Matkreatören: Så lagar du god mat på resan!

Matkreatören och -stylisten Sanna Ohlander älskar att åka på äventyr med husbil – men bra matlagning i ett mobilt kök kan vara utmanande. Därför skrev hon en bok fylld av recept och inspiration för att underlätta matbiten på resan.

Sanna Ohlander har skrivit boken Matsresan.

Sanna Ohlander har lång och gedigen erfarenhet av att laga mat. Förutom frilansande matkreatör och matstylist är hon även kommunikatör med lång erfarenhet av marknadsföring och har en egen matstudio. Hon har tagit fram material för bland annat kokböcker, broschyrer, förpackningar, säljmaterial, webb och sociala medier.

Intresset för att laga mat i mobilt kök väcktes till liv när hon och maken, fotografen Torbjörn Lagerwall, skaffade sin första husbil. De insåg snabbt att det var där de ville vara, med friheten att resa dit man vill och bo där det passar. "Köket" i husbilen bestod dock av en tvålågig gasolspis och lämnade mycket att önska. Men för Sanna blev det en utmaning hon kastade sig in i.

Genom åren har hon fortsatt att utveckla sina matlagningsidéer och förra året resulterade arbetet i en härlig bok, "Matresan".

– Eftersom jag arbetar som matkreatör/matstylist och är utbildad kostrådgivare, och Torbjörn är fotograf, har vi länge diskuterat att skriva vår egen kokbok. Eftersom vi kört husbil i nästan 15 år kändes det naturligt att fokusera på matlagning i ett mobilt kök för vårt bokprojekt, säger Sanna Ohlander.

Den inspirerande kokboken "Matsresan" kom ut 2023.
Den inspirerande kokboken "Matsresan" kom ut 2023.

Satsa på skafferivaror och konserver

Att laga mat med begränsade verktyg, som i en husbil, på vandringen, cykelsemestern eller campingen, kan tyckas svårt. Men för Sanna var det svåra att välja bland alla recept hon samlat på sig genom åren. Med boken vill hon ju visa att det inte behöver vara svårt att laga god och bra mat på resan – en vanlig fördom hon hör när hon pratat med människor i sin närhet.

Vilka misstag bör man undvika gällande mat när man reser med husvagn/husbil?

– Förvaring i glas är tyvärr det absolut sämsta när man reser. Då är aluminium eller bra plast bättre till förvaring. Ta inte med för mycket färskvaror, om kylskåpet (och det händer!) slutar fungera p.g.a. gas eller annat är det så trist att förlora all mat. Bättre att ha mycket skafferivaror och fylla på färskvaror på resans gång.

Sanna Ohlander och maken Torbjörn Lagerwall.
Sanna Ohlander och maken Torbjörn Lagerwall.

Något Sanna Ohlander själv gärna lagar i sitt mobila kök är mat som är "allt i ett", gärna med så få kylvaror som möjligt.

– En panna med hög kant som fylls med en god tomatsås, gnocchi, kryddig salsiccia och toppas med mozzarella funkar i alla lägen!

Vilka drycker brukar ni ha med på resan?

– Alltid någon flaska rött och vitt vin, whisky och några öl. Då klarar man sig, säger Sanna.

Något hon rekommenderar att ta med när det kommer till köksredskap är en stavmixer.

– Den fungerar även om vi inte står på el, tar minimalt med plats och kan skapa de godaste såser och röror.

Sanna lagar shakshuka i sitt mobila kök.

Foto: Torbjörn Lagerwall

Sanna lagar shakshuka i sitt mobila kök.

Glöm inte fiskespöt!

Ett matminne som ligger Sanna nära hjärtat är en resa till norska Lofoten. Paret hade hyrt en mindre båt för att njuta av de fantastiska omgivningarna och kanske prova fiskelyckan på en gång.

– Inte kunde vi i vår vildaste fantasi tro att vi en dryg timme senare skulle ha båten full av makrill! Vi hade råkat stöta på ett mindre stim av mycket hungriga makrillar och som hamnade i vår båt. Så vad gör man med trettio stycken ett kilos makrillar när man bara har ett litet husbilskök och är 250 mil hemifrån? Jo, man filear, röker, grillar, lägger in i lag och stoppar den lilla frysen full. Sen är det bara att äta makrill var och varannan dag resten av resan!

Vill du få ett smakprov av recepten i boken? Se Sanna Ohlanders recept på Bookmaker Toast här. »

Viner att ta med i husbilen eller på campingen:

Camp Syrah

96,00 kr


Ett vin med fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Serveras vid 16-18°C, med fördel till grillade rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter. Förpackat i klimatsmart och praktisk PET-flaska.

Camp Sparkling Brut

39,00 kr


Perfekt för utflykten, picknicken eller campingen - eller när som helst när man inte behöver en hel flaska! CAMP Sparkling Brut har en fruktig och fräsch doft med inslag av gula päron, gröna äpplen, fläder och citrus. Smaken är frisk och aromatiskt fruktigt med karaktär av päron, gröna äpplen och citrus.

Text: Mikaela Alex

18.04.2024
Bookmaker Toast, av Sanna Ohlander.

Bookmaker Toast.


Svårt att veta vad du ska göra för mat när du är ute med husvagnen eller husbilen? Sanna Ohlander bjuder på detta härliga recept på klassisk Bookmaker Toast i sin bok Matresan.

Läs mer »