Leyda Single Vineyard Las Brisas Pinot Noir har en fruktig och nyanserade doft med inslag av skogshallon, körsbär, färska örter samt en spets av blommor och parfym. Smaken är mjuk och fruktig med frisk syra och trevliga toner av röda frukter och bär, tomatlöv, kryddor och stendamm.
Produktion
Druvorna kommer från vingården Las Brisas (betyder bris) eftersom havsbrisen direkt påverkar vingården. Druvorna skördades för hand under den andra och tredje veckan i Mars, och framme vid vineriet selekterades bara de bästa klasarna. druvorna avstjälkades och pressades försiktigt. Delvis naturlig jäst användes och hälften jäste i slutna tankar och häflten i öppna tankar. Vinet flyttades över till cementtankar, använda ekfat, rostfria ståltankar och stora orostade ekståndare för malolaktisk jäsning och 10 månaders lagring. I den slutliga blandningen var 46% från rostfria ståltankar, 26% från ekfat, 16% från cementtankar och 10% från ekståndare.
Passar till
Används med fördel till kraftiga fiskrätter samt till lättare och medelkraftiga kötträtter och vegetariskt. Varför inte servera vaktel med smörstekt ostronskivling, risotto och rödvinssky.
Kul att veta
Viña Leyda grundades 1998 och var en av pionjärerna i Leyda Valley som fick sin ursprungsbeteckning (D.O) 2001. Viña Leyda såg stor potential i området och investerade bland annat i en 8 kilometer lång pipeline från floden Maipo. Egendomen består idag av 163 hektar vinodlingar och klimatet påverkas mycket av närheten till Stilla Havet. I det svala vinodlingsområdet odlas mest Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling. Ansvarig chefsvinmakare är Viviana Navarrete.På Viña Leydas logo och på etiketter är en bild på den vackra och välkända blå tågstationen i Leyda som dessvärre brann ner 1983