Så skapar Set Designer Niklas Hansen magi för vinerna utan namn.

Det är en svår konst att skapa en miljö som kan överraska och förföra, eller få betraktaren att tänka till och associera. Niklas Hansen har drygt tjugo års erfarenhet av matstyling och är nu aktuell med set design för vinerna utan namn - Kein Name.

Niklas Hansen med flammkuchen och Kein Name Spätburgunder

För Anoras nya viner har Niklas arbetat med två olika fotoprojekt. Tillsammans med Maria Östlin har han med minimal rekvisita skapat avskalade miljöer för pressbilder på flaskor och vin i vackra stilrena glas. Med Pål Allan har han skapat recept och vackra fotografier på mat för vinerna Kein Name grüner veltliner, riesling, rosé och spätburgunder (pinot noir).

Filmiskt och lyxigt uttryck

Niklas signum är hans sätt att kombinera olika former, färger och texturer genom att arbeta med textilier, blommor, olika sorters trä och olika livsmedel. – Jag är passionerat intresserad av att skapa en miljö som får en att vilja äta och dricka [GG1] och siktar alltid på att resultatet av min Set Design ska ge ett filmiskt och lyxigt uttryck. När den som läser om vinet och tittar på foton eller filmer som jag varit med att skapa så är det alltid det aptitliga uttrycket jag vill åt, säger Niklas Hansen.

Kein Name Riesling Brut och retro videokamera

En miljö tar timmar att förbereda

När Niklas börjar planera och skapa ett tema och set design för en produkt, maträtt eller kanske en hel meny behöver han utgå från en mängd olika perspektiv för att det ska se bra ut på bild eller i film. Då en tredimensionell miljö med mat och dryck ska se estetisk och aptitlig ut på tvådimensionella bilder. Niklas samarbetar nära med kund och fotograf och jobbar ofta i många timmar med ljussättning och vinklar innan själva fotograferingen tillsammans med fotografen startar. Ofta går mycket av förberedelserna åt för att hitta den rätta rekvisitan, äpplet med den rätta röda spräckliga färgen eller den där gamla filmkameran som placerades på pressfotot för Kein Names Riesling Brut. – Som Set Designer är du en slags scenograf och ibland kan du behöva ta fram dina kunskaper om konsthistoria, eller det du genom erfarenhet har lärt dig om hur olika typer av material och former fungerar i relation till kameran, fortsätter Niklas. Det viktigaste att tänka på när mat och dryck ska kombineras är att det ska se både aptitligt och snyggt ut på bild eller film. Det absolut svåraste är att få stekt eller grillat kött att se bra ut på bild.

Kein Name Niederösterreich Grüner Veltliner, Rheinhessen Trocken Riesling och Zweigelt Rosé Trocken

Från läkarutbildning till konstskola

Innan Niklas började som egen företagare inom Set Design hann han börja studera på läkarlinjen och gå på konstskola samt jobba med en rad olika yrken innan allt föll på plats för att sedan satsa helhjärtat som Set Designer. Idag är Niklas Hansen en av branschens mest namnkunniga och arbetar med kunder som Grand Cuisine, Gourmand, Swarovski, Vogue, IKEA, Nordiska Kompaniet, Klarna, Givenchy, Dior, Hermès, Zara Home och nu senast Anora för vinerna Kein Name. Senast Niklas arbetade med vintema var tillsammans med en av världens främsta champagnekännare, Richard Juhlin och med Set Design för boken Champagne Magnum Opus, där Niklas tillsammans med fotografen Pål Allan arbetade fram stilistisk set design för bokens arrangerade fotografier. – Från början ville jag bli läkare och började på läkarlinjen, men jag insåg ganska snabbt att det var konsten jag brann för. Jag började på en konstskola och fick på så sätt upp ögonen för hur vackra ting, mat och dryck skulle kunna gestaltas och förädlas och hur saker skulle kunna se ännu bättre ut på bild, avslutar Niklas Hansen.

Två viner från Kein Name:

Purjolöksstrudel med champinjoner och ett glas Kein Name Zweigelt Rosé

Purjolöksstrudel med champinjoner.


Strudel är populär rätt i Tyskland, Österrike samt östra Europa. Den här vegetariska varianten är fylld med en otroligt god purjolöksröra som får en extra piff av stekta champinjoner. Servera strudeln tillsammans med ett glas rosé eller pinot noir.

Läs mer »