Juvé & Camps: Cava med naturlig excellens och lång historia.

Den 10 februari 2023 lanserades Juve & Camps Reserva de la familia - en cava av högsta möjliga kvalitet från området Penedès i nordöstra Spanien.

Juvé & Camps Reserva de la familia - exklusiv cava.

Anrika Juvé & Camps har skapat vin i flera hundra år, där biologisk mångfald och noggrann vinframställning har varit några av ledorden. Det ikoniska cavahuset är känt för viner som ger uttryck för vinområdet Penedès rika flora, något man skapar genom omsorgsfull odling och skörd som ger rena uttryck och smaker.

I vinegendomens källare görs en stor del av vinframställningen för hand och med stor precision. Bland annat vrids varje flaska försiktigt flera gånger under andra jäsningen för att jästfällningen ska falla ner mot flaskmynningen och sedan kunna degorgeras.

Cava av hög kvalitet

Juvé & Camps Reserva de la familia lanserades den 10 februari i det tillfälliga sortimentet och det finns 6.000 flaskor på den svenska marknaden. Cavan är gjord av 55% Xarel Io, 35% Macabeo och 10% Parellada - alla tre är klassiska druvor för cava. Druvorna plockas för hand och pressas av sin egen vikt, så kallad "free-run juice", vilket ger musten extra hög kvalitet. Gran Reserva kan den kallas eftersom den ligger på lagring i tre till fyra år, vilket är den högsta kategorin för en cava.

Vinet är både elegant och energiskt, med en mjuk gulfruktighet som möter både rökig mineralitet och solvarm citrus. Moussen är gräddig och bra balanserad, och vinet har en lång eftersmak. Det är en Brut Nature, vilket innebär att det är ett torrt vin utan tillsatt socker.

Juvé & Camps Reserva de la Familia

197,00 kr


Denna fina cava har en ljus, gyllene färg och fina små bubblor. Djupt intensiv, elegant något blommig doft med inslag av solmogen vit persika, citrus, kryddor, rostade nötter och lite rökig mineralton. Torr och elegant med en frisk fruktsyra och krämig mousse.

Familjens cava blev ikonisk

Grunden för Juvé & Camps lades redan 1796, när Joan Juvé Mir startade företaget. 1921 skapade hans barnbarn Antoni, som gifte sig med Teresa Camps Ferrer, en facilitet som möjliggjorde skapandet av mousserande viner. 20 år senare går parets söner Josep och Joan in i företaget och utvecklar det ytterligare genom att bygga ett nytt vineri i Sant Sadorni d'Anoia. 1972 kommer den första Gran Juvé & Camps ut på markanden, och 1976 ser Juvé & Camps Reserva de la familia dagens ljus - en cava tänkt enbart för familjen men som snabbt blir representant för vinföretaget.

En av Juvé & Camps vinodlingar.
En av Juvé & Camps vinodlingar.

Idag huserar Juvé & Camps över 271 hektar vinodlingar, där den största vingården är Espiells på 200 hektar. Utöver de klassiska cavadruvorna Xxarel lo, macabeo och parellada odlar man även chardonnay och pinot noir.