Italiensk pizza med pumpa.
Gustav Johansson som driver bloggen Jävligt Gott lär entreprenören och bloggaren Michaela Forni att göra en italiensk pizza med pumpa och fetatofu.
Läs mer »Att laga mat med pumpa är inte alltid lätt. Här har vi samlat några riktigt smarriga recept med pumpa, från pumparisoni till pumpapaj.
Pumpa är en råvara som hör hösten till och inte minst kopplar vi denna gurkväxt till Halloweenfirandet. Men när det kommer till att använda pumpan i recept är många skeptiska. Den smakar ofta inte så mycket i sig, utan kräver sina tillbehör och kryddor för att komma till sin rätt.
Vid val av pumpa till receptet, välj sorter som butternut och muscat, eftersom de är smakrikare och lämpligare för matlagning än dekorationspumpor. Förberedelsen är enkel men viktig. Skär pumpan i hälften, ta bort kärnorna (som kan rostas till snacks!) och skala den sedan. Om skalet är svårt att få bort kan du rosta eller mikra pumpan kort för att mjuka upp skalet.
Pumpa kan användas i både söta och salta rätter. En krämig pumpasoppa är en klassiker som kan kryddas med muskot och ingefära för extra smak. För bakning kan pumpa användas i pajer, bröd och muffins, där mängden vatten i pumpan gör bakverken saftiga. Puréa pumpan innan du tillsätter den till bakverk för bästa konsistens.
Du kan även testa mer matiga recept som pumparisotto eller ugnsrostad pumpa, som bägge är enkla att slänga ihop och otroligt smakrika rätter. Pumpaköttets neutrala smak anpassar sig väl till både söta kryddor som kanel och muskot och salta örter som rosmarin och timjan.
Gustav Johansson som driver bloggen Jävligt Gott lär entreprenören och bloggaren Michaela Forni att göra en italiensk pizza med pumpa och fetatofu.
Läs mer »Jag älskar kombinationen av det lite beska från brysselkålen som mildras av pumpans sötma. Testa gärna att tillsätta stekt bacon och toppa med granatäpple.
Läs mer »Pumpa är en av de råvaror som är i säsong i oktober, och den går att göra mycket gott med. Som en värmande pumpasoppa. Perfekt vardagsmat såhär på hösten.
Läs mer »Här kommer en omgång currygryta med kyckling, pumpa och gröna linser. Och detta vill ni testa, vänner! Smakrikt, lättlagat och bara så gott.
Läs mer »Linnéa tipsar om en utsökt fiskgryta som dessutom är lätt att förbereda dagen innan.
Läs mer »Gillar du risotto ska du absolut testa risoni! Här har Linnéa gjort ett härligt recept med krämig risoni som toppas med kyckling. Servera med ett glas zinfandel.
Läs mer »Den här härliga pumpachutneyn med tomat är lika god till lagrade ostar som till en kryddig indisk gryta.
Läs mer »Använd höstens pumpor på bästa sätt! Här är ett recept på en kryddig pumpapaj som passar utmärkt till halloweenfikat.
Läs mer »Halloween närmar sig med stormsteg och vår cocktailskribent Tina tipsar om hur du gör härligt färgsprakade drinkar och ger tips på klassiska Halloween-cocktails.
Läs mer »Cecilia Lidén från Art Make up School ger tips på hur du ska sminka dig på Halloween.
Läs mer »Vi ger dig hela bakgrunden till en av USA:s största högtider och bjuder på ett recept på pumpapaj.
Läs mer »Inför Halloween och alla dess festligheter kommer du att behöva rekvisita. Vi har plockat ihop en lista på grejer du bara måste ha inför helgen!
Läs mer »