7 läckra tapas och vintips.

Visste du att ordet tapas från början kommer av verbet tapar, som betyder täcka över. Man täckte över vinglasen med små fat, för att undvika flugor i vinet.

Skylt på tapasrestaurang

Visste du att ordet tapas från början kommer av verbet tapar, som betyder täcka över. Man täckte alltså över sina vinglas med små fat, för att undvika att få flugor och andra små insekter i sitt vin. På faten passade det då perfekt att lägga skivor av skinka, bitar av ost och bröd.

Idag skiljer sig tapastraditionerna beroende på vilken region i Spanien du befinner dig. I Spaniens nordliga regioner benämns de som pinchos eller pinxtos de många av smårätterna hålls ihop av en tandpetare, dvs en pincho. 

Tapas kan bestå av både kalla och varma rätter, och kan antingen ätas som tilltugg eller en hel måltid. Tapas är ett kulturellt fenomen och ett sätt för spanjorerna umgås med varandra.

Här tipsar vi om flera goda tapas och pinchos som passar utmärkt till Faustino VII.

Tips på vin till tapas:

Faustino VII, 750ml

99,00 kr


Faustino VII har en medelstor fruktig doft med inslag av blåbär, plommon samt en touch av örter och vanilj. En behaglig smak med fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten. Passar utmärkt till alla dessa tapasrätter.