Yvonne Ryding i Sveriges Mästerkock: "Tufft att laga mat på tid".

I höstens "Sveriges mästerkock VIP" får vi se åtta välkända svenskar tävla i matlagning i TV4. En av dem är forna skönhetsdrottningen och entreprenören Yvonne Ryding. folk o folk tog ett snack med henne på om tävlingen (och en del annat).

Yvonne Ryding i Sveriges Mästerkock VIP 2022.

Yvonne Ryding växte upp utanför Eskilstuna och arbetade som undersköterska inom äldreomsorgen. Planen var att studera vidare till barnmorska eller narkossköterska, men det kom annat emellan.

1983 valdes hon till Sveriges Lucia och året därpå till Fröken Sverige. Tävlingen tog henne sedan vidare till USA och världens största skönhetstävling, Miss Universum – som hon också vann.

– För mig var det en chock att komma härifrån Sverige och till USA, berättar hon för folk o folk.

Hon påminner om att det var på den tiden som vi endast hade två tv-kanaler och tre radiokanaler. I USA såg det ut ungefär som det gör här i dag. Dåtidens 20-åringar var heller inte alls lika beresta som många är i dag.

– Dessutom var jag inte jätteduktig på engelska, vilket också var ett dilemma, berättar Yvonne när hon tänker tillbaka på händelserna som för alltid förändrade hennes liv.

Yvonne Ryding reste runt i hela världen

Plötsligt befann hon sig i en position där hon skulle representera, ha saker att säga och samtidigt vara sig själv. I ett år reste hon runt på jobb i stora delar av världen, kontrakterad av organisationen bakom Miss Universe. Möte med främmande kulturer, religioner och nya människor blev en del av vardagen. Efteråt stannade hon kvar i New York och arbetade som modell och ambassadör för olika produkter.

Trots all uppståndelse och glamour kring tävlingen och åren efteråt lyckades Yvonne behålla båda fötterna på jorden. Mycket tack vare sin tidigare arbetslivserfarenhet, enligt henne själv.

– Jag har ofta kommit tillbaka till tiden i Sverige innan jag for ut och mina erfarenheter från arbetet inom vården med gamla och sjuka. Där var jag med om mycket, som exempelvis akuta sjukdomstillstånd och till och med någon som dog i mina armar. Jag hade nog ett annat perspektiv på tillvaron än de som inte hade gjort annat än gått på college och sedan modellat, säger Yvonne Ryding.

Yvonne Ryding är med i Sveriges Mästerkock VIP hösten 2022.

Gabriell Liljevall

Yvonne Ryding är med i Sveriges Mästerkock VIP hösten 2022.

Så småningom flyttade Yvonne Ryding tillbaka hem till Sverige och började arbeta som ambassadör för olika varumärken. Hon skapade också en egen hudvårdsserie – YR Skincare – med svensktillverkade produkter och i huvudsak naturliga ingredienser.

– Det är 27 år sedan och den har funnits med mig sedan dess, även om jag samtidigt har gjort mycket annat.

Under åren har det även blivit en hel del tv i olika sammanhang. Bland annat som värdinna för "Melodifestivalen", programledare i "Förkväll" och en medverkan i "Let’s Dance". I dag jobbar Yvonne Ryding också som ambassadör för modeföretaget Joy och för kosttillskott med Omega-3.

– Jag är väldigt selektiv och noga med vilka jag jobbar så att jag verkligen står för det som jag blir förknippad med, säger Yvonne

Tävlar i Sveriges mästerkock VIP i TV4

I höst är Yvonne Ryding aktuell i "Sveriges mästerkock VIP" i TV4. Där tävlar åtta kända svenska profiler i matlagning. folk o folk når henne på telefon efter att de första avsnitten har sänts. Ditintills har det blivit en hel del positiva kommentarer från den kompetenta Mästerkockjuryn. Hon har serverat en kycklingpanna med smakkombinationer som är lysande enligt Mischa Billing och lagat köttbullar som hänför Markus Aujalay och som enligt Leif Mannerström är perfekta.

– Jag gillar både att baka och laga mat och att experimentera i köket, det har jag alltid gjort. Det är ett intresse som jag delar med mina barn och deras andra hälfter. Så vi lagar mycket mat tillsammans, vilket är jätteroligt.

Hur kom du med i "Sveriges mästerkock"?

– Jag fick frågan, och det kanske berodde på att producenten visste att jag var intresserad av att laga mat. Han var också producent för "Förkväll" och där var det mycket matlagning.

Men det var inte helt självklart för Yvonne Ryding att ställa upp. Hon tog sig en funderade och pratade med barnen innan beslutet.

Kändisarna som tävlar i Sveriges Mästerkock VIP 2022.

Gabriell Liljevall

Alla kändisar som tävlar i Sveriges mästerkock VIP 2022.

– Jag tvekade eftersom jag kände att det skulle bli tufft att laga mat på tid. Men det var jättekul och jag lärde mig nya saker. Vi fick ju en hel del tips under vägen. Ett sådant var att man inte ska vara rädd för att krydda maten ordentligt. Det kan tyckas enkelt, men det är otroligt viktigt om det ska smaka bra, berättar Yvonne.

Just tiden blev en av de stora utmaningarna under programmets gång.

– Det är svårt att planera en rätt när du inte vet innan vad det ska bli. Du har sextio minuter på dig från att du får reda på uppgiften och då ska du bestämma allt. Ska det vara potatis till eller inte och i så fall vanlig eller potatismos? Eller ska det kanske vara ris?

Yvonne Ryding lagar gärna säsongens råvaror

När Yvonne själv får välja vad hon ska laga blir det ofta sådant som är i säsong.

– Nu under hösten gör jag grytor, både fisk- och köttgrytor. Och mycket svamp som jag går ut i skogen och plockar. Det är guld.

På våren gillar hon att grilla. Gärna lättare mat som en grillad kyckling med en matig sallad till.

Vilka ingredienser kan du inte vara utan?

– Smör och olivolja samt fisk-, kyckling- och oxbuljong finns alltid hemma. Och jag ser till att ha påfyllt med massor av olika kryddor.

Har du några favoritställen när du går ut och äter?

– Det beror vilket humör jag är på. Jag kan njuta av en fin middag på Grand, men det kan också vara väldigt gott att äta en pizza i vår fina pizzarestaurang Femhundra grader på Bruket i Hälleforsnäs.

Och vin – tycker du om vin?

– Gärna, och det är kul när man hittar bra kombinationer med mat. Om det blir rött, vitt eller rosé beror också på vilken tid på året det är. De röda får gärna ha en vaniljtouch, så jag gillar Rioja eller lite lättare Chianti. När jag dricker vitt ska det vara torrt. Med rosé är det lite svårare att hitta goda, många är för parfymiga för min smak. Men när jag nyligen var i San Remo hittade jag en jättegod, den var väldigt ljus, men jag minns inte vad den heter, säger Yvonne Ryding.

Text: Åsa Larsson


Förslag på god rioja:

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Förslag på god chianti:

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Ruffino Chianti Organic har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits. Passar utmärkt till pasta, pizza och lättare kötträtter.