Ny bok med vintips för varje tänkbart (och otänkbart) tillfälle.

Finns det något nytt att skriva om jordmåner och druvsorter? Elin och Andreas Grubes vinbok handlar inte om detta. I den kan du i stället få tips på vilka viner du ska välja till olika tillfällen – och få ett gott skratt medan du läser.

Elin och Andreas Grube om boken "Vin för en dålig dejt".

Elin och Andreas Grube släpper nu tillsammans boken: "Vin för en dålig dejt: ingen vanlig vinbok". De träffades på nätet. Men det var inte via någon vanlig dejtingapp. I stället var det vinintresset som förde dem samman. De hade börjat följa varandra på Instagram och efter att Andreas hållit i en online-provning skickade Elin en kommentar.

– Vi började skriva till varandra – vi kunde sitta i flera timmar på var sitt håll, berättar Andreas och Elin fyller i:

– Det var under pandemin då krogarna var stängda och många satt hemma och inte hade så mycket att göra.

Elin bekänner att hon hade varit lite nyfiken på Andreas redan innan de fick kontakt, och läst en del artiklar som han hade skrivit.

Efter ett tag bestämde de sig för att ses, och träffades över en öl på en ”sunkig” pub i Vällingby.

Andreas och Elin Grube.

Foto: Hans-Olov Öberg

Andreas och Elin träffades online över ett gemensamt intresse - vin.

– Det var en dejt som från början egentligen inte var en dejt, säger Andreas och skrattar.

På grund av restriktionerna stängde puben tidigt och träffen fortsatte hemma hos Elin.

– Det började med öl och slutade med en pangig Barolo och någon roséskumpa samt en älgskavsrätt. Och så blev vi kära, säger Andreas, sneglar på Elin och ler.

Journalister med sommelierutbildning

Både Elin och Andreas är journalister. Andreas jobbade länge som nyhetsjournalist, men har alltid haft ett stort intresse för mat och vin. Runt 2012–2103 bestämde han sig för att börja på heltid med vin och gick en sommelierutbildning.

– Jag började höra av mig till folk och de till mig. Sedan dess har han jobbat som vin- och spritjournalist.

Elin har varit redaktör på Amelia i tio år, men bytte nyligen jobb och är i dag redaktör på Aller Media med fokus på vin och mat. Sedan tre–fyra år tillbaka har även hon en sommelierutbildning och på senare år har hennes texter handlat alltmer om vin.

– Sedan jag träffade Andreas har det blivit ännu mer. Vi provar en hel del vin tillsammans. Vi äter och dricker gott – det är vår största utgiftspost, säger hon, skrattar och förklarar att de besöker allt ifrån sunkiga pubar till restauranger à la Frantzén. De tycker om kontrasterna.

Andreas fortsätter att berätta om sitt andra yrke, som också upptar en stor del av tiden. Han är även musiker och både skriver låtar och spelar själv. Gitarren är hans främsta instrument, men han spelar också piano och sjunger.

– Jag har hållit på med allt ifrån obskyra indiepopplattor med band som aldrig har blivit något särskilt till ganska stora saker som att till exempel jobba med Grotescogänget och tv, säger han och tillägger: – Vin och musik är en bra kombination.

Omslaget på nya boken "Vin för en dålig dejt".
Omslaget på nya boken "Vin för en dålig dejt".

Tävla om ett ex av boken i vår tävling här!

En annorlunda bok om vin

Nyligen släppte paret alltså sin första bok tillsammans: "Vin för en dålig dejt: ingen vanlig vinbok."

– Vi visste att ville göra en bok som inte hade gjorts innan. Jag ville inte göra ytterligare en vinskola, det finns redan så många bra, både i Sverige och internationellt, säger Andreas.

– Eftersom jag har varit redaktör har jag lagt ut en del jobb på Andreas, och vårt samarbete fungerade bra. Så jag kände att det vore kul att göra ett projekt tillsammans, säger Elin.

Andreas framhåller att han vanligtvis skriver i seriösa sammanhang, bland annat i Allt om Vin, Svenska Dagbladet och Wine table, där det ofta handlar mycket om jordmåner, vinrankor och druvsorter. Han längtade efter att skriva mer fritt och spontant – att få leka lite och vara rolig.

– Idén till vår bok växte fram när Elin och jag satt och spånade tillsammans, säger han.

En bok för både glädje och sorg

Boken är underhållande och känns lite busig. Med en stor portion humor lockar den till skratt utan att det tippar över och blir larvigt. Kapitel som ”För mycket månad kvar på lönen”, ”Äntligen barnvakt”, ”En dålig dejt” eller ”Spelkväll” leder till en viss igenkänning. Författarna driver också lite med sig själva genom att skriva ett helt kapitel om att ”Dra ner brallorna på en vinnörd”. Listan på texter och ämnen är lång, de flesta är mer eller mindre kul, men där finns också en mer allvarlig ton i ”Sorgen” eller ”Dumpad”.

Varje avsnitt avslutas med konkreta tips på vin som passar till situationen, samtliga går att få tag i på Systembolaget. Läsaren får också ta del av kunskap av det mer seriösa slaget. Faktarutor om myter, intressant kunskap eller små tips finns lite här och var på sidorna.

Andreas och Elin Grube.
Andreas och Elin Grube.

Har ni skapat texterna ihop?

– Vi har börjat på var sitt håll, och sedan skickat över det vi har skrivit till varandra som har gett feedback, förklarar Andreas.

– Sedan har det funnits texter som har stått en av oss närmare, som till exempel PMS, där jag vet precis hur det kan kännas, säger Elin och ler.

– Det var väldigt roligt och givande att jobba ihop på det här sättet. Dels att få skriva så fritt, dels att någon förädlar det man har påbörjat eller att få hugga in i en bra idé som någon annan har påbörjat, säger Andreas.

En viktig del i arbetet med boken har varit att de haft draghjälp av varandra. När orken har trutit för den ena – det här har varit ett projekt vid sidan av deras vanliga jobb – har den andre manat på och inspirerat, och vice versa.

Blir det fler böcker i framtiden?

– Ja det tror jag, replikerar Andreas snabbt medan Elin drar lite mer på svaret.

– Det blir i alla fall någon form av gemensamt projekt. Vi gillar ju båda att skriva, säger hon sedan.

Nästa punkt på deras gemensamma agenda är bröllop. I maj blir de herr och fru Grube.

– Och då blir det mycket champagne, avslutar Elin glatt.

Paret Grube dricker vin på vinbar.

Foto: Hans-Olov Öberg

Vi kan vänta oss fler gemensamma projekt för paret Grube i framtiden.

Fakta om författarna:

  • Namn: Andreas Grube och Elin Börjesson (Grube från och med i början av maj, då paret gifter sig).

  • Aktuella med: boken ”Vin för en dålig dejt: ingen vanlig vinbok” som ges ut av Spritz Lit. Boken släpptes 20 april.

  • Arbetar med: Andreas är frilansande vin- och spritjournalist och musiker. Elin mat- och vinredaktör på Aller Media.

Av: Åsa Larsson

25.04.2023