Madeleine Landleys lättlagade grytor till vardag & helg.

En av Sveriges populäraste matbloggare har samlat sina bästa recept på grytor för årets alla årstider i en bok. Intervju med Madeleine och recept ur boken.

Madeleine Landley med boken Grytor

Många förknippar grytor med vinterhalvåret. Det gör inte Madeleine Landley: bloggare, receptkreatör och numera även författare. I september lanserar hon kokboken Grytor – lättlagat till vardag & helg, med massor av recept på grytor för alla årets säsonger. folk o folk har pratat med henne, en av Sveriges populäraste matbloggare.

 När Madeleine Landley växte upp var hon ganska kinkig med mat, och pappa - som lagade den mesta maten - hittade på kreativa idéer för att hon skulle äta. 

– Han kunde göra fiskpinnar med morotsskal på en tandpetare som segel, som åkte runt i såsen mellan öar av ris, berättar hon.

Det var inte förrän när hon var i 18-årsåldern och arbetade i livsmedelsbutik som intresset började att spira.

– Där upptäckte jag nya ingredienser. I samma veva flyttade jag hemifrån och började laga mat.

Bloggat i 10 år på Landleys kök

Madeleine utbildade sig till fotograf, formgivare och webbdesigner och arbetade på reklambyrå i många år innan hon startade eget. I dag är hon lite av en mångsysslare och fotograferar, designar, bygger webbplatser, skapar recept, stylar med mera.

– Mycket kretsar kring mat nuförtiden. Det är det som jag tycker är roligast.

Sedan tio år tillbaka driver hon bloggen Landleys kök – en av Sveriges populäraste matbloggar. Men om vi backar tillbaka bandet så handlade det från början om skor och en dröm om att jobba på tidning. När Madeleine var liten gjorde hon tidningar i skolan och hon älskade skor, så hon skapade först en blogg om just skor.

– Men efter något år funderade jag över hur mycket intressant som man egentligen kunde hitta på att skriva om skor. Då hörde jag en kollega som stod och pratade om att han hade hittat ett recept på en blogg, och att det var så bra. Jag tyckte att det verkade coolt – tänk att kunna dela med sig av något som folk faktiskt är intresserade av. Och jag tyckte ju att matlagning var så roligt.

Mustiga grytor för alla säsonger

Grytor av Madeleine Landley

Madeleine lade ned skobloggen och började i stället med recept. Och nu, tio år senare, kommer hennes första kokbok: Grytor – lättlagat till vardag & helg.

– Det känns kul att det äntligen blev av. I början av bloggandet var det en dröm, men jag ville invänta en tillräckligt bra idé och la det på is så länge.

För en tid sedan hörde Bokförlaget Semic av sig och undrade om hon hade lust att göra en kokbok om grytor.

– Det finns många grytrecept i bloggen och de är väldigt populära, så jag tänkte: ”Varför inte”?

Boken är full med läckra recept som passar alla årstider. Madeleine förklarar att hon gärna äter grytor året om. Lite tyngre och mustigare på vinterhalvåret och lättare med fisk, skaldjur, kyckling och fläskkött under årets varmare perioder. Självklart finns det även några vegetariska grytor bland recepten.

Börja med att preppa

I inledningen får vi läsare lite smarta och praktiska tips. Bland annat beskriver Madeleine hur hon brukar ”preppa” innan hon sätter igång att koka eller steka – eller ”mise en place” som det också heter på köksspråk. Det är franska, och betyder ungefär ”ställa i ordning”,  och innebär att förbereda alla ingredienser: skala, hacka, skiva, mäta upp och lägga dem i olika små skålar. 

– Då får du lite kontroll och ser att du har allt så du inte står och steker och plötsligt inser att något är glömt. Så lagar jag i stort sett all mat nuförtiden, oavsett om jag är själv eller tillsammans med någon annan.

– Du kan göra det långt i förväg, till exempel på morgonen om du har gäster på kvällen. 

I boken uppmanar Madeleine också läsaren att våga experimentera med recepten. Att byta ut någon ingrediens eller kanske tillsätta något som är i säsong samt använda proteiner i stället för vegetabilier eller vice versa.  

”Den kan också få ta tid på sig och kompletteras med massor av goda tillbehör. Det är det som gör grytor så mångsidiga och användbara.”, skriver hon i förordet.

Grytor är också perfekt svinnmat. Trötta grönsaker, lite frysskadat kött eller konserver som hänger på sista versen kan åka ner i en gryta och få nytt liv.

Har du några favoriter bland recepten i boken?

– Nej egentligen inte. Jag gillar alla. Men där finns en laxgryta från när jag började laga mat som är lite speciell. Den var bortglömd eftersom jag har tröttnat lite på fisk. Men så testade jag den igen och kände, wow – vad god den är.

Några snabba frågor till Madeleine:

Madeleine Landley

Vad dricker du helst till maten? Vin 

Rött eller vitt? Nuförtiden helst vitt då jag har börjar att bli känslig för tanninerna

Föredrar du någon druva eller region?Jag är svag för USA, både röda och vita. Till exempel deras Chardonnay eller Pinot noir. Till vardags går jag också till den italienska vinhyllan.

När du går ut och äter, har du någon favoritrestaurang?Jag går sällan ut eftersom jag lagar så mycket mat själv. Det kanske blir någon gång om året, och då blir det någon av stjärnkrogarna.