Portugal - en skattkista med inhemska druvor.

Portugisiska viner förtjänar verkligen mer uppmärksamhet. Delvis får du mycket vin för pengarna men Portugal har även flera spännande inhemska druvor att upptäcka. Här tipsar vi om tre portugisiska nyheter.

Villa Alvor Red, Aveleda Loureiro och Aveleda Alvor White

Vi tycker verkligen att de portugisiska vinerna förtjänar större uppmärksamhet. Du får ofta mycket vin för pengarna och landet sitter på en skattkista av olika druvsorter. I Portugal odlas nästan 350 olika druvsorter och de flesta är inhemska.

Loureiro är druvan med framtiden för sig

Du känner säkert till den trendiga druvan alvarinho eller albariño som den kallas i Spanien. Men visste du att det finns en besläktad druva från samma område med potential att bli minst lika uppskattad.

Från norra delen av Portugal och spanska Galicien kommer nämligen även druvan loureiro. Namnet kommer från lagerträdet och du hittar ofta toner av både lagerblad och lagerträdsblomman i loureiroviner. Det inslaget samsas på bästa sätt med både apelsin, acaciablommor och persika. Vi tror att loureiro kommer att bli lika framgångsrik som sin släkting. Kom ihåg var du läste det först!

Från den tillförlitliga producenten Aveleda kommer denna fräscha och välgjorda loureiro som passar som handen i handsken till anrättningar av havets frukter, där det gärna får finnas syrlighet från tillagningen eller i tillbehör. Vinet är även en elegant beledsagare till olika getostar.

Aveleda Loureiro:

Aveleda Loureiro

119,00 kr


Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.

Två fruktdrivna viner från Algarve

Algarve är inte bara en eftertraktad turistregion utan också ett intressant vinursprung. De två vinerna som nu finns att beställa kommer från vinegendomen Villa Alvor som ligger cirka 4,5 kilometer från Atlantkusten. Vinstockarna växer i en kalkrik jordmån och detta tillsammans med de svala vindarna från havet ger fruktiga och friska viner med fin fräschör och elegans.

I det röda vinet samsas landets kanske mest kända druvsort touriga nacional med tempranillo, syrah och trincadeira. Druvornas fruktighet och fräschör får ett stråk av kryddighet från 4 månaders lagring i fat av fransk ek.

I den vita Villa Alvor får de inhemska och spännande druvsorterna arinto, antão vaz och verdelho sällskap med globetrottern sauvignon blanc.

De två viner som nu kommer till Sverige har romersk mosaik som pryder etiketterna. En hyllning till de som förde de första stockarna till Algarve och även lämnade ett rikt kulturarv.

Villa Alvor Red och Villa Alvor White:

Villa Alvor Red

119,00 kr


Villa Alvor Red har en doft som bjuder på rik fruktighet där man finner både solmogna björnbär, mörka plommon och moreller. Smaken är fruktdriven med mörka frukter och bär men också litet stråk av kryddor och lakrits.

Passar till medelkraftiga anrättningar på kött, fågel eller grönsaker.

Villa Alvor White

119,00 kr


Villa Alvor White har en trevligt fruktig doft som för tankarna till solmogen persika, gul stenfrukt och ett stråk av grönpeppar, honungsmelon och mandarin. Vinet är torrt, fräscht och fruktigt med inslag av persika, färska örter, blöt kalksten samt toner av mandarin och apelsinzest.

Ett utmärkt vin till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker.