Nya restauranger och barer att spana in hösten 2023.

Den svenska matscenen är en föränderlig arena och nya krogar och restauranger ploppar upp hela tiden, vissa mer intressanta än andra. Här listar vi några premiärer som intresserar oss lite extra under hösten och vintern 2023.

Fine dining - nya restauranger i Sverige hösten 2023.

2023 är Stockholm utsett till gastronomisk huvudstad i Europa. Och visst spelar mat och dryck en stor roll i livet i huvudstaden, men det är inte den enda svenska staden med stort mat- och dryckesintresse.

I dagsläget har vi 19 restauranger i Sverige som erhållit en, två eller tre Michelinstjärnor, där Frantzén i Gamla Stan i Stockholm är den enda trestjärniga. De övriga ligger utspridda i både storstäder och mindre orter.

Under hösten och vintern har vi flera spännande restauranger, barer och krogar som slår upp portarna för hungriga och törstiga gäster. Här listar vi några av dem som vi ser fram emot att få testa. De flesta av tipsen gäller Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vet du en spännande restaurang som öppnar snart? Mejla oss gärna och tipsa på info@folkofolk.se

Nya restauranger 2023

Tegellådan, Stockholm

I Norra Djurgårdsstaden öppnar restaurangen, ölhallen och bryggeriet Tegellådan under 2023 eller 2024. De kommer att öppna i det gamla ångpannehuset i Gasverket, där de på 650 kvadratmeter kommer ha både en mindre del för ca 30 sittande gäster, en större för 100 gäster samt en uteservering när vädret tillåter. Tegellådan kommer att drivas av Lådan.

Suggan Vinbar, Göteborg

Majorna för en ny vinbar under hösten 2023, Suggan. Här hittar du mer än det vanliga på vinlistan med kunnig personal och allt i en mysig lokal på Karl Johansgatan.

Gondolen, Stockholm

Restaurang Gondolen är en klassisk krog som funnits i många år högst upp i Katarinahissen vid Slussen. Men under hösten öppnar Gondolen på nytt och under ny regi av Svenska Brasserier, som också står bakom krogar som Riche och Sturehof. Den magiska utsikten förblir dock densamma.

Grand Italian, Malmö

På våning 25 i hotellet Clarion Hotel Malmö Live byter man ut restaurangen Kitchen & Table mot Grand Italian. Här vill man spegla den växande Manhattantrenden med vällagad, traditionell italiensk mat och dryck. Nyöppningen kan dröja till maj 2024.

– Det blir en Modern Malmötolkning av den italienska matscenen som vi ser i bland annat New York och London. Målet är att skapa en levande och stimmig atmosfär som både är livlig och avslappnad, precis som på en italiensk Piazza. I hjärtat av restaurangen hittar man en traditionell pizzaugn. Den kommer att sätta tonen, och doften för upplevelsen, säger Fredrik Blomberg, SVP Food & Beverage på Strawberry.

Bambi, Stockholm

På Bjurholmsgatan 18 vid Skanstull öppnar restaurangen Bambi den 20 september. En fransk bistro som utlovar förstklassiga mat- och vinupplevelser.

Lilla Krogen, Umeå

I slutet av september öppnar (förhoppningsvis) unga krögaren Marcus Forsbergs nya restaurang Lilla Krogen. Det ska blir en avslappnad bistro där man serverar rätter gästerna kan dela med varandra. Ett ställe man vill besöka ofta.

Botica, Stockholm

I Kungsträdgården i Stockholm city öppnar den portugisiska restaurangen Botica. Här kommer man bland annat att servera portugisiska tapas, petiscos, och andra smårätter som gästerna kan dela på ihop med väl utvald dryck.

Heurlins och Brasserie Draken, Göteborg

I hotel Clarion Draken öppnar denna saltstänka havsbistro upp under hösten 2023. De skriver själva på hemsidan att de "gillar bärs och garagevin. Ett skruvat kondis som älskar bubbel till det söta. Kräftor och kärleksmums. Hantverksöl och hallongrottor. Räkor och Napoleonbakelser. Fisktacos och prinsesstårta. Gubbröra och glasstårta. Bubbel och bakverk. Här är det högt och lågt, oborstat och polerat, rejält och förfinat. Och det är bara att komma in, här bokar vi inga bord."

På 33:e våningen öppnar dessutom Brasserie Draken den 1 oktober. Utöver en fantastisk utsikt över staden kommer du även bjudas på klassiska rätter i en modern tappning - många färdigställs rakt framför ögonen på dig! 

Skybaren 360, Stockholm

Vid Liljeholmskajen ligger denna nybyggda, inglasade takrestaurang på 26:e våningen vid vattnet med utsikt in mot staden och 360 grader runt. Restaurangen väntas öppna någon gång under hösten/vintern 2023, och här kommer serveras rätter med en internationell touch. Att restaurangen ska ha både skybar och takterrass bådar för att detta kan bli en turistattraktion.

Leijontornet, Stockholm

Den 5 september öppnar restaurang Leijontornet i det anrika kvarteret i Gamla Stan. Utöver "hedinistisk" gastromini kommer här även finnas en vinbar i entrén och stort fokus ligger på just viner. Denna restaurang i fyra våningar kommer ligga i samma lokaler som tidigare inhyst krogar som Djuret, The Burgundy, Pubologi, Det Nynordiska Leijontornet, Omakase Köttslöjd, Flickan, Asador La Niña, La Ragazza, Svinet och Vingården.

La Fusione och Trabidor, Stockholm

Men restaurang Leijontornet är inte den enda restaurangen som öppnar upp i det historiska kvarteret. Här öppnar även La Fusion i oktober, när krogarna Flickan och La Ragazza slås ihop till en "gastronomisk dubbelsmocka". Lokalen blir gamla Flickan och The Burgundy's lokaler som nu blir dubbelt så stort. Under sommaren öppnade här även Trabidor som en ny restaurangdel till befintliga Tweed.

Chicca Belloni, Göteborg

I september öppnar Medelhavskrogen Chicca Belloni i Rosenlund. Detta ska vara ett ställe för dig som "älskar att glida runt i hatt på Italienska rivieran, käka fritto misto till lunch och svalka dig med en Pigato under ett parasoll". Räkna med italienska och kanske sydfranska specialiteter. Och gott vin förstås.

Afrika Sthlm, Stockholm

I Slakthusområdet i södra Stockholm öppnar under hösten Afrika Stockholm, där mat från Östafrika, Västafrika och Afrikas horn samlas under ett tak och kommer att bjuda på fantastiska smaker. Utöver spännande maträtter bjuds här även på afrikanska drycker och konst. Här kommer även finnas en uteservering med solläge under sommarhalvåret.

Saga, Göteborg

Under hösten beräknas restaurang Saga öppna på Ascheberggatan i Göteborg. Köket blir en mix av smaker från Sverige och Singapore, med fokus på råvaror i säsong och närproducerat. Bakom restaurangen står Pearly Teo som tidigare ägde den japanska restaurangen Kuruya, och Viktor Chu som är en av personerna bakom Koizen Omakase room.

01.09.2023