierade under året som jag fick upp intresset råvaror som är i säsong.
– Med mina omaka kampanjvaror försökte jag sedan komma på saker att göra vilket fick mig att börja experimentera mycket. Det blev nästan som en sport att komma på nya rätter. När jag var 23 fick jag mitt första barn och tillbringade mycket tid hemma. Då upptäckte jag att jag fick ett stort kreativt utlopp av att laga mat på råvaror som fanns hemma. Det utmynnade i min första kokbok ”Plåtmat” som gick ut på att laga hela middagen på en plåt av råvaror som man (oftast) redan har hemma. Den boken blev också starten för min yrkesbana som kokboksförfattare, receptskapare och matskribent. Vilket jag är väldigt glad för!
Namn: Julia Ålder: 33 år Familj: Man Calle och barnen Selda och August Yrke: kokboksförfattare och matskribent Julia i sociala medier: @tuvessonskan och www.tuvessonskan.se Aktuell med: Kokboken Tomat Tomat (2023, Bokförlaget Polaris) samt samtalsklubben SNACK! i Malmö Andra böcker: Plåtmat (2018, Norstedts), Käka Grönt! (2019, Norstedts) samt Brynt smör (2020, Norstedts)
Citron.
En stark chilisås, just nu är favoriten en som heter Salsa Vrede med jalapeños och tomatillos.
Hela tomater på burk.
Grekisk yoghurt.
Parmesanost.
Microplane.
Hennes stora gjutjärnsgryta.
Hennes Kenwoodmaskin.
Text: Åsa Larsson
Nu säger vi hej till O.P. Anderson Gastrogarde. Men vad är det egentligen och vilka är kockarna? Jonas Ericsson berättar allt du behöver veta, och lite till.
Läs mer »Sveriges bästa café ligger i Växjö. I alla fall om vi ska lyssna på White Guide vars anonyma testare har provat sig igenom omkring 450 caféer runt om i Sverige.
Läs mer »"Ta det lugnt, stressa inte och njut av resan. För den är underbar i sig", säger Marko T. Wramén. Han och hustrun Anna W Thorbjörnsson är resejournalister och har tillsammans åkt kors och tvärs igenom Europa med tåg och skrivit två böcker i ämnet.
Läs mer »På den något hemliga whiskybaren Golden Promise i Paris finns allt du önskar, och lite till. Hit kommer du om du vill prova whisky du aldrig trodde du skulle få chansen att testa.
Läs mer »