Nya mousserande viner med skärpa och klass.

Vi har valt ut två högklassiga mousserande viner bland nyheterna denna vecka. En mycket välgjord Cava Gran Reserva från ikoniska cavahuset Juvé & Camps samt en rosa prestigechampagne av högsta klass från André Clouet.

Mousserande nyheter vecka 20.

Nu ser vi verkligen fram emot denna rosa prestigechampagne av pinot noir från André Clouet som lanseras på Systembolaget den 17 maj. Det gäller dock att vara kvick i vändningarna eftersom det bara finns 1800 flaskor att tillgå.

Så här beskriver Jean Francois Clouet vinet:

”Roséer avnjuts vanligtvis medan de fortfarande är unga och fräscha, men jag letade efter komplexiteten och fylligheten som exceptionella viner får först efter en lång mognad. Jag ville inte bjuda på en rosé som bara hade åldrats väl, jag ville kombinera friskheten och ungdomen hos ett rosévin med essensen av en fantastisk årgång. Nyckelelementet för att åstadkomma denna bedrift skulle vara la liqueur d’expedition! Det tog månader och otaliga försök att hitta den perfekta balansen i denna liqueur d’expedition (socker blandat med vin) framställd av en 1996 Grand Cru Vintage från våra Bouzy Grad Cru-vingårdar”.

Restsötman är 0,71 gram per liter.

André Clouet Spiritum 96 Grand Cru Rosé

599,00 kr


I glaset ett krispigt, koncentrerat och komplext vin med fin mousse och smak av röda äpplen, persika, skogshallon och blodapelsin samt toner av brioche och rostade hasselnötter.

Cava när den är som bäst

Anrika Juvé & Camps har skapat vin i flera hundra år, där biologisk mångfald och noggrann vinframställning har varit några av ledorden. Det ikoniska cavahuset är känt för viner som ger uttryck för vinområdet Penedès rika flora, något man skapar genom omsorgsfull odling och skörd som ger rena uttryck och smaker.

En Cava Gran Reservera måste lagras minst två och ett halvt år med jästfällningen. I Juvé & Camps Reserva de la Familia som är en Gran Reserva från 2019 baserar man vinet på druvorna xarel-lo, macabeo och parellada och lagringen med jästen som skapar komplexitet och munkänsla sker under tre år.

Juvé & Camps Reserva de la Familia

199,00 kr


Ljust gyllene med fina små bubblor. Djup, intensiv och elegant något blommig doft med inslag av solmogen vit persika, citrus, kryddor, rostade nötter och lite rökig mineralton. Torr och elegant med en frisk fruktsyra och krämig mousse. Xarel-lo 45%, Macabeo 35%, Parellada 20%

Goda viner till sommaren.

Goda viner till sommaren.


Sill, grill och chill! Snart är det dags att kicka igång sommaren med midsommarfirande och dans runt midsommarstången. Vi har plockat fram några trevliga viner som passar utmärkt till sommarens dukade bord. Du hittar tipsen här nedanför. Glad sommar!

Läs mer »