Kocken Jonas Svenssons passion för asiatisk mat och sake.

Jonas Svensson, krögare på Miss Voon & GOMA Gastro Pub berättar om sin passion för det asiatiska köket och att hitta fina kombinationer av mat och dryck.

Jonas Svensson på GOMA

Jonas Svensson är kock med asiatisk mat i fokus och utbildad sake-sommelier. Han driver Miss Voon med restauranger i Stockholm, Uppsala och Skellefteå. Han älskar hitta mat och dryck som matchar ihop. 

– Det är som det perfekta golfslaget, säger han.

Jonas Svenssons intresse för mat började redan som barn. Det var framför allt farmor som inspirerade. Hon var både kokerska och bagare och när hon kom på besök handlade det för det mesta om att stå i köket. 

– Dessutom föredrar jag att jobba med kroppen och att skapa saker framför att arbeta med teori. Kockyrket är en blandning mellan konst, artisteri och idrott. Man måste inte ha intresse i alla delar, men har du något av det är det lätt att gå långt. 

Jonas sju år äldre bror hade också en viss inverkan på yrkesvalet. Även han har valt kockbanan och har i dag en restaurang i Norrtälje.

Oshizushi med YOKO Furmint

Asiatisk fusion på Jonas restauranger

Sedan tio år tillbaka driver Jonas den framgångsrika krogen Miss Voon i Stockholm. För fyra och ett halvt år sedan startade de en filial i Uppsala och i dagarna har Miss Voon även öppnat i Skellefteå. För ett år sedan öppnade de också GOMA Asiatisk GastroPub i anslutning till Stockholmskrogen. 

Vilken typ av mat serverar ni på Miss Voon?

– Jag brukar säga att vi har ett ben i Japan, det andra i Asien och så står vi här hemma i Sverige och tillagar. Maten blir en fusion av just det, säger han och fortsätter:

– Vi speglas jättemycket av Japan, men vi har en smakpalett som rör sig över hela Asien. 

På Goma serveras enklare mat än inne på restaurangen, men bättre än i en vanlig pub. Också asiatiskt, förstås.

– Jag tror att vi är ensamma med en gastropub med asiatisk inriktning, säger han och ler. 

Intresset för det asiatiska smakerna väcktes redan i tonåren. Då jobbade Jonas extra på en krog som drevs av några vänners kinesiska pappa. Några år senare kom han i kontakt med det asiatiska köket igen när han arbetade på Calle P i Stockholm som då var till hälften italienskt och till hälften japanskt – trodde man i alla fall då.

– Nu i efterhand kan jag se att det snarare var asiatiskt än japanskt.

Jonas jobb var att sälja glass från en glassvagn i Berzelii park. Men regniga dagar hoppade han in i köket på den asiatiska sidan. Och när han gick på restaurangskolan fortsatte den asiatiska smakpaletten att fascinera.

Blev totalt hänförd av sake

Japan besökte han för första gången för tio år sedan i samband med öppnandet av Miss Voon och har varit där varje år sedan dess (utom under pandemin). 

– Jag tyckte att maten var jättehärlig och miljön fantastisk, men det var sake som jag blev begeistrad av. Det blev som en ögonöppnare för mig – att det fanns en dryck som var så fantastisk bra ihop med mat, men som vi drack så lite av härhemma.

Intresset fortsatte när han kom hem och Jonas utbildade sig till sake-sommelier. Han berättar att det finns åtta olika klassificeringar av sake och över arton tusen sorter.

– På ris, vatten och jäst!

– YOKO Sake är vad man i vinvärlden skulle kalla en Grand Cru. Det är en superbra sake, säger han.

Saken passar naturligtvis bra i kombination med det asiatiska köket, men Jonas menar att den även är god till typiska svenska smaker, som exempelvis på kräftskivan. 

– Och jag ställer alltid fram en flaska på julbordet, tillägger han.

YOKO Sake:

YOKO Sake Junmai Daiginjo

269,00 kr


YOKO Sake Junmai Daiginjo har en mild medelstor doft med inslag av gröna äpplen, päron, jasminris och mandel. Smaken är nästan torr med inslag av viss blommighet, gröna äpplen och mandel. Eftersmaken har bra längd.

Rätt match mellan mat och vin är som det perfekta golfslaget

Wonton Dynamite och YOKO Riesling

I serien finns även YOKO Riesling och Yoko Furmint, till vilka Jonas har tagit fram några recept.

– Riesling är lite av en favoritdruva för min del och den är tacksam till de asiatiska smakerna och den hetta som finns i vår mat. När jag skapade recepten till YOKO Riesling använde jag precis samma smakpalett som vi har här på Miss Voon. Vi jobbar med höga smaker och att det exploderar lite när man tar en tugga – på ett positivt sätt.

– När jag skapade rätterna till YOKO Furmint fick jag tänka om och dämpa smakerna och syran lite och satsa på renare smaker. Jag tog hjälp av miso för att få umamitoner och valde att göra en rätt med miso och en med krabba och rom marinerad i soja för att få sälta. 

– Jag älskar att jobba med vin och mat i kombination. Man kan laga jättegod mat och man kan dricka jättegott vin. Men att kombinera och hitta matchen – det är som det perfekta golfslaget. Då känns det i hela kroppen, säger Jonas Svensson.

YOKO-vinerna:

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en lite fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd med toner av både melon, lime, mineral och blommighet.

YOKO Furmint

99,00 kr

137,00 kr


YOKO Furmint är ett torrt och friskt vin med en lätt vaxig textur. Vinet har en fin smakintensitet med toner av gula plommon, äpple, honung, citruszest, mandel och mineral.