8 spännande recept med höstens pumpa.

Att laga mat med pumpa är inte alltid lätt. Här har vi samlat några riktigt smarriga recept med pumpa, från pumparisoni till pumpapaj.

Rostad pumpa med brysselkål och bacon.

Pumpa är en råvara som hör hösten till och inte minst kopplar vi denna gurkväxt till Halloweenfirandet. Men när det kommer till att använda pumpan i recept är många skeptiska. Den smakar ofta inte så mycket i sig, utan kräver sina tillbehör och kryddor för att komma till sin rätt.

Vid val av pumpa till receptet, välj sorter som butternut och muscat, eftersom de är smakrikare och lämpligare för matlagning än dekorationspumpor. Förberedelsen är enkel men viktig. Skär pumpan i hälften, ta bort kärnorna (som kan rostas till snacks!) och skala den sedan. Om skalet är svårt att få bort kan du rosta eller mikra pumpan kort för att mjuka upp skalet.

Pumpa – både salta och söta recept

Pumpa kan användas i både söta och salta rätter. En krämig pumpasoppa är en klassiker som kan kryddas med muskot och ingefära för extra smak. För bakning kan pumpa användas i pajer, bröd och muffins, där mängden vatten i pumpan gör bakverken saftiga. Puréa pumpan innan du tillsätter den till bakverk för bästa konsistens.

Du kan även testa mer matiga recept som pumparisotto eller ugnsrostad pumpa, som bägge är enkla att slänga ihop och otroligt smakrika rätter. Pumpaköttets neutrala smak anpassar sig väl till både söta kryddor som kanel och muskot och salta örter som rosmarin och timjan.

8 recept med pumpa:

29.10.2024