Sofia Wood förklarar sin kärlek till pasta i sin nya kokbok.

Vi har träffat influencern och matkreatören Sofia Wood som är aktuell med en sin nya kokbok "Darling Pasta" som fokuserar helt på Sofias älsklingsmat utifrån olika tillstånd i livet.

Sofia Wood

Sofia Wood är bloggare, poddare och har givit ut tre kokböcker. Från början var matlagningen bara ett stort intresse och hon jobbade med marknadsföring på Bukowskis. Men plötsligt hade hennes matlagningsblogg blivit jättepopulär och Norstedts hörde av sig och ville göra en kokbok. Nu driver hon eget företag och är aktuell med sin tredje kokbok: ”Darling Pasta”.

– Mat har alltid varit en central del i mitt liv. Mina första barndomsminnen är från när jag satt på köksbänken och tittade på mamma som lagade mat, säger Sofia Wood. 

Sofia hade dock aldrig en tanke på att bli kock eller syssla med matlagning annat än för sitt eget höga nöjes skull. I grunden är hon utbildad konstvetare och arbetade med marknadsföring, bland annat i elva år på Filippa K och senast på Bukowskis. 

– Jag har alltid lagat jättemycket mat. Det är min passion i livet och jag tycker att det är en stor källa till kreativitet, glädje och avslappning. 

– Tidvis har jag drivit en matblogg. I början var det mina kompisar som ville att jag skulle dela med mig av mina recept. Sedan växte bloggen av sig själv och plötsligt fanns det många människor som jag inte kände som tyckte om att läsa om min mat och att laga mina recept.

Pasta Vongole och vinglas

I samband med att Sofia skulle gå på föräldraledighet med sitt tredje barn fick hon ett mejl från Nordstedts förlag där de undrade om hon var intresserad av att skriva en kokbok.

– Tajmingen passade bra och jag tackade ja. Men jag var otroligt naiv inför den stora mängden arbete och tid som det tar att skriva en kokbok.

Första kokboken tog slut direkt

Under föräldraledigheten skrev Sofia alltså sin första kokbok ”Chez Wood”. Den gick över förväntan. Redan innan boken hade kommit ut var intresset så stort att upplagan inte räckte till och de fick göra ett nytryck direkt.

– När föräldraledigheten var slut gick jag aldrig tillbaka till Bukowskis.

Det här var tre år sedan och i dagsläget bloggar Sofia på Elle  – en blogg som är bredare och mer lifestyle-inriktad än den ursprungliga matbloggen. Där skriver hon om allt från inredning, konst och design till mat och privata historier. Hon driver också en podcast tillsammans med Elsa Billgren.

Nu är hon aktuell med sin tredje kokbok: ”Darling pasta”. På kommentaren att hon är produktiv med tre böcker på tre år, ler Sofia och svarar:

– Det finns en stor glädje i att skapa böcker. När det är kul blir det också lätt och då infinner sig en energi som är väldigt härlig.

Pasta är verkligen Sofias älskling

Sofia Wood vid matbord

– Titeln på den senaste boken är ”Darling pasta” eftersom pasta är det godaste jag vet i livet. Det är verkligen min älskling – det som är trevligast att servera, roligast att laga och som man oftast är sugen på. Jag tycker verkligen att pasta är underbart, säger hon entusiastiskt.

Sofia tycker också om spännvidden med pasta. Allt ifrån den som tar en hel dag att knåda fram och göra i komplicerade former till den köppasta som finns i en dåligt sorterad mataffär.

– Det går att jobba med alla sorters pasta.

Hon uppskattar också enkelheten med pasta och tycker att den symboliserar trygghet och förklarar att hon har svårt för mat som man blir osäker av att tillaga och som inger stress. 

– Som det klassiska misstaget många gör på nyårsafton. Att de tillagar något som de inte behärskar och allt blir som en enda lång ”Golgatavandring”.

Rödvinspasta med burrata

Kommer långt med den perfekta tomatsåsen

Pasta med en ”perfekt” tomatsås, en bit mjölkig mozzarella med god olivolja ringlad över har Sofia tillagat som första mat i alla hem där hon någonsin har bott, när hon har kommit hem med sina barn från BB samt det var det hon fick direkt efter många timmars flygresa när hon som barn åkte och hälsade på pappa i Australien.

– På nyårsafton dukar jag det vackraste jag kan med fint porslin och linneservetter, tänder levande ljus, har vackra blommor på bordet och tillagar en fantastisk hummerpasta som finns med i boken. Det blir så trevligt och alla känner sig bekväma.

Vad dricker du till pasta?

– Jag kan tycka om ett lite lättare rödvin som serveras ganska kylt. En kyld pinot noir är trevligt till de flesta pastor. Jag älskar också en härlig Beaujolais eller tycker att det kan vara gott med en sangiovese. 

– Jag har ofta mycket citronzest och hög syra i min mat, och då dricker jag gärna vitt till. Då kan det till exempel vara trevligt med en riesling, säger Sofia Wood.

Om Sofia Wood:

Namn: Sofia Wood Ålder: 37 år Bor: Norrköping Familj: Maken Andreas Sjöstrand samt tre barn. Aktuell med: Boken Darling Pasta som ges ut på Norstedts.  Tidigare böcker: ”Chez Wood: en kokbok för vardag, vila och fest” samt ”Vinter hos Wood: en kokbok från höstmörkrets inträde till vårljusets återkomst”, båda utgivna på Norstedts förlag. Övrigt: Bloggar på Elle.se samt driver podcasten ”Billgren Wood” tillsammans med Elsa Billgren.

Tre pastarecept från Sofias bok: