Smaker från italienska södern - ny bok om södra Italien.

Södra Italiens matkultur är hyllad världen över. Vill du förstå varför så kan Susanna och Patric Björninger låta dig guidas och inspireras i deras kommande bok ”Smaker från italienska södern”.

Sicilien med Etna och apelsinodling

I november släpper Susanna och Patric Björninger en bok om Italien som är både en kokbok samt en hyllning och inbjudan till ett land de älskar. På 250 sidor kan alla som är nyfikna på maten såväl som Italien låta sig inspireras och drömma sig bort. folk o folk har pratat med Susanna Björninger om tankarna bakom boken Smaker från italienska södern

– Vi förälskade oss i Italien för många år sedan, när Patric reste dit i jobbet och jag följde med honom på några av resorna. 

De hittade då massor av härliga råvaror, maträtter och platser och ville dela med sig av upplevelsen till andra. Ett tag funderade de på att starta egen restaurang eller deli-butik, men det landade i att Patric gav ut ett magasin – Solo Italia – där Susanna bidrog med att skriva reportage. 

– På det sättet kunde vi resa och samtidigt jobba med något som vi gillade. Det hade inte varit möjligt om vi hade startat någon annan verksamhet, säger Susanna Björninger. 

Bokdröm som blev verklighet

Så småningom växte tankarna kring en bok om Italien fram, och de började arbeta på Smaker från italienska södern – en bok som handlar om de sex sydligaste regionerna: Kalabrien, Sicilien, Kampanien, Apulien, Sardinien samt Basilikata. Boken beskrivs bäst som en palett av smaker från de olika regionerna i den italienska södern.

– Vi inleder varje kapitel med historia, kultur och lite kuriosa om varje region. Sedan går vi in på vinet, vinets historia och hur det ser ut i dag. Att till exempel de sicilianska vinproducenterna har börjat arbeta med nya metoder för att förbättra kvaliteten på vinet. Därefter fortsätter vi med mat och regionala recept. Varje kapitel avslutas med tips på våra smultronställen.

Historia från både Grekland och romarna

I boken förklarar de båda författarna att det var grekerna som förde med sig vinstockar och oliver till Sicilien. Sädesslagen kom med romarna vilket gör att sicilianarna i dag bakar bland de godaste bröden i hela Italien. Susannas favorit på Sicilien är öns största stad, Palermo, som ligger på den nordvästra kusten.

– För mångfaldens skull. Där finns allt, säger hon och drömmer sig bort.

Susanna Björninger bakom Smaker från italienska södern

Recepten i Smaker från italienska södern kommer från personer som de har träffat och därefter har Susanna anpassat och omarbetat dem så att de fungerar i Sverige.

– Vi vill att läsarna ska kunna laga recepten med produkter som de kan hitta i svenska butiker. Men själva grunden i alla rätter som vi presenterar är lokal, säger hon.

Vad är det som gör att du fastnat för just den italienska maten?

– För det första är det enkelheten och att man äter efter säsong. Smakerna och att det ser trevligt ut för ögat är också en stor anledning till varför det italienska köket är min favorit.

Inspireras av en visuell resa

Boken Smaker från italienska södern är omfångsrik. Drygt 250 sidor späckade med massor av härliga bilder på mat och miljöer som är tagna av de båda författarna.

– Vi vill att läsarna ska inspireras av boken och kunna vara där visuellt i stället för att resa dit. Att den kanske skapar en nyfikenhet och en önskan och vilja att veta mer. Vi skrapar ju bara på ytan. Det finns otroligt mycket att uppleva och upptäcka i Italien, säger Susanna entusiastiskt innan vi avslutar vårt samtal.

Dryck med italienska smaker:

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

289,00 kr


Utnämnd av Robert Parker´s Wine Advocate till en av "Top ten discoveries of the year 2019"

Druvorna till det här vinet kommer från vingården Sciara Nuova som ligger 850 m.ö.h på en sluttning till vulkanen Etna. Druvan Carricante är en lokal Siciliansk druva med stor kvalitetspotential. Den växer främst runt vulkanen Etna och det finns endast cirka 200 hektar totalt.

CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic med pasta och citron

Nytt vin med smak av Sicilien.


Nu lanserar CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic i Systembolagets beställningssortiment. Ett aromatiskt och friskt vitt vin från Sicilien gjord av de ekologiskt odlade druvorna catarratto och zibibbo.

Läs mer »