Vegansk Spicy Miso Ramen.
Receptet ur Gustav Johanssons bok "Klassiska rätter på veganskt vis" är toppat med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar.
Läs mer »Vi har pratat med Gustav "Jävligt Gott" Johansson om nya kokboken Klassiska rätter på veganskt vis – hållbara recept på maten du inte kan vara utan.
Gustav Johansson står bakom Jävligt Gott, Sveriges största blogg med vegansk mat. Han startade 2011 och har sedan dess hunnit ge ut fyra kokböcker. Den senaste, Klassiska rätter på veganskt vis – hållbara recept på maten du inte kan vara utan, innehåller veganska versioner av våra favoriträtter. Folk o folk fick en pratstund med Gustav.
Gustav Johansson blev vegetarian när han var 19 år. Efter ett ohälsosamt sista år på gymnasiet med mycket Burger King på lunchrasterna och öl bestämde han för att ta tag i sig själv.
– Jag behövde en utmaning och tänkte: ”Om jag kan bli vegetarian bevisar det för mig själv att jag har självkontroll. Dessutom skulle det vara en bra sak rent hälsomässigt.”
Efter ett tag slutade han att se på kött som mat, det blev mer som kroppsdelar på djur. Men kommentarer från kompisarna som ”Har du gett upp allt gott i livet?” fick honom att fundera. Han gillade husmanskost, hamburgare och pizzeriakäk. Skulle han nu tvingas att välja mellan det nya ansvarstagande livet och sådan mat som han tyckte om?
– Jag tyckte att det kändes skittråkigt.
Han ställde sig frågan om det verkligen var omöjligt att kombinera de två och började experimentera hemma i köket.
Det visade sig att det gick och 2011 startad han sin blogg ”Jävligt Gott”, med tips och inspiration på vegetarisk mat. Efter några år tog den fart och sedan kom vegoboomen. I dag är Gustavs blogg Sveriges största veganska blogg – han har gått från att vara vegetarian till vegan och han har just släppt sin fjärde kokbok: Klassiska rätter på veganskt vis – hållbara recept på maten du inte kan vara utan.
– Hälsan som det primära släppte jag efter det första halvåret. Sedan handlade det om djuretik. Det senaste åren har klimatfrågan varit en stor anledning.
Som bloggande vegetarian lärde han sig mer om hur köttbranschen ser ut och kom fram till att köttproduktion och mejerier är två sidor av samma mynt. Båda två handlar om djurindustrin och djurhållning, hur kon har det när den lever oavsett om den ska slaktas till kött eller mjölkas.
– Jag insåg att alla argument som jag hade för att vara vegetarian stämde väl överens med varför jag också skulle minska mitt mejeriintag. Det kom också alltmer nya produkter i butikerna som gjorde det enklare att hitta valmöjligheter.
I dag finns många bra alternativ till kött och ägg på marknaden som är ganska lika de riktiga råvarorna.
– Det som var klurigt att byta ut var osten. Vegetarianer äter ofta sjukt mycket ost.
Den senaste kokboken innehåller alltså en massa traditionella rätter i veganska versioner
– Det har inte varit så svårt att ta fram recept. Det har jag ju gjort på bloggen i tio år. Den stora utmaningen var att låta rätterna få vara som ursprunget.
Många ifrågasätter varför veganska rätter måste se ut som kött. Kan det verkligen bli gott om man härmar något på det sättet?
– För mig är det enkelt. Jag älskade husmanskost och hamburgare. Varför ska jag behöva sluta äta god mat när jag bara vill äta hållbarare? Det är en jättekonstig tanke.
Det är inte rätterna, traditionerna eller smakerna som är problematiska – det är vissa råvaror.
– När jag säger att vi ska undvika att äta kött tänker folk egentligen inte ”vi ska vi äta mindre gris”. De tror att det innebär onormal, konstig och tråkig mat. Många är fast i bilden att vanlig mat innehåller kött och vegetarisk är sådant som risotto och pasta med grönsaker i tomatsås.
Gustav vill utmana köttnormen – bilden av att normal mat innehåller kött och bara viss mat får vara vego.
– Blir det mindre boeuf bourguignon för att den är gjort på sojakött i stället för kokött? Eller mindre korv med bröd om det är ärta i stället för gris i korven? Så länge smakupplevelsen är densamma måste vi släppa den tanken.
Förutom en massa läckra recept slår Gustav hål på en del myter i boken. Som att man faktiskt blir mätt på vegansk mat och det går att träna hårt utan att äta kött, samt att man får i sig alla näringsämnen, förutom B12 som man kan behöva ta som tillskott.
I sin helhet är Klassiska rätter på veganskt vis också en praktisk handbok för den som är nybörjarvegan. Varför uppfinna hjulet själv när det finns så mycket tips i den här boken? Det finns till exempel ett avsnitt som utförligt beskriver olika veganska alternativ till många av våra vanliga kött- och fiskråvaror.
– Ja, herregud. Du måste komma ihåg att det är kemi när det kommer till vad som funkar med vin eller inte. Det du får tänka när du lagar växtbaserad mat är att du ska göra precis vanligt. Om du har mycket syra så behöver du ett vin som balanserar det, och har du mycket djupa umamitoner så behöver vinet balansera det.
– Laga mat från min kokbok så kommer du att ha liknande smakprofiler som mat med kött. Mina rätters smakprofiler påminner om sina original, och det är ”jävligt gott”. Du kan para ihop min boeuf bourguignon med ett vin som passar till Per Morbergs variant.
Namn: Gustav Johansson
Yrke: Bloggare och kokboksförfattare
Aktuell med: Kokboken Klassiska rätter på veganskt vis – hållbara recept på maten du inte kan vara utan som ges ut av Bonnier Fakta
Blogg: Jävligt gott
Finns alltid hemma:
Sojasås – japansk och kinesisk
Färsk citron - den lilla extra syran kan kompensera att man exempelvis inte har ost
Raps- och olivolja
Formbar färs – om man ska ge sig på ett enda vegosubstitut så är färsen det bästa. Den är enkel att forma i alla rätter; köttfärssås, köttbullar, tacos med mera.
Receptet ur Gustav Johanssons bok "Klassiska rätter på veganskt vis" är toppat med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar.
Läs mer »Tips för att få vegansk mat att passa till kraftiga röda viner.
Läs mer »Att utesluta animaliska produkter från sin kost är inte längre någon raritet. Människor som väljer att äta veganskt blir fler och fler.
Läs mer »Många har redan upptäckt de fantastiska bananpannkakorna som passar lika bra som frukost som till mellanmål eller fika. Här får du ett veganskt recept på bananplättarna!
Läs mer »