Äppeldrink med Blossa 24.
Det är inte många svenska frukter vi kan njuta av under vinterhalvåret, men äpplen är en vi alltid kan lita på. Låt den smaksätta dina vinterdrinkar – varför inte tillsammans med en skvätt glögg?
Läs mer »Det har äntligen blivit dags att presentera årets glögg: Blossa 24! Och denna gång kantas årgångsglöggen av både mystik och tradition, då årets destination är Edinburgh i Skottland.
Förra året firade Blossas årgångsglögg 20-årsjubileum med att återvända till platsen där allting började: Gamla stan i Stockholm. Smaken var inspirerad av råvaror många kanske inte visste har stark koppling till Stockholm, nämligen hallon och humle.
I år har man istället valt att hylla hantverket genom att välja en destination som kan kopplas till en egen stark dryckestradition. Årets Blossa reser nämligen till whiskyns hemland: Skottland och huvudstaden Edinburgh.
Årets glögg är en vitvinsglögg som förutom de klassiska glöggkryddorna även förgylls av en rökig ton som speglar den lokala whiskytraditionen. Man har även valt att använda en alg, dulse, som finns längs Skottlands karga kustlandskap och som bidrar med både sälta och umami. Detta kan även kopplas till det legendariska och mystikhöljda sjölandskapet, där Loch Ness och dess ökända sjöodjur Nessie dväljs.
Tonerna av whisky förstärker glöggkryddorna och möter upp sötman som är en del av den klassiska glöggen, och särskilt de rökiga tonerna tillsammans med nejlikan blir något magiskt. Och just det magiska och mystiska i det gamla keltiska landskapet är något som går igen i designen på årets glöggflaska från Blossa.
– Precis som vår nordiska glöggtradition är whisky en viktig del av Skottlands historia och kulturarv. Årets glögg är därför en hyllning till hantverket. När vi experimenterade med smakerna visade det sig att whiskyn inte bara var ett spännande inslag, utan den harmoniserade också utmärkt med kryddorna i glöggen, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa.
Förra året lanserades årgångsglöggen från Blossa också som alkoholfri variant, vilket blev en succé som får följa med även när denna årgångsglögg lanseras. Den klassiska årgångsglöggen från Blossa innehåller annars 15 procent alkohol.
Blossa 24 börjar säljas i Systembolagets beställningssortiment den 11 september och kommer att kosta 145 kronor för en flaska om 750 ml. Blossa 24 Alkoholfri har säljstart i utvalda butiker den 11 november.
145,00 kr
Blossa 24 är en vit starkvinsglögg där den klassiska kryddblandningen förgylls med rökig, skotsk whisky och avrundas med algen dulse, som tillför sälta och umami. Whiskysmaken förhöjer karaktären i glöggens ursprungliga sötma och rökigheten gifter sig särskilt väl med kryddnejlikan.
I Blossa 24 Alkoholfri har glöggkryddorna dragit i whisky för smak och vinet har sedan avalkoholiserats. Detta gör att smak och karaktär bibehålls på bästa möjliga sätt även efter att alkoholhalten på 0,5% säkerställts.
Det är inte många svenska frukter vi kan njuta av under vinterhalvåret, men äpplen är en vi alltid kan lita på. Låt den smaksätta dina vinterdrinkar – varför inte tillsammans med en skvätt glögg?
Läs mer »Blanda en julig variant av klassikern Whiskey Sour där den får kryddiga toner av glögg. Här är ett recept som blandas med årgångsglöggen Blossa 24.
Läs mer »En äggtoddy är en klassisk vinterdrink som du kan smaksätta på massor av sätt. Här har vi använt årets Blossa.
Läs mer »Gör din klassiska Negroni mer kryddig och värmande under de kalla vintermånaderna. Här får Blossas starkvinsglögg ge smak åt en juligare Negroni.
Läs mer »