En hel palett av nya viner på Systembolaget.

Nu hittar du en rad nya och intressanta viner i Systembolagets beställningssortiment. Samtliga är fruktiga och fräscha och finner väl sin plats under våren och sommaren.

Aveleda Solos de Granitos

Vita viner som blivit kyssta av havsvindarna

I området Vinho Verde som ligger vid den portugiskiska atlantkusten finner vi det dynamiska familjeföretaget Aveleda som grundades 1870, och drivs idag av den 5:e generationen Guedes. Aveleda har sin bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är nu aktiva även i regionerna Douro, Algarve och Barraida.

Ett sinne för detaljer, tillverkning bedriven på ett hållbart sätt, samt att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten.

Alvarinho - en trendig druva som ger mersmak

Den gröna druvan albariño eller alvarinho som den heter i Portugal har sitt ursprung i ett område som täcker in den nordöstra delen av Portugal och in i spanska Galicien. Historiskt sett var detta område druvans enda bastion men nu är den i högsta grad trendig och välgjorda viner hittar vi nu från både USA, Australien, Nya Zeeland och Uruguay.

Hur druvan alvarinho utrycker sig i en jordmån som domineras av skiffer finner man i Aveleda Solos de Xisto Alvarinho. Skiffer är poröst så rankan får ofta rötter som går djupt ner i marken. Denna jordmån har bättre vattenhållande förmåga än granitjordarna. Viner från denna jordmån brukar vara fylligare och intensivare jämfört med viner från granitjorden.

Aveleda Solos de Xisto Alvarinho

169,00 kr


Vinet har en inbjudande doft med inslag av grillad citron, persika, sommarvarmt skiffertak samt en fläkt av mango och grapefrukt. Smaken är torr och frisk med lätt krämig textur. I eftersmaken som har bra längd finner man både mogen, citron, stendamm, persika och ett fint stråk av blommor.

Aveleda Parcela do Roseiral är ett högklassigt vin på alvarinho som tillhör Aveledas vinserie Parcela som kommer från en specifik vingård eller vingårdsdel som har extra bra förutsättningar. I det här fallet en vingård belägen precis bakom familjens boningshus som tidigare var en rosenträdgård, därav namnet.

Aveleda Parcela do Roseiral

255,00 kr


Parcela vinerna kommer från en specifik vingård eller vingårdsdel som har extra bra förutsättningar. I det här fallet en vingård precis bakom familjens boningshus som tidigare var en rosenträdgård, därav namnet. Vinet har både den förväntade fräschören, men också djupare toner av grillad citron, mineral, stendamm och tropisk frukt.

Loueiro en druva som förtjänar att stå i rampljuset

Loureiro är en intressant druva som har sitt ursprung i norra delen av Vinho Verde. Vi tycker att druvan är så högklassig att den borde få minst lika stor uppmärksamhet som alvarinho.

Här har vi ett vin som tillhör Aveledas vinserie Parcela som kommer från en specifik vingård eller vingårsdel som har extra bra förutsättningar. I det här fallet en brant sluttning vid en gammal klosterruin.

Aveleda Parcela do Convento

255,00 kr


Aveleda Parcela do Convento har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av citron, passionsfrukt, blommor, snäckskal, och en fläkt av limeskal och lagerblad. Smaken är torr och frisk med fin intensitet och en smakpalett som visar upp både grillad citron, stendamm, passionsfrukt, och ett stråk av limeblad och apelsinskal.

Bra pinot noir-viner till fördelaktiga priser

Svalodlad pinot noir från Chiles kust

Även Chile kan presentera mycket trevliga viner på druvan pinot noir. Det visar inte minst Leyda Single Vineyard Las Brisas Pinot Noir 2020 som den erkänt duktiga vinmakaren Viviana Navarrete ligger bakom. Viviana har varit chefsvinmakare hos Viña Leyda sedan 2007 och anses vara en av Chiles främsta vinmakare. Hon har fått en rad olika utmärkelser genom åren och blev bland annat utsedd till årets vinmakare 2020 av den tongivande vinjournalisten Tim Atkins.

Leyda Las Brisas Pinot Noir

139,00 kr


Vinet har en fruktig och nyanserade doft med inslag av skogshallon, körsbär, färska örter samt en spets av blommor och parfym. Smaken är mjuk och fruktig med frisk syra och trevliga toner av röda frukter och bär, tomatlöv, kryddor och stendamm.

CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic med pasta och citron

Nytt vin med smak av Sicilien.


Nu lanserar CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic i Systembolagets beställningssortiment. Ett aromatiskt och friskt vitt vin från Sicilien gjord av de ekologiskt odlade druvorna catarratto och zibibbo.

Läs mer »