Kraftfullt rödvin från portvinsdalen Douro.

Den vackra Dourodalen i Portugal är mest känd för sina portviner, men på senare år har de även fått stor uppmärksamhet för sina röda viner.

Nytt: Vale D. Maria Douro Superior

Maffigt vin från nordöstra Douro Superior

Vinet består av touriga nacional, touriga franca och alicante bouschet som kommer från sluttningar vid egendomen Quinta Vale de Sabor. Druvorna kommer från stockar som är 20–35 år gamla och handskördas med en omsorgsfull selektion. Hälften av druvorna fottrampades i traditionella Lagares av granit, och jästes senare som de övriga druvorna i rostfria ståltankar. Lagringen genomfördes i franska ekfat (mellan 2–5 år gamla fat) under 14 månader.

Quinta Vale D. Maria
Vingården Quinta Vale D. Maria.

Fin fyllighet och nyansrikedom

Vale D. Maria Douro Superior har en nyanserad doft med inslag av både röda och mörka frukter och bär, kryddor, vanilj, pinjeträd samt en fläkt av blommor. Smaken är intensiv med ganska stadiga men mjuka tanniner, samt insmickrande toner av björnbär, mörka körsbär, röda frukter, kryddor, vanilj och stråk av pinjeträdsbarr.

Häll gärna över vinet i en karaff en stund innan och servera till vällagade anrättningar på mörkt kött eller fågel. Eller varför inte en rosastekt ryggbiff med portvinssås samt ostfylld potatiskrokett?

Imponerande egendom i hjärtat av Dourodalen

Egendomen Quinta Vale D. Maria är belägen i hjärtat av Dourodalen, längs bifloden Torto. De är mycket kända för sina portviner, men är också en del av de beryktade "Douro Boys" som tillsammans marknadsför och kommunicerar områdets kvalitet och potential för röda och vita viner. De övriga medlemmarna är Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, och Quinta do Vale Meão. Det är ingen tvekan om att dessa fem egendomar producerar några av Portugals absolut bästa viner.

En skatt av inhemska druvsorter

Portugal har en stor skatt av intressanta inhemska druvsorter. Det gäller även Dourodalen, som odlar mer än 80 olika lokala druvsorter. Det mest kända är Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, och Tinto Cao. Dessa används både för portvin och för de röda vinerna.

Det unika och vackra landskapet med terrasserade vinodlingar längs Douro floden är för övrigt uppsatt på UNESCOS världsarvslista.

Vale D. Maria Douro Superior

129,00 kr


Vale D. Maria Douro Superior har en nyanserad doft med inslag av både röda och mörka frukter och bär, kryddor, vanilj, pinjeträd, samt en fläkt av blommor. Den intensiva smaken har stadiga men mjuka tanniner, samt insmickrande toner av björnbär, mörka körsbär, röda frukter, kryddor, vanilj och stråk av pinjeträdsbarr.

10.01.2023