Tricolormat till Italiens nationaldag.

Gör som italienarna, satsa på trefärgad mat den 2:a juni och fira italiens nationaldag med italienska läckerheter och ett glas rött. Vi tipsar om recepten.

Pizza med ruccola, parmesan och tomat.

Visste du att man äter trefärgad mat i Italien den 2:a juni? Kanske inte alla - men vi har hört att det finns en hel del italienare som firar sin "Festa della Repubblica Italiana" med att äta mat som är grön, vit och röd. Så lägg den 2:a juni på minnet och fira landet som givit oss läckra pizzor, härliga pastarätter och goda viner. Buon appetito!

Tips på superenkel tricolormat:

- så enkelt att det inte ens behövs ett recept.

  • Pizza toppad med mozzarella, tomat och basilika

  • Pizza toppad med ruccola, parmesan och tomat (se bild)

  • Plocktallrik med mozzarellabollar, cocktailtomater och grön paprika

  • Pasta med grön pesto, fetaost och soltorkade tomater

  • Klassisk caprese - mozzarella, tomat och basilika

Om du vill lyxa till det bjuder du på kalvfilé med parmesanrostade rotfrukter, pinjenötter och palsternackspuré. Är du sugen på en värmande soppa rekommenderar vi Pappa al Pomodoro - en härlig soppa med rötter i Toscana. Eller så satsar du på läckra kalvfärsköttbullar "Polpette" med tomatsallad och mozzarella - lätt som en plätt!

Goda italienska viner.

I över 140 år har den italienska vinproducenten Ruffino tillverkat viner i absoluta toppklass.

De senaste åren har deras engagemang i att värna om miljön och den biologiska mångfalden ökat och de har gjort omfattande investeringar i hållbar produktion och ekologisk odling. På hyllan på Systembolaget hittar du Ruffinos Chianti Organic både på hel- och halvflaska. Det är en medelfyllig Chianti som passar utmärkt till pizza, pasta eller kyckling.

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Drvorna i denna medelfylliga Chianti är ekologiskt odlade och väljs med omsorg från vingårdar i Chiantiområdet. Vinet jäser och lagras i rostfria ståltankar för att bevara så mycket som möjligt av druvan karaktär, fruktighet och fräschör.

Ruffino Chianti Organic, 375ml

75,00 kr


En praktisk halvflaska när man bara vill ha ett glas vin till maten. Samma goda Chianti som i helflaskan. Ett vin som är utmärkt till lätta kötträtter som fläsk eller kalv, pasta, pizza och kyckling. Passar också bra till mildare ostar.

Till desserten.

Länge har dessertvinet fört en slumrande tillvaro på Systembolaget, men vi ser att allt fler svenskar fått upp ögonen för detta trevliga vin. Ruffinos Vin Santo serveras traditionellt till mandelskorpor men är även utsökt god till desserter som innehåller nötter.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Ett nyansrikt vin där smaken dröjer sig kvar i munnen länge. Här finns söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Doppa mandelbiscotti i vinet för en klassisk italiensk smakupplevelse.