Laga mat efter säsong med Lotta Kühlhorn.

Kokboksförfattaren Lotta Kühlborn delar med sig av sitt recept på blomkålsvåfflor.

Foto på recept från kokboken Frukt och grönt

folk o folk har träffat formgivaren Lotta Kühlhorn som precis har gett ut sin tredje bok – kokboken Frukt och Grönt. Hon berättar om vikten av att laga mat med bra och säsongsanpassade råvaror och att göra det med stil.

Lotta Kühlhorn är grafisk formgivare, illustratör och författare. Hon har bland annat skapat en barnkollektion åt Åhléns. Hon startade sin karriär för trettio år sedan med att formge bokomslag och har på senare år även skrivit egna böcker. Hennes tredje bok handlar om att laga mat efter säsong, och är hennes första kokbok. Den utgår ifrån tolv olika råvaror.

Lottas problem och styrka är att hon fokuserar mycket på hur saker och ting ser ut. Hon tänker mycket på färger och mönster.

– Det skulle vara väldigt sorgligt om jag inte längre kunde se. Kanske skulle jag försöka forma med händerna, men jag tycker det är spännande hur saker ser ut, berättar Lotta.

Att jobba är att skapa i Lottas värld och hon ser sig själv som väldigt pigg och lustfylld. Hon brinner ständigt för att göra nya saker och blir lätt inspirerad.

– Jag älskar måndagsmornar för då får jag gå och jobba.

Hela vinterhalvåret jobbar hon gärna länge och ofta. Därför har hon också integrerat jobb med familj. Hennes två äldsta söner jobbar med henne sedan två år tillbaka och de gör allt jobb ihop. Men under sommaren åker Lotta ner till Gotland och blir sin egna trädgårdsmästare. Där kan hon slappna av och odla i sin egna trädgård. Matlagningen faller sig naturlig när hon plockar in råvarorna från trädgården.

Att maten ska vara ekologisk tänker Lotta en del på och eftersom hon ofta går på marknader så blir det även närodlat.

– Helst vill man ju odla allt själv, men eftersom jag bor i stan så har jag inte tid. Jag har i alla fall odlat gul squash som jag ska plantera ut på Gotland.

Om hon har möjlighet reser hon gärna. Ofta brukar familjen hyra ett hus nere i södra Frankrike, vid medelhavet. Det är där hon har funnit inspirationen till sin nya bok. Hon ville nämligen göra en bok som kombinerar de frukter och grönsaker som hon ritar i sitt vanliga jobb med att skapa en liten, händig resekokbok att ta med på marknadsbesök.

– Redan som liten älskade jag att gå på marknader och jag gillar hela idén med det. Det är så otroligt vackert och inspirerande. Jag brukade spana in de äldre kvinnorna som gick omkring där och tänkte att jag också vill bli sådär när jag blir äldre.

Inte nog med att familjen är matintresserad, är de även vin- och drinkkunniga.

– Jag gillar lokala viner. Eftersom jag varit en del i södra Frankrike så gillar jag franska viner väldigt mycket. Dessutom brukar de också ha helt fantastiskt fina etiketter! Så även där kommer det visuella in.

Lotta och hennes familj lagar alltid maten själv. Här är det inga halvfabrikat som gäller. Och vill de inte laga maten själv, utan istället inspireras, så blir det restauranger med bra råvaror.

– Rätterna behöver inte representera något nytt, utan kan vara klassiska. Det viktiga är bra råvaror, oavsett om man är utomlands eller i Sverige.

Hon tycker också att man ska äta hela grönsaken, det vill säga även blasten. Ett tips för bra matlagning är att gå till en butik eller marknad och se vad det säljs mycket av eller vad som har bra pris och sedan utgå ifrån den råvaran.

– Om man planerar för en fest så är det roligt att bestämma att man till exempel ska använda sig av citron och aubergine och därefter komma på flera rätter i samma familj. Det är roligt att bli inspirerad av själva råvarorna, istället för tvärtom.

Det visuella är viktigt för Lotta även när hon lagar mat. Hon lagar gärna med favoritkastrullen och vill ha det vackert omkring sig med fint upplagda råvaror. Och porslinet hon äter på är noga utvalt. Men hur maten är upplagd är inte lika viktigt.

– Det viktigaste är att det blir gott, inte att det är upplagt perfekt.

I juni är en av säsongsvarorna blomkål. En rätt i Lottas kokbok som innehåller just blomkål är hennes våfflor. Det vanliga mjölet är utbytt och istället blandas grönsaker in på ett okonventionellt sätt.

– Man kanske inte alltid är så sugen på vanliga våfflor med sylt och grädde, utan vill ha något matigare. Sedan blir det också väldigt snyggt med våffeljärn!

Lotta Kühlhorn

Faktarutan

Namn: Lotta Kühlhorn

Titel: grafisk formgivare och illustratör

Ålder: 52 (53 om 2 månader)

Familj: gift och tre barn

Öl: ljus lager

Vin: kryddiga viner från södra Frankrike, Languedoc, gärna med mycket syra.

Sprit: sour-drinkar, gärna på gin eller whisky eller margaritas!

Äter på måndag: någon mellanösterninspirerad rätt, t.ex. Mejadra med linser, ris och karamelliserad lök

Äter på lördag: dessert! T.ex. citronposset

Senaste resan: Roquebrun, Languedoc-Roussillon.

Senaste bok: Dagbok från ditt försvinnande av Malin Lagerlöf

Favoritkrog i Sverige: Wood Stockholm

Bästa bar i världen: The Campbell Apartment på Grand Central Terminal NYC

La Petite Perrière Pinot Noir Rosé

119,00 kr


Lotta avnjuter gärna ett glas vin från södra Frankrike. Här ett tips på en torr och frisk, fruktig och fräsch rosé med fina inslag av röda bär, solmogna jordgubbar och en fläkt av färska örter.

Passar fint till sallader och fräscha grönsaksrätter, men också till skaldjur och fisk, bouillabaisse, kyckling eller t.ex. vitello tonnato.

Blomkålsvåfflor

Blomkålsvåfflor.


Lotta Kühlhorn, grafisk designer och illustratör, ger här sitt recept på blomkålsvåfflor. Det är en lite annorlunda form av våfflor men dessa blomkålsvåfflor är helt fantastiska och passar strålande som förrätt eller som tilltugg!

Läs mer »