Sammetslen pinot noir för sommarens varma kvällar.

Nu lanseras For You and for Me – ett fruktigt pinot noir-vin med inbjudande doft av hallon och frisk smak av röda bär. Ett vin perfekt för okomplicerade sommarkvällar.

Pinot noir for you and for me.

Pinot noir är vida känd som en av de ädlaste druvorna i vinvärlden, men också en av de mest svårodlade. Med rätt förutsättningar ger druvan medelfylliga, eleganta viner. Unga viner ger i regel fruktiga toner av jordgubbe och körsbär medan lagrade viner kan utveckla en enorm komplexitet med karaktärer av bland annat viltkött, höstlöv och läder.

Pinot noir är en av de mest odlade druvorna i Champagne, vilket kan vara en av anledningarna till dess höga status. Ursprungligen kommer druvsorten från franska Bourgogne – ett område som gör några av de högsta skattade vinerna i världen, men idag odlas den världen över.

Druvan är som sagt inte helt lätt att odla. Till skillnad från exempelvis chardonnay så är den oerhört klimatkänslig. Den vill inte ha varmt, inte kallt, den vill bara ha lagom. I för varma klimat hinner den inte utveckla sin fulla potential innan den blivit övermogen. I för kalla klimat mognar pinot noir för långsamt och utvecklar otrevliga vegetabiliska toner.

Ett vin till ostbrickan

Det nya vinet Pinot Noir for You and for Me är ett välbalanserat vin med fruktig och nyanserad doft. Här kan den skarpa näsan hinta både hallon, björnbär, solmogna körsbär och en fläkt av torkade örter. Smaken har bra intensitet och är både frisk och fruktig

Pinot noir är ett vin som ofta kommer med en högre prislapp, men detta vin är mycket plånboksvänligt med sina 81 kronor. Pinot Noir for You and for Me är ett vin att både älska och att förföras av, gärna tillsammans med en läcker ostbricka en ljummen sommarkväll – och allra bäst smakar det i gott sällskap.

– Lagom till försommaren är det ett nöje att få lansera denna eleganta, generösa pinot noir med attityd, säger Monia Jensen, Senior Business Development Manager på Anora.

Vinet serveras bäst lätt kylt, cirka 14-16 grader och passar utmärkt till lite kraftigare fiskrätter, alternativ lättare kötträtter som kyckling eller fläsk. Även vegetariska rätter finner en vän i Pinot Noir for You and for Me.

Pinot Noir for you and for me

79,00 kr


Ett plånboksvänligt pinot noir-vin med toner av sommarens bär, både hallon, björnbär och körsbär. Vinet är friskt och fruktigt men en bra intensitet, och passar utmärkt till både kraftiga fiskrätter, vegetariskt och lättare köttanrättningar.

Pinot Noir for You and for Me lanseras den 22 maj i Systembolagets beställningssortimentet, du kan läsa mer om vinet och beställa det här.