Lär dig laga gröna middagar på bara 30 minuter.

Sara Begner brinner för vardagsmaten och hennes senaste bok lär oss att enkelt och snabbt laga vegomat.

Kokboken Mera veckans vego och Sara Begner

Sara Begner har varit extremt matintresserad så länge hon kan minnas.

- När jag var liten valde jag kompisar efter maten som serverades hemma hos dem.

Under gymnasiet på Södra Latin i Stockholm trodde Sara dock att hon skulle bli inredningsarkitekt. Men sen halkade hon in i krogbranschen på stadshotellet hemma i Vaxholm och blev kvar i gastronomin. Nu, drygt 20 år senare, har hon gett ut ett tiotal kokböcker och syns ofta i tv där hon lagar mat.

Sara är ansvarig för Coops provkök och maten i deras kundtidning Mer Smak. Saras senaste kokbok heter “Mera veckans vego”.

- Den stora vändpunkten för mig var när jag fick äta en hemmagjord pesto första gången och fick smaka på det indiska köket. Jag kom hem till en familj som malde sina egna kryddor. Hemma hos oss var det mer fransk mat, biff och bea.  

Vad är grejen med din senaste bok?

- Jag brinner för vardagsmaten. Mina böcker är inte bara inspiration och något att bläddra i. Det ska gå att laga och när du är klar kommer maten att se ut ungefär som på bilderna. Jag tänker på tid, pengar och att det ska bli mat till hela familjen.

Vegomat har blivit otroligt populärt de senaste åren. Smakerna har utvecklats enormt. Men det svåra är att få till en spännande textur som kan konkurrera med kött och fisk.

- Nötter är räddningen för veganer. De skapar tuggmotstånd och gör att allt inte smakar sammanpressad mos. Vegetarianerna räddas av ägg och ost. Jag tycker också att tofu kan fungera bra om du marinerar den länge och sen steker den. Mandelmjöl funkar också bra om du vill få fram en nötig umamikänsla.

FAKTARUTAN

Kokboksförfattaren Sara Begner

Namn: Sara Begner

Familj: Två barn, 12 och 14

Ålder: 43

Bor: Vasastan Stockholm

Stressar av med: Slöa med min tjocka katt hemma

Äter gärna på måndag: Stekt ris med en massa nötter och stekt ägg

Äter gärna på helgen: Just nu är är det skaldjurstid. De bästa jag vet är pasta vongole

Favoritkrog i Sverige: Nombre på Odengatan 36. Bra viner till bra pris. Och Lilla Ego på Västmannagatan 69, bägge i Stockholm.

Bästa bar i världen: Jag gillar allt i New York. Inget är dåligt.

Favoritvin: Barolo

Favoritdrink: Dricker sällan, men ibland cognac eller en dry martini

Senaste bok: Jonas Hassen Khemiri: “Allt jag inte minns!”

Lagar helst: Kryddstarkt chili, koriander och lime. Gillar mycket hetta.

Senaste resa: Kuba

Detta vet vi inte om dig: Mycket!