När Cabernet Sauvignon visar upp sina bästa sidor.

Lär känna sydafrikanska Nederburg och deras prisbelönta Cabernet Sauvignon.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

Nederburg har fått utmärkelsen The World’s Most Admired Wine Brands som endast delas ut till 50 vinproducenter i världen. Lär känna vinmakaren Nederburg och ett av deras prisbelönta viner: Manor House Cabernet Sauvignon.

Visserligen är Cabernet Sauvignon världens mest odlade druvsort och anses både vara lätt att odla och tillverka vin utav, men ibland blir man extra glad när vinet visar upp mycket mer än prislappen indikerar. Så är fallet med Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon. Producenten som ligger i vinområdet Paarl är Sydafrikas mest prisbelönta vineri och vinner ständigt flest utmärkelser, både internationellt och i Sydafrika. Manor House Cabernet Sauvignon 2016 har allt man önskar finna i en bra Cabernet, med både toner av svarta vinbär, mörka plommon, choklad och ceder. Vinet är generöst och har en intensitet och nyansrikedom som man normalt förknippar med bra mycket dyrare viner.

Utsedd till Sydafrikas bästa Cabernet Sauvignon.

Det är ingen tvekan om att Nederburgs vinmakare för röda viner, Samuel Viljoen, tillsammans med chefsvinmakaren Andrea Freeborough bemästrar druvan Cabernet Sauvignon till fullo. Årgång 2015 av Manor House Cabernet blev nyligen utsedd till Sydafrikas bästa Cabernet Sauvignon i den årliga tävlingen för Sydafrikanska Cabernet Sauvignon-viner, arrangerad av winemag.co.za. Det var det enda vinet som fick 95 poäng, det högsta betyget av samtliga 89 viner. Vinet Two Centuries Cabernet Sauvignon är ett av Nederburgs prestigeviner och har rönt mycket stor uppmärksamhet internationellt. Årgång 2014 fick fem stjärnor i Platter´s Guide utgåva 2018 och utsågs till "Årets röda vin". Årgång 2013 fick "Gold Outstanding" i vintävlingen (IWSC) och fick "Warren Winiarski Trophy for Best Cabernet Sauvignon". Även tidigare årgångar har fått en rad prestigefulla utmärkelser.

Konsten att skapa nyansrikedom.

När man bedömer viners kvalitet utgår man ifrån fyra faktorer; balans, komplexitet, smaklängd och intensitet. Vi tänkte gå in närmare på hur Nederburgs skickliga vinmakare lyckats få en fin komplexitet, eller nyansrikedom som man också kan uttrycka det, i Manor House Cabernet Sauvignon. Det viktiga är den slutgiltiga blandningen och att man har många komponenter att arbeta med. Det är ju mycket lättare för en konstnär att måla en vacker tavla om man har en bred palett av olika färger. Därför väljer man ut druvor från flera olika vingårdar i Costal Region, där alla har unika förutsättningar vad det gäller klimat och jordmån. Alla vingårdar vinifieras separat på olika sätt och sedan lagras vinerna på olika typer av fat. Så i slutändan har man en mängd olika viner som kan användas under blandningsproceduren. Målet är att det slutliga vinet ska ha ett bättre slutresultat än de olika komponenterna separat. En konstart som få behärskar.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

159,00 kr


Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon har en fruktig och bärig doft av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Generös, något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Pigg syra och välbalanserat avslut med lena men påtagliga tanniner. Rekommenderas till något kraftigare och kryddigare kötträtter.

Druvrena viner med namn från sydafrikanskt nationalmonument.

Manor House är en vinserie som baseras på en druvsort och det finns för närvarande tre olika viner, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc och Shiraz. Vinerna har fått sitt namn efter det boningshus som byggdes av Nederburgs grundare Philippus Wolvaart och stod färdigt år 1800. Den vackra byggnaden är i klassisk Kap-holländsk stil och är klassat som ett sydafrikanskt nationalmonument. Idag används huset för olika arrangemang och rymmer även Nederburgs välkända restaurang The Red Table Restaurang. Om vädret tillåter kan man sitta på uteserveringen och titta ut över vingårdarna där berget Drakestein bildar en mäktig siluett.

Nederburg Manor House
Nederburg Manor House.

Världens mest kända druvsort.

Förutom att druvan Cabernet Sauvignon är den mest odlade är den med största sannolikhet även den mest kända. Druvan kommer från en spontan korsbefruktning i en vingård någonstans i västra delen av Bordeaux. Det skedde troligtvis i området Graves och någon gång mellan 1300 och 1600 talet. År 1996 gjordes för första gången en DNA analys på en klassisk druvsort där man kunde identifiera dess föräldrar. Som ni förstår var det Cabernet Sauvignon och den ömma modern heter Sauvignon Blanc och den stolte fadern Cabernet Franc. Sen följde en rad DNA-analyser och fler och fler experter inom ampelografin (läran om vinrankan) började vagga sig själva till sömns, snyftande i fosterställning. Det visade sig nämligen att många av deras teser och sanningar var totalt felaktiga. 

Prisad producent med hållbarhet i fokus.

Nederburg fick nyligen utmärkelsen The World’s Most Admired Wine Brands som endast delas ut till 50 vinproducenter i världen. Priset delas ut av Drinks International i Storbritannien, och för att komma med på listan krävs en jämn eller ökande kvalitet, viner som reflekterar regionen och en förpackning som tilltalar och möter behoven hos en bred publik. Tidigare blev Nederburg utsedda till Winery of the Year i 2017 års utgåva av Platter’s By Diners Club South African Wine Guide som är mer eller mindre en bibel vad det gäller den sydafrikanska vinnäringen. Nederburg hade 4 viner som fick 5 stjärnor (högsta betyg) och det var mer än någon annan sydafrikansk producent. Man fick även samma utmärkelse i 2011 års utgåva.

Nederburg ägs av Distell, Sydafrikas främsta återförsäljare och tillverkare av vin och sprit. Distell och Nederburg arbetar mycket med etiska frågor och har kommit mycket långt vad gäller hållbara odlings- och produktionsmetoder (sustainability). Totalt investerade Distell 19,1 miljoner Rand i projekt för socioekonomisk utveckling under 2017. Nederburg är djupt involverade i välgörenhetsorganisationen Qhubeka som delar ut cyklar till människor, vilket bidrar till det lokala samhällets utveckling. Sedan starten har Qhubeka distribuerat mer än 80 000 cyklar till behövande sydafrikaner. Nederburg har bland annat upplåtit ett hus på egendomen för produktion av Qhubekacyklar, där åtta tidigare arbetslösa kvinnor från det lokala samhället producerar nära 5000 cyklar per år. Nederburg har även åtagit sig att direkt sponsra med minst 345 cyklar under nästkommande år.

Nederburg herrgård

Nederburg


Det prisbelönta varumärket Nederburg har utmärkt sig under snart 250 år. De är speciellt kända för sina ypperliga cabernet sauvignon-viner som man kan säga är deras "signaturdruva".

Läs mer »